Witam.
Wiem, ze najłatwiej będzie wymienić komputer na nowy, ale teraz jeszcze brak kasy więc robie co mogę ze starym sprzętem.
Mam problem z kośćmi pamięci SDRAM.
Chodzi o to, że wszystkie kości pracują na prędkościach 133, jeżeli zamontuje 2x128 wszystko jest ok, bios widzi 256 MB, dokładam jeszcze 64 i też jest ok tzn. widzi 320 MB.
Dostałem kość 512 MB, jeżeli zamontuje tą kość pojedynczo wszystko jest ok. , ale po dołożeniu kolejnej bios widzi tylko tą dołożoną czyli tylko 128 lub 64, nawet jeśli zainstalowane są obie 128 to i tak widoczna jest tylko jedna 128.
Natomiast po pozostałych tzn. 128 i 512 ani śladu.
Nie mam niestety opisu tej płyty.
Gdzieś w internecie znalazłem wzmiankę, że można maksymalnie zainstalować 768 MB pamięci RAM.
Podpowiedzcie proszę gdzie szukać rozwiązania jeśli to możliwe.
Konfiguracja:
Pozdrawiam, dziękuje za wskazówki i liczę na wyrozumiałość
jachub
Wiem, ze najłatwiej będzie wymienić komputer na nowy, ale teraz jeszcze brak kasy więc robie co mogę ze starym sprzętem.
Mam problem z kośćmi pamięci SDRAM.
Chodzi o to, że wszystkie kości pracują na prędkościach 133, jeżeli zamontuje 2x128 wszystko jest ok, bios widzi 256 MB, dokładam jeszcze 64 i też jest ok tzn. widzi 320 MB.
Dostałem kość 512 MB, jeżeli zamontuje tą kość pojedynczo wszystko jest ok. , ale po dołożeniu kolejnej bios widzi tylko tą dołożoną czyli tylko 128 lub 64, nawet jeśli zainstalowane są obie 128 to i tak widoczna jest tylko jedna 128.
Natomiast po pozostałych tzn. 128 i 512 ani śladu.
Nie mam niestety opisu tej płyty.
Gdzieś w internecie znalazłem wzmiankę, że można maksymalnie zainstalować 768 MB pamięci RAM.
Podpowiedzcie proszę gdzie szukać rozwiązania jeśli to możliwe.
Konfiguracja:
Cytat:Athlon 1GHz
Płyta : Lucky Star k7VAT+
Grafika: GeForce 2MX 400
HDD: Samsung 30 GB
Nagrywarka
Zasilacz: 350 W
Pozdrawiam, dziękuje za wskazówki i liczę na wyrozumiałość
jachub