logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty laser za 20-30 zł dla początkującego?

krempy 29 Lut 2008 20:05 10762 16
REKLAMA
  • #1 4859688
    krempy
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam. Chce zrobić ładny (obojętnie jaki) laser kosztem 20-30zł. Jestem początkujący, a właściwie żółtodziób w tym. Proszę o pomoc. Czy są chętni na punkty? :wink:
  • REKLAMA
  • #2 4859717
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Witam!
    Idziesz na targ i kupujesz gotowy chiński wskaźnik laserowy za 2 zł.
  • #3 4860497
    lichtar
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Samego elementu emitującego światło nie zrobisz, ale jakieś 20 lat temu można było kupić za niewielkie pieniądze. Do tego podłączało się transformator wysokiego napięcia (z telewizora np Rubin) i laser gotowy. Pamiętam jak w szkole na warsztatach koledzy robili lasery na ocenę z elektrotechniki.
  • #4 4860813
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 4860834
    krempy
    Poziom 13  
    Jerzy Węglorz napisał:
    Witam!
    Idziesz na targ i kupujesz gotowy chiński wskaźnik laserowy za 2 zł.
    Ja chcę sam zrobić laser. Ta wypowiedź w miczym mi pomogla. Proszę mi naprawdę pomóc. Liczę na was. To ma być wskaźnik na astronomię:D .Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4860892
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3844
    Samego "lasera" nie zrobisz, tym bardziej za 30 zł... Po prostu się nie da! Rubinowy pracujący w podczerwieni może uda się za kilkasetPLN... Przykro mi :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 4860945
    krempy
    Poziom 13  
    Szkoda że się nie da. Dzięki za wasze starania. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #9 4860967
    GOLECKI
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Muszę się nie zgodzić z przedmówcami, laser azotowy da się zrobić domowym sposobem. Jest to urzązenie dość sporych gabarytów (około 1x1m) i wymaga sporej precyzji przy ustawieniu elektrod. Świeci na niebiesko i potrzebne do tego będzie wysokie napięcie. Widziałem taki projekt na polskich stronach i sam chciałem to zrobić ale niestety nie miałem czasu. Jak znajdę to podam link.

Proszę bardzo:
    http://www.myzlab.pl/hv/laser/
  • #11 4860999
    GOLECKI
    Poziom 16  
    krempy napisał:
    dzięki popatrzę, a czy ze zwykłego dvd(nie z nagrywarki) da się zrobić??. Pozdro

Zwykły dvd (o ile się nie myle) ma laser niewidoczny dla oka (podczerwień) Nagrywarka ma z kolei mocny laser (około 250mW) ze wzgrędu na potrzebę wypalania punktów na płycie podczas nagrywania.
  • #12 4861083
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Tylko z nagrywarki DVD.
  • #13 4879999
    darkus12
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    ja sobie zrobiłem taki laserek kiedys... kolega od taty dał mi stary komputez <spalony pod czas burzy> z napendem cd. wiec go rozebrałem, wyciagłem soczewke z lasera, i miałem takie malutkie diody jak sa np w telefonie,, soczewke ustawiłem w odpowiedniej odległosci od diody i działało... odległosc trzeba dobrac eksperymentalnie
  • #14 4880102
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3844
    www.google.pl=>laser i kolega darkus dowie się czym różni się dioda od lasera
  • #15 4880492
    darkus12
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    ja myslałem ze chodzi o zwykły wskaznik laserowy... kazdy moze sie pomylic no nie ?
  • #16 4880652
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    GOLECKI napisał:
    krempy napisał:
    dzięki popatrzę, a czy ze zwykłego dvd(nie z nagrywarki) da się zrobić??. Pozdro

Zwykły dvd (o ile się nie myle) ma laser niewidoczny dla oka (podczerwień) Nagrywarka ma z kolei mocny laser (około 250mW) ze wzgrędu na potrzebę wypalania punktów na płycie podczas nagrywania.

Nieprawda.

DVD pracuje w widocznej czerwieni, czy to odtwarzacz czy nagrywarka. W podczerwieni pracują napędy CD (odtwarzacze i nagrywarki).
  • #17 4930185
    GOLECKI
    Poziom 16  
    No to się myliłem ;)

Podsumowanie tematu

✨ Początkujący użytkownik pyta o możliwość zbudowania prostego lasera za 20-30 zł. W odpowiedziach sugerowano zakup gotowego chińskiego wskaźnika laserowego za kilka złotych lub wykorzystanie lasera z napędu DVD, zwłaszcza z nagrywarki DVD, która posiada mocniejszą diodę laserową (około 250 mW) emitującą światło widzialne czerwone. Zwykłe napędy DVD (odtwarzacze) i napędy CD pracują w podczerwieni, niewidocznej dla oka. Budowa lasera od podstaw jest trudna i kosztowna, zwłaszcza laserów rubinowych czy azotowych, które wymagają wysokiego napięcia i precyzyjnego ustawienia elektrod. Przykładowy projekt lasera azotowego domowej roboty został wskazany na stronie myzlab.pl. Jeden z użytkowników opisał własny eksperyment z wykorzystaniem diody laserowej i soczewki z napędu CD, jednak wymagało to eksperymentalnego dopasowania odległości soczewki. Dyskusja podkreśla, że samodzielne wykonanie lasera w niskim budżecie jest praktycznie niemożliwe, a najlepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie elementów z napędu DVD lub zakup gotowego wskaźnika laserowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA