logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-25G1C - Pisk w przetwornicy, brak wizji, problem z tranzystorem

andriei 03 Mar 2008 11:21 1265 15
REKLAMA
  • #1 4868415
    andriei
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam mam tv Panasonic tx-25g1c problem w tym że kiedy próbuję go włączyć kończy się to na tym że słychać w głośnikach włączenie i wyłączenie wzmacniacza a kineskop nie startuje słychać tylko przeraźliwy pisk gdzieś w przetwornicy. Sprawdziłem tranzystor końcowy odchylania poziomego między jego b-e było przejście 0ohm wymontowałem tranzystor z myślą że to jego wina po tej czynności okazało się że na tranzystorze między jego b-e jest przejście ok38 ohm. natomiast na płytce między b-e nadal jest przejście 0 ohm. po wymontowaniu ów tranzystora piszczenie dodatkowo zaczęło oscylować. proszę o pomoc w mojej sprawie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4868436
    Leszek Ostasz

Poziom 13  
    0 omów zamyka się przez trafko sterujące , 39 omów B-E to trochę za mało.
    Wymień tranzystor i usuń przyczynę jego uszkodzenia (zimne luty)
    Konto firmowe:
    Zakład Usług Elektronicznych
    ul.Roweckiego 4, Tokarnia, 22-600
  • Pomocny post
    #3 4868439
    tomi31
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Nic nie napisalem o pomiarach zasilacza, wie nie wiadomo co jest przyczyna. Pisk swiadczy o przeciazeniu, sprawdz dokladnie zasilacz i trafo WN i jego okolice.
  • #4 4868449
    andriei
    Poziom 14  
    witam kolegę sprawdziłem ponownie przejście między b-e na lepszym mierniku jest to teraz 32 ohm. dziękuję za odpowiedz ale z kąt te piszczenie??
  • Pomocny post
    #5 4868478
    Leszek Ostasz

Poziom 13  
    W tym typie bez prawidłowej pracy H(wys. napięcia) będzie piszczał.
    Wymień elektrolity w zasilaczu po stronie pierwotnej.
    Wymień tranzystor .
    Popraw lutowanie: trafo sterujące,kondensatory ,trafo linii.
    Konto firmowe:
    Zakład Usług Elektronicznych
    ul.Roweckiego 4, Tokarnia, 22-600
  • REKLAMA
  • #6 4868483
    andriei
    Poziom 14  
    ok dziękuje zobaczę co da się zrobić i dam znać o wynikach dziękuje.
  • REKLAMA
  • #7 4870888
    andriei
    Poziom 14  
    witam wymieniłem elektrolity oraz tranzystor telewizor wystartował lecz po kilku minutach działania obraz zaczął się zwężać aż w końcu całkowicie zniknął a piszczenie powróciło. podejrzewam że tranzystor spalił się na nowo ale przedtem było słychać dźwięk zwarcia nie wiem czy to jakiś zimny lut czy to tranzystor zwarł się z radiatorem. co czynić dalej??
  • Pomocny post
    #8 4870953
    marek70
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Witam. Tranzystor kluczujacy zapewne uszkadza się z powodu zimnych lutów w sterowaniu. Trafko sterujące, tranzystor i rezystory do polaryzacji tranzystora sterującego. Popatrz na te elementy pod lupką i napewno znajdziesz tam przyczynę- zimne luty.
  • #9 4870957
    andriei
    Poziom 14  
    przepraszam że pytam ale czego dokładnie szukać jak poznać zimny lut??
  • Pomocny post
    #10 4870963
    marek70
    Poziom 24  
    Zimny lut to brak połączenia między elementem a punktem lutowniczym
  • REKLAMA
  • #11 4870969
    andriei
    Poziom 14  
    Ok zabieram się za poprawianie lutów przy trafkach a jutro skocze po najlepiej 2 tranzystory. Dziękuję za pomoc

Dodano po 28 [minuty]:

Dodam jeszcze że przy pierwszym uruchomieniu tuż po wymianie tranzystora zauważyłem iskrę przy nim nie wiem tylko czy mogło to być spowodowane zwarciem tranzystora z radiatorem. Jak myślicie Koledzy?
  • Pomocny post
    #12 4871193
    marek70
    Poziom 24  
    Mam nadzieje, ze stosujesz tam tranzystor izolowany ( nie widać blachy kolektora) A przeskok iskry? Może źle polutowany kolektor lub problem z nie izolowanym tranzystorem.
  • #13 4871206
    andriei
    Poziom 14  
    Witam jest tam między tranzystorem a radiatorem mały kwadratowy kawałek folii może się obsunął podczas montażu i dla tego?
  • #14 4873074
    andriei
    Poziom 14  
    Witam poprawiłem luty i dzisiaj kupiłem nowy tranzystor zamontowałem go a tv zachowuje się jak gdyby go nie było już nie wiem co robić dalej

Dodano po 10 [minuty]:

Do tranzystora nie dochodzi żadne napięcie
  • #15 4873215
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Przeniosłem z: TV
  • #16 4873248
    andriei
    Poziom 14  
    Mam jeszcze jedno pytanie czy zimny lut mógł załatwić trafa sterującego? Teraz tranzystor na C nie ma żadnego napięcia a na trafie sterującym także

Dodano po 18 [minuty]:

Serdecznie dziękuję wszystkim Kolegom za pomoc ale muszę w tym momencie się poddać i zanieść tv do serwisu.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Panasonic TX-25G1C nie uruchamia kineskopu, słychać przeraźliwy pisk w przetwornicy oraz włączanie i wyłączanie wzmacniacza. Pomiar tranzystora końcowego odchylania poziomego wykazał zwarcie między bazą a emiterem (0 Ω) na płytce, natomiast po demontażu tranzystora rezystancja między b-e wynosiła około 32-39 Ω. Po wymianie tranzystora i elektrolitów w zasilaczu telewizor uruchomił się, lecz po kilku minutach obraz zaczął się zwężać i zniknął, a pisk powrócił. Przyczyną uszkodzeń jest prawdopodobnie zimny lut w obwodach sterujących, zwłaszcza przy trafkach sterujących, tranzystorze i rezystorach polaryzujących. Zalecane jest dokładne sprawdzenie i poprawa lutów, wymiana tranzystora na izolowany oraz kondensatorów elektrolitycznych po stronie pierwotnej zasilacza. Iskra przy montażu tranzystora może świadczyć o braku izolacji między tranzystorem a radiatorem (np. przesunięcie izolacyjnej folii). Po poprawie lutów i wymianie tranzystora nie dochodzi napięcie do tranzystora kluczującego, co może wskazywać na uszkodzenie traf sterujących lub dalsze problemy z połączeniami lutowniczymi. Ostatecznie autor zdecydował się oddać telewizor do serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA