logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potencjometr stereo z 8 pinami - do czego służą dodatkowe wyprowadzenia?

Mat_91 02 Mar 2008 20:19 1149 6
REKLAMA
  • #1 4866644
    Mat_91
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    Witam!!

Ostatnio naprawiając jeden stary wzmacniacz natknąłem się na potencjometr stereo z 8 pinami. standardowe 6 jak przy potencjometrze stereo + 2 dodatkowe u góry. Szczerze mówiąc pierwszy raz sie natknąłem na taki potencjometr. Moje pytanie brzmi: po co te 2 dodatkowe wyprowadzenia?? Do czego one służą?? I gdzie taki potencjometr dostanę? W moim elektronicznym takich nie mają, a w sklepach internetowych tylko zwykłe potencjometry stereo (6 "nóżek")...

Będę wdzieczny za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam Mat.
  • REKLAMA
  • #2 4866719
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 284
    Jak możesz to daj zdjęcie tego cuda. Sam jestem ciekaw.
  • REKLAMA
  • #3 4866809
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Te dodatkowe wyprowadzenia służą do budowy filtru "kontur". Jest to fizjologiczna korekcja regulacji wzmocnienia. Jest to najzwyklejszy potencjometr z charakterystyką "B" i powinien być łatwo dostępny.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #4 4866844
    Mat_91
    Poziom 25  
    Zdjęcia bardzo słabej jakości ale robione telefonem :(

Na tej fotce widzimy 6 nóżek potencjomatru:

A na tej widok z drugiej strony i dodatkowe 2 nóżki:
  • #5 4866845
    ZGG
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    Czasami montują takie potencjometry. Chyba do fizjologicznej regulacji barwy dzwięku. Tam jest poprostu odczep na pewnej wartości.oporu.Oprucz suwaka.
  • REKLAMA
  • #6 4866866
    Mat_91
    Poziom 25  
    Dzieki za odpowiedź. Jednak jeżeli nie uda mi sie takiego potencjometru kupić to czy kable które były przylutowane do tych pinów mogę przylutować razem skablem sygnału wejściowego??
  • #7 4866992
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Jeśli nie dostaniesz potencjometru z odczepem, to należy zdemontować elementy filtru.

Pzdr.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Potencjometr stereo z 8 pinami posiada standardowe 6 wyprowadzeń typowe dla potencjometru stereo oraz dodatkowe 2 piny służące do podłączenia filtru "kontur", który realizuje fizjologiczną korekcję regulacji wzmocnienia i barwy dźwięku. Dodatkowe wyprowadzenia stanowią odczep rezystancyjny wykorzystywany w układzie korekcji tonalnej. Taki potencjometr ma charakterystykę "B" i jest stosunkowo łatwo dostępny, choć w niektórych sklepach elektronicznych może być trudny do znalezienia. W przypadku braku możliwości zakupu potencjometru z odczepem, zaleca się demontaż elementów filtru zamiast łączenia przewodów od dodatkowych pinów bezpośrednio ze sygnałem wejściowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA