logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera Sony DCR-HC60E - jak przeprogramować pamięć po wymianie modułu lampy?

kulon 01 Mar 2008 09:53 2240 6
  • #1 4861049
    kulon
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam problem z lampą błyskową w tej kamerce. Lampa się nie ładuje a moduł na 100% jest sprawny. Wyczytałem w "serwisówce" od DCR-HC94E, że trzeba przeprogramować zawartość pamięci aby zadziałało ładowanie po wymianie modułu. Niestety nie posiadam serwisówki do mojego modelu w którym było by podane jakie bity należy zmienić. Nie wiem czy to będą te same co w modelu 94E a nie chcę ryzykowac uszkodzenia kamery bo reszta jest sprawna.
    Może ma ktoś serwisówke, w której jest to podane lub wie które bity należy zmienić?
    Pozdrawiam i z góry dziękuje.
  • #2 4864222
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Co to znaczy "się nie ładuje" czy mierzyłeś napięcie na kondensatorze? Czy wymieniałeś ten "moduł"? Więcej szczegółów.
  • #3 4865954
    remot
    Poziom 33  
    Ocena: 219
    Czy kamera wyświetla kod błędu? Np. E: 91:00
  • #4 4866492
    kulon
    Poziom 12  
    "Nie ładuje" to znaczy nie ładuje, innymi słowy nie ma napięcia na kondensatorze. Moduł został wyjęty i kamera bez niego była sprawdzana i testowana (uszkodzona była optyka). Po włożeniu do kamery od razu był wyświetlany kod błedu E:91:01 i pulsuje wskaźnik lampy. W serwisówce od modelu dcr-hc94E jest wyraźnie napisane, ze po wymianie modułu lampy należy ustwaić 2 bity za pomocą RM-95. Inaczej elektronika nie będzie nawet próbować ładować lampy. Moduł podłączony pod zasilacz ładuje kondensator i wyzwala palnik (błyska flash). Myślę więc, ze jest sprawny a problem tkwi w procesorze ktory uznał, ze lampa jest uszkodzona i poprostu wyłączył ładowanie.
    Pytanie czy za te bity do ustawienia są takie same jak w modelu dcr-hc94E czy sa inne. W servisówce od modelu dcr-hc90 nie ma ani słowa o tym. Może ktoś miał taki przypadek i coś może mi pomóc. Boję się za pomocą emulatora RM-95 wpisywać cokolwiek do pamięci aby całkiem nie uszkodzić kamerki.
  • #5 4867014
    remot
    Poziom 33  
    Ocena: 219
    To jest standardowe zachowanie w kamerach sony po włączeniu urządzenia bez zespołu flash. Page, data i address powinny być takie same. Ale dla pewności sprawdzę to jutro i Ci odpiszę.
    Ja mam również pytanie.Wspomniałeś o emulatorze RM95. Fakt, że nigdy się tym nie interesowałem dlatego jestem zaskoczony, że coś takiego istnieje. Czy mógłbym prosić o jakieś bliższe szczegóły. Na PW na przykład?
  • #6 4868789
    kulon
    Poziom 12  
    remot napisał:

Ja mam również pytanie.Wspomniałeś o emulatorze RM95. Fakt, że nigdy się tym nie interesowałem dlatego jestem zaskoczony, że coś takiego istnieje. Czy mógłbym prosić o jakieś bliższe szczegóły. Na PW na przykład?

Ja też jeszcze nigdy sie nie "bawiłem" w takie programowanie kamer, więc za wiele nie pomogę.
    Szukając w sieci trafiłem na taką stronę: http://www.hardwareanalysis.com/content/article/1464.3/
    Wydaje mi się ze jest wszystko dość prosto i zrozumiale opisane.
    Zaraz będę robił kabelek, jednak dalej nie mam pewności co do tego programowania. Nie mogę nigdzie znaleźć opisu uaktywnienia lampy w tym modelu.

Dodano po 3 [godziny] 14 [minuty]:

Wszystko się udało :D
    Lampa działa, wartości jakie trzeba wpisać zgadzają się w obu modelach.
  • #7 4888473
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    To super ,że zadziałało i gratulacje ale czy mógłbyś opisać jak to zrobiłeś? Tak dla innych i z czystej ciekawości pytam?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku ładowania lampy błyskowej w kamerze Sony DCR-HC60E po wymianie modułu lampy. Moduł lampy był sprawny, jednak kamera wyświetlała kod błędu E:91:01 i nie ładowała kondensatora. W serwisówce modelu DCR-HC94E opisano konieczność przeprogramowania dwóch bitów w pamięci za pomocą emulatora RM-95, aby elektronika kamery zezwoliła na ładowanie lampy po wymianie modułu. Nie było pewności, czy te same bity dotyczą modelu DCR-HC60E, co budziło obawy przed uszkodzeniem kamery. Po dyskusji i poszukiwaniach udało się potwierdzić, że wartości bitów do ustawienia są takie same jak w modelu DCR-HC94E, co pozwoliło na poprawne przeprogramowanie pamięci i przywrócenie funkcji ładowania lampy. W trakcie rozmowy pojawiły się pytania o szczegóły emulatora RM-95 oraz pomiary napięcia na kondensatorze lampy. Ostatecznie autor potwierdził sukces i działanie lampy po wprowadzeniu odpowiednich zmian w pamięci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA