logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia N95 - GPS nie łączy się z satelitami, problem z oprogramowaniem?

wirus1 28 Lut 2008 23:37 9542 8
  • #1 4857067
    wirus1
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Witam!!!

Mam problem z n95 telefon jest miesięczny. Problem objawia sie tym że na otwartej przestrzeni nie widzi satelit, jak znajdzie to 1 lub 2 ale nigdy nie połączy się. Druga n95 którą mam znajduje nawet w mieszkaniu na parapecie i się łaczy. Wydaje mi się że problemem będzie soft gdyż słyszałem że na najnowszym v20.0.015 nie wszystkie n95 dobrze chodzą. W telefonie był robiony simlock i pl i właśnie tą wersje ktoś wgrał. Telefon rozebrałem i sprawdziłem antene gps i jest ok. Płyta idealna zero śladów zawilgocenia. Czy to raczej wina softu czy wszkodzony moduł gps? Gdzie na płycie znajduje się ten moduł? Prosiłbym o jakąś solucje.
  • #2 4857636
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    wgraj inny soft i sie przekonasz czy to hw czy sw
  • #3 4860227
    wirus1
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    No tak teraz przetestowałem dokładnie w trasie. Telefon czasami łapie sygnał tak po 30 minutach i to na chwile, szybko gubi, teraz znajduje satelity ale się z nimi nie łączy. Jeżeli to nie soft od czego zacząć, chwilowo nie mam kabla do N95. Czy N95 zrobię downgrade hwk bez problemu?
  • #4 5365238
    templar78
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 7
    soft zmienisz kabelekiem usb , Poszperaj troche w wyszukiwarce
  • #5 5365336
    archi3
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    downgrade kabelkiem usb kiedy nie ma zgranych backupow... nie polecam. Na hwk powinno pojsc ja do tych celow uzywam jafa.
  • #6 5399873
    templar78
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 7
    Do nawigacji telefon musi być rozsunięty , bo ma odbiornik Gps pod klawiaturą główną
  • #7 5399927
    subaru555
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Witam !!!!
    Ja mialem ten sam problem, ze po wgraniu Pl menu i zdjeciu simlocka w telefonie przestal dzialac GPS i aparat. Wydaje mi sie ze to na 99% ma zwiazek z softem (mam najnowszy wgrany). Jutro moze uda mi sie zrobic downgrade i zobaczymy czy to pomoze. A dziala Ci aparat normalnie ????
  • #8 5399942
    Rhingsm

Poziom 29  
    Ocena: 81
    Stawiałbym raczej na uszkodzenie HW. Po simlocku zdażają się dziwne uszkodzenia. A to wszystko przez nieumiejętne poskładanie telefonu. Może to być odgięty pin który nie dochodzi dokładnie do płyty głównej itp.
    Konto firmowe:
    HDL PRO Mateusz Wienzek
    Opolska 17, Krapkowice, 47-300 | Strona WWW: www.krapkowice.shipcenter.pl
  • #9 5402327
    czajant
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Ale o jakim downgrade Wy piszecie ?? Downgrade to zanizenie softu a jesli chodzi o kabelek usb i domowe sposoby to tylko aktualizacja oprogramowania i wgrywa sie najnowsze (o ile jest w obecnej chwili nowsze niz Wy macie w telefonach) online !
    Chyba ze ktos dysponuje conajmniej mt-box to mozna robic downgrade.
    Aktualizacja oprogramowania jest darmowa i kazdy to sobie moze zrobic w domowych warunkach co wyeliminuje uszkodzenie software.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z modułem GPS w telefonie Nokia N95 objawia się brakiem stabilnego połączenia z satelitami, mimo że antena GPS i płyta główna są w dobrym stanie technicznym. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być oprogramowanie, zwłaszcza po wgraniu wersji softu v20.0.015 oraz wykonaniu simlocka i polonizacji. W dyskusji sugerowano testowanie problemu przez wgranie innego softu za pomocą kabla USB, co pozwoli zweryfikować, czy usterka ma podłoże sprzętowe czy programowe. Wskazano, że downgrade oprogramowania jest możliwy, ale wymaga odpowiednich narzędzi (np. HWK, JAF) i kopii zapasowych. Zwrócono uwagę, że telefon musi być rozsunięty podczas nawigacji, gdyż odbiornik GPS znajduje się pod główną klawiaturą. W niektórych przypadkach po simlocku mogą wystąpić uszkodzenia sprzętowe, np. odgięte piny na płycie głównej, które utrudniają działanie GPS i aparatu. Aktualizacja oprogramowania online jest darmowa i zalecana jako pierwsza metoda diagnostyczna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA