logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Analiza czasowa filtru dolnoprzepustowego w PSPICE - weryfikacja schematu i wyników

wielkieh 28 Lut 2008 22:24 5928 5
REKLAMA
  • #1 4856939
    wielkieh
    Poziom 10  
    Witam! Wykonałem schemat badanego układu w PSPICE… musze dokonać analizy czasowej tegoż układu ale niestety nie jestem pewien co do schematu jak i uzyskanych przebiegów.. jeśli znalazłby się ktoś chętny proszę o jakieś rady;] wielkie dzięki za pomoc! Pozdrawiam (załączam schemat ideałowy jak i SCHEMATIKS)
    Załączniki:
    • Aktywny filtr dolnoprzepustowy.rar (29.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4858400
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Jeżeli piszesz, że wykonałeś analizę, to musisz podać w którym dokładnie PSpice ją wykonałeś. Jest ich wiele. Z podgłądu filtr.sch tylko wynika
    Cytat:
    *version 9.2 842159736

Musisz wykonać analizę AC sweep, aby określić charakter transmitancji.
    Załączam wynik analizy AC sweep. Wykonano w Orcad v 9.1 prof.
    Załączniki:
    • Analiza czasowa filtru dolnoprzepustowego w PSPICE - weryfikacja schematu i wyników Schowek01.jpg (52.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 4859396
    wielkieh
    Poziom 10  
    Analiza AC jest analizą mało sygnałową … mnie interesuje „analiza czasowa” czyli TRAN:) schemat został narysowany w PSpice 9.2.. jeśli to możliwe to poproszę o sprawdzenie poprawności narysowanego przeze mnie schematu oraz jakieś rady ;p dzięki!
  • REKLAMA
  • #4 4859922
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    wielkieh napisał:
    Analiza AC jest analizą mało sygnałową … mnie interesuje „analiza czasowa” czyli TRAN:) schemat został narysowany w PSpice 9.2.. jeśli to możliwe to poproszę o sprawdzenie poprawności narysowanego przeze mnie schematu oraz jakieś rady ;p dzięki!

Jakoś dziwnie podchodzisz do problemu. W jakiś sposób zaprojektowałeś filtr. Podstawową sprawą jest sprawdzić jego tranmitancję. A to wykona analiza AC. Jeżeli przyjrzysz się schematowi, to wzm. oper. nie wnoszą żadnego wzmocnienia, są tylko separatorami. Analiza Transient nie wniesie nic ciekawego poza wnioskami wynikającymi z analizy układu. Alke przyjrzyj się jej jeżeli b. chcesz.
    Załączniki:
    • Analiza czasowa filtru dolnoprzepustowego w PSPICE - weryfikacja schematu i wyników Schowek01.jpg (69.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 4862510
    wielkieh
    Poziom 10  
    Heh teraz to już nic nie rozumiem;/ schemat dołączonego filtru jest moim projektem z teorii obwodów… z tego co widzę wygodna była by analiza AC ale ja dostałem w zadaniu analizę czasową… nic tylko brać się do pracy i kombinować co tu zrobić dalej;p
  • #6 14123836
    Marek K
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Może dołączę się do tematu. Chodzi mi o filtr dolnoprzepustowy aktywny. Wyfiltrować PWM o okresie 100ms. Na razie bez żadnych obliczeń zrobiłem coś takiego

Analiza czasowa filtru dolnoprzepustowego w PSPICE - weryfikacja schematu i wyników

i oto wynik symulacji program oregano. jeśli do symulacji użyję silnika gnucap mam ładną charakterystykę
    natomiast jeśli do symulacji użyję ngspice to wynik wygląda tak

martwią mnie te schodki (biała linia) jeśli coś takiego rzeczywiście będzie na wyjściu filtru to nie bardzo nada się do sterowania prędkością obrotową falownika.
    jeśli ktoś ma jakieś uwagi to proszę o info.
    PS. symulacja przy użyciu programu geda + ngspice wg poniższego schematu też daje schodki

REKLAMA