Dlaczego wy się tak upieracie ratując padlinę polskiego PRL'u ??
Wiekszość was napisze ze PRL to byly czasy okupacji polski przez rosje i to byly zle czasy... teraz sa dobre bo jest demokracja i reszta fabryk juz upadla albo sprzedali je zagranicznym inwestorom.
Tak samo bylo z tonsilem produkowal dobre komponenety jak i cale kolumny. Produkowal stara technologia i dlatego teraz stare ich produkty sie rozlatuja. Tuz przed upadkiem jeszcze ledwo dyszac wprowadzil nowe zawieszenia i inen ksztalty membran. Tak wywnioskowalem z ogledzin. Glosniki nabraly troche wygladu bo nie byly juz takie dziwnei powyginane. ALe reszty nie zmienili. Widzieliscie kiedys tonsila z kaptonowym karakasem ?? Albo nawinietym plaskim drutem ?? Albo jakas lekka membrana ?? NAwet glupiego chlodzenia cewki nie maja bo tonsil nie wprowadzil odpowietrzenia z tylu w glosnikach.
Wracajac do tych zniszczonych glosników. Te altusy nigdy nei byly ruszane. Byly przywiezione bezposrednio z wrzesni bo kupil je dziadek jej ojcu na gwiazdke. I tak staly w tym pokoju od ladnych paru lat. Podlaczane na poczatku pod jakie unitry pozniej pod tego techniksa.
Pomylilem sie bo to nie byly ALtus 75 tylko altus 110.
dokladnie takie:
http://www.allegro.pl/item152793865_kolumny_altus_110_okazja_gwarancja_nie_przegap_.html
I teraz bartezz skoro mowisz ze siedzi tam 25/80 to musicie miec niezly balagan w zakladzie skoro nawet nie potrafia utrzymac tego aby odpowiednie glosniki wsadzac
Ale tez ladnie 110W kolumna a w srodku 40W glosnik

Teraz juz 200W a w srodku 80W poezja poprostu.
Aha mowisz ze sie nie znam. OK moze sie nie znam ale ty zato pojołes wszystko...
Tez twoja teoria o karakassach...
Papier lepiej odbierze cieplo. PApier jak stuknie o nadbiegunnik dolny to sie wyprostuje samoczynnie jak sie pognie... Zato aluminium jest do bani bo wszystko na odwrot.
Aha powedz mi jeszcze jakie glosniki mocniejsze z przeznaczniem do użytku domowego wyprodukowal tonsil ?? Szczerze przyznam sie ze najmocniejszy glosnik jaki widzialem tonsila do domowek to GDN30/120...
Powiem tyle na poczatku STX odnosil wielkie sukcesy na forum i w rzeczywistosci. Dlaczego ?? bo duzo ludzi go kupowalo i kupuje. DLaczego ?? BO jest tani a dobry. Przykladem sa opinie urzytkowników. Oczywiscie byly opinie takie jak opinia PAssat_eq (juz dobrze nie mamietam nicka) gdzie nei srawdzil sie STX bo poupalaly sie linki itp. ALe to byla estradówka do strojenia na 45-50hz a nie do niskostrojonego basu samochodowego.
Byla opinia Kwaczora gdzie dwa STX byly meczone moca ponad 400W przez 60godzin i wytryzmaly i graja do dzis ale juz nie wytrzymaja kolejnego razu.
U mnie graly w tubach przez kilakanasicie godzin i w ciezkich warunkach jak stopa perki. I nie stalo sie im nic a podawalem na nie tyle ile producent napisal.
Teraz wymienilem je na KILOMAXY ale to tylko z tego wzgledu ze jedna moja tuba wazy ok 110KG i 600W to bylo na nia za malo a kilkomaxy pasowaly do niej lepiej niz STX. Teraz juz tuba ma 2,5KW na 110KG wiec stosunek dobry.
STX poszly zato do zwyklego basu BR. I graja bardzo czesto i nie zadko na 100%. DLatego nabralem zaufania do nich
Gram tez na tonsilach. BO mam 12szt GDS30/30 i przy odcieciu na 200Hz wytrzymoja nie po 30W ale po 150W i nei sa nawet cieple. ZAto graja niemilosiernie glosno i czysto. TEraz mam do nich zaufanie mimo ze maja po 15lat.
Wspomniano tez o BEYMIE. DLA mnie to jest przyklad firmy produkującej glosniki.