logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kolumn do 700 zł: STX F-280 vs VK 6300F - opinie i doświadczenia

Wojtek_b21 29 Lut 2008 22:18 4449 9
REKLAMA
  • #1 4860231
    Wojtek_b21
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Poszukuje kolumn w cenie do około 700zł ( 2szt. fronty ). Na aleggro jest duży wybór. Jednak pod względem parametrów , ceny i wyglądu przodują w moim przypadku kolumny STX. Gorsze parametry lecz lepszy wygląd posiadają np. kolumny VK . Może ktoś miał okazję odsłuchu kolumn STX i VK lub innych w podobnej cenie i może mi poradzić co wybrać. Zależy mi żeby kolumna była wysoka min 1m wysokości i dobrze przenosiła bas .
  • REKLAMA
  • #2 4860378
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4861352
    ostrze
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    A może coś ze stajni Tonsila. Np. Fenixy na pewno będą lepsze od stx a już na pewno od vk
    Pozdrawiam
  • #4 4861888
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 6874391
    kubala9421
    Poziom 1  
    witam mam głośniki VK 6300f już 4 miesiące i jak do tej pory bez problemów
  • #6 6874601
    ostrze
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    kubala9421 napisał:
    witam mam głośniki VK 6300f już 4 miesiące i jak do tej pory bez problemów

hmm.. mam kolumienki od amatora które mają z 30 lat i też działają ,,bez problemów'' :D
    Teraz na poważnie. Najlepszym wyborem, jeżeli chodzi o nowe kolumny, będą Fenixy, natomiast jeżeli mogą być używane to Bolero (trochę rzadko spotykane) lub scherzo(voyager itp.)
  • #7 6874651
    Mihas66
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Da wszystkich co chcą kupować VK od razu mówię ze ok 2 lata temu też byłem na nie takie napalony ale nie kupiłem bo dostałem jedne tonsile i niedawno miałem okazje słuchać jakiś wysoki;p model Vk i że tak powiem nic szczególnego, jak to ktoś wcześniej napisał bierz Fenixy fronty i nie cuduj za 20 lat wymienisz zawieszenie i oddasz synowi z sentymentem....
  • #8 6874823
    subsharp
    Poziom 10  
    Jak wybierasz pomiędzy STX a VK to bierz zdecydowanie STX.
  • REKLAMA
  • #9 6877255
    globus1987
    Poziom 29  
    Ocena: 54
    Jak chcesz dużo basu to na śłepo polecam tylko troszke niższe bo 90cm. http://www.conrad.pl/?art=340682&back=serch
    A z fenixów raczej dużo basu nie wyciągniesz i mają tragiczną wysokotonówkę zresztą na ślepo nikt ci nie pomoże napisz jakim wzmacniaczem chcesz to napędzać jaki duży masz pokój. Czy zależy ci na jakości czy na głośnośći?.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano kolumny głośnikowe STX F-280 oraz VK 6300F w budżecie do 700 zł, z naciskiem na wysokie fronty (min. 1 m) i dobre przenoszenie basu. Użytkownicy odradzają wybór kolumn VK ze względu na niską jakość i negatywne doświadczenia, choć pojawiła się opinia o bezproblemowym użytkowaniu modelu VK 6300F przez kilka miesięcy. Alternatywnie rekomendowane są kolumny z oferty Tonsila, zwłaszcza modele Fenix, które uznawane są za lepsze od STX i VK pod względem jakości dźwięku, choć mają słabszą wysokotonówkę i mniej basu. Wskazano także na możliwość zakupu używanych kolumn Maestro, które oferują lepsze brzmienie basu, choć wymagają wyższego budżetu. Podkreślono, że wybór kolumn powinien uwzględniać wzmacniacz, wielkość pomieszczenia oraz preferencje dotyczące jakości dźwięku i głośności. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie oferty sklepu Conrad oraz innych modeli Tonsila, takich jak Bolero czy Scherzo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA