Chcę kupić duobander z odbiornikiem szerokopasmowym i po przeanalizowaniu parametrów "napaliłem" się na Kenwooda TH-F7 jednak po krótkim sprawdzeniu byłem wręcz zszokowany kiepską pracą odbiornika "B" tego radiotelefonu. Pomijam juz to że pomimo deklarowanej pracy od 100kHz odbiornik nie łapał Warszawy I na 225kHz, ale kompletnie beznadziejnie odbierał fonię TV w zakresie UHF. Jako odbiornik porównawczy użyłem Alinco DJ-X1 i tam gdzie Alinco odbierał czysto i wyraźnie, Kenwood ledwo łapał ślad sygnału. Nawet w zakresie stacji radiowych 88 - 108MHz odbierane były tylko silne stacje i porównywalna czułość była gorsza od odbiorników kupionych na placu za 30zł. Deklarowana w parametrach technicznych Kenwooda czułość w tym paśmie wynosi 0,4uV! .
I tutaj moje pytanie: czy ktoś ma doświadczenia z odbiornikami podobnych duobanderów np Yaesu VX2 - VX-7 czy też Icom IC E90. Czy któraś firma podaje rzetelne dane dotyczące czułości, bo te podawane dla kenwooda dla odbiornika "B" miały mało wspólnego z rzeczywistością (odbiornik "A" pracujący w pasmach amatorskich był OK).
Ja rozumiem że radio jest bardzo małe i dodatkowy szerokopasmowy odbiór jest "wodotryskiem" ale po co podawać dla niego takie wyśrubowane i dokładne parametry.
I tutaj moje pytanie: czy ktoś ma doświadczenia z odbiornikami podobnych duobanderów np Yaesu VX2 - VX-7 czy też Icom IC E90. Czy któraś firma podaje rzetelne dane dotyczące czułości, bo te podawane dla kenwooda dla odbiornika "B" miały mało wspólnego z rzeczywistością (odbiornik "A" pracujący w pasmach amatorskich był OK).
Ja rozumiem że radio jest bardzo małe i dodatkowy szerokopasmowy odbiór jest "wodotryskiem" ale po co podawać dla niego takie wyśrubowane i dokładne parametry.