logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PANASONIC TX-28W1U; brak obrazu, "syczy" trafo

yoozekCT 01 Gru 2006 10:11 2352 10
REKLAMA
  • #1 3282003
    yoozekCT
    Poziom 11  
    Witam,

Telewizorek tak jak w temacie. Szukałem innych postów dotyczących tego TV ale jest ich "jak na lekarstwo".
    Ale wracając do tematu. Telewizor normalnie się włącza, kontrolka się świeci, pilot przełącza kanały. Po włączeniu syczy (trzeszczy, piszczy) transformator w przetwornicy, nie ma obrazu, kineskop się nie żarzy. Po pierwszych wstępnych oględzinach stwierdziłem uszkodzenie tranzystora kluczującego 2SD1441. Poprawiłem luty na transformatorze sterującym i wymieniłem ten tranzystor. Niestety tranzystor znów "poleciał". Nie robiłem jeszcze żadnych większych pomiarów.
    Proszę o pomoc co powinienem jeszcze sprawdzić, jakie zrobić pomiary, co wymienić ?
    Ściągnąłem schemat z elektrody dla modelu TX-28W1 (nie wiem czy to ten sam, co oznacza ta literka U na końcu ?) lecz jest on nie do końca czytelny. Jeśli ktoś posiada bardziej przejrzysty schemat to będę bardzo wdzięczny za podesłanie mi go.

Pozdrawiam,
    Maciej
  • REKLAMA
  • #2 3282033
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    Schasis twoje to ALPHA2W
    Sprawdz napiecie B+
    Kondesatory w C -2sd
    Tranzystor ma być orginał
    Jakie sterowanie H-drive

Dodano po 2 [minuty]:

A jeszcze kondesator w cewkach H
    i lizak -kondesator
  • #3 3285845
    yoozekCT
    Poziom 11  
    Witam ponownie,

Zrobiłem kilka pomiarów i przeczytałem nieco postów na elektrodzie i tak:
    Wylutowałem tranzystor 2SD1441 i okazało się że jest dobry. Impulsy na bazie tego tranzystora prawdopodobnie są, pomiary wykonałem miernikiem częstotliwości. Miałem na nim ok. 16kHz. Między kolektor i emiter podpiąłem żarówkę 60W. I co się okazało. Żarówka nie świeci i nie ma na niej żadnego napięcia. Sprawdziłem również STR54401. Mam na nim następujące napięcia:

1 - (-23V)
    2 - (0V)
    3 - (165V)
    4 - (0V)
    5 - (-19V)

Wydaje mi się, że te napięcia są nieco za niskie.
    Co w związku z tym powinienem sprawdzić i do czego się przyczepić ??
    Czy wymieniać od razu STR54401 ?
    Proszę o pomoc?

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #5 3286043
    yoozekCT
    Poziom 11  
    jezak napisał:
    Q551 (2SD1441
    fuse R567 (1A
    C556 (1000pF/3KV).

Kondensator Q551 jest sprawny. Przynajmniej na mierniku.
    Fuse R567 ma przerwę. Chciałbym sprawdzić czy rzeczywiście winny jest ten bezpiecznik. Czy za niego mogę dać inny element albo może zwykły bezpiecznik (tylko to przetestowania) ??

Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

Sytuacja wygląda następująco:

Połączyłem małym drucikiem fuse R567 i wlutowałem z powrotem. Podłączyłem na początek żarówkę między kolektor i emiter. Żarówka zapaliła się, miałem na niej 154V więc wstawiłem tranzystor 2SD1441. Odpaliłem telewizor. Na 2 sekundy weszło wysokie, kineskop wydał charakterystyczny dźwięk "załączania" i się wyłączył. Teraz przy włączaniu pojawia się bardzo delikatny pisk, który trwa ok. 2 sekund. Poza tym przełączanie kanałów działa jakby z pewnym opóźnieniem. Na układzie STR54401 nie ma podstawowych napięć.

1 - (0V)
    2 - (0V)
    3 - (165V)
    4 - (0V)
    5 - (0V)

Co w takim układzie sprawdzać i na co pada podejrzenie?

Dodano po 22 [minuty]:

To jeszcze raz ja :) Wyjąłem właśnie tranzystor 2SD1441 i podłączyłem z powrotem żarówkę 60W. Żarówka świeci i napięcia powróciły do swoich wartości. Czy to znaczy, że 2SD1441 jest trefny? Pomierzyłem go i troszeczkę zmienił wartości pomiędzy nóżkami.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 3286668
    yoozekCT
    Poziom 11  
    jezak napisał:
    Jakie napięcie na żarówce ???
    Kondesator w C- linii
    I tanzystor pewny .
    Sterowanie H-driwe jakie ?????

Na żarówce mam 153V. A więc wydaje mi się, że jest to prawidłowa wartość.
    Co do tranzystora to nie jestem przekonany.
    Jeśli chodzi o sterowanie H-drive nie wiem czy chodzi o to czy impulsy sterujące docierają do bazy tranzystora ? Jeśli tak to pod tym względem wszystko jest w porządku. Podłączyłem diodę między bazę i emiter tranzystora. Dioda świeci więc impulsy są.
    O który kondensator w linii chodzi ??
  • #8 3287072
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Byc może masz jakiś złom a nie 2SD.
    Podstaw tam jakikolwiek na próbę - BU4508D, 2508D a nawet BU508D.

Jeśli ten wstawiony tranzystor padł przy starcie to możesz mieć uszkodzony TDA2579 lub coś w obciążeniu Q551 - trafo, D573, 574, C558,753. Sprawdzanie impulsów H na bazie Q551 za pomocą LED w praktyce nic nie daje, bo praca stopnia mocy H zależy od ich poziomu i kształu.

Nie rozumiem o co ci chodzi z napięciami na STR. Przecież przetwornica pracuje poprawnie więc i napięcia na STR muszą być ok. Profilaktycznie możesz tylko wymienić C808, choć akurat w Panasonikach elektrolity były nie do zdarcia.

R567 to bezpiecznik rezystorowy 1A. Możesz tam włożyć bezpiecznik elektroniczny 1A, rezystor bezpiecznikowy 0,47Ω/0,6W, bo zwykły bezpiecznik niewygodnie wstawić. Zlikwiduj jednak ten drut.
  • #9 3294212
    yoozekCT
    Poziom 11  
    mirex napisał:
    Byc może masz jakiś złom a nie 2SD.
    Podstaw tam jakikolwiek na próbę - BU4508D, 2508D a nawet BU508D.

Jeśli ten wstawiony tranzystor padł przy starcie to możesz mieć uszkodzony TDA2579 lub coś w obciążeniu Q551 - trafo, D573, 574, C558,753. Sprawdzanie impulsów H na bazie Q551 za pomocą LED w praktyce nic nie daje, bo praca stopnia mocy H zależy od ich poziomu i kształu.

Podstawiłem w końcu na próbę BU2508D (izolowany). Telewizorek odpalił na jakieś 5 minut i obraz zniknął. Radiator był dosyć ciepły. Może trochę za bardzo. Kupiłem również 2SD1441 ale teraz nie wiem czy go podstawiać bo mogę go znowu uszkodzić. Czy oprócz elementów które podał "mirex" jeszcze na coś powinienem sprawdzić albo wymienić. Co może powodować padanie tego tranzystora?? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
  • #11 3296061
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Pozostaje żmudne podstawianie elementów. Tranzystor możesz przylutować od strony druku z niewielkim radiatorem i po właczeniu kontrolować jego temperaturę. Jak zacznie się nadmiernie grzać wyłączyć tv i dalej podmieniać. Jest szansa, że w ten sposób, choć partyzancki, nie stracisz kilku tranzystorów.

Co jeszcze podejrzane?
    Praktycznie wszystko od TDA2579 do bazy Q551. Najbardziej jednak C531, Q501, zwora z trafa T531 do bazy. Warto też wymienić C855 w zasilaniu 26V.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Panasonic TX-28W1U uruchamia się, kontrolka świeci, pilot działa, lecz brak obrazu i kineskop się nie żarzy. Transformator w przetwornicy syczy, a tranzystor kluczujący 2SD1441 ulega uszkodzeniu. Po wymianie tranzystora i poprawieniu lutów problem powraca. Pomiar impulsów na bazie tranzystora wykazał około 16 kHz, jednak na kolektorze-emiterze brak napięcia, a żarówka testowa 60W nie świeci. Napięcia na układzie STR54401 są nieprawidłowe lub zerowe. Bezpiecznik rezystorowy R567 (1A) jest przerwany, a jego tymczasowe zwarcie pozwala na uruchomienie telewizora na kilka sekund, po czym następuje wyłączenie i pojawia się pisk. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana elementów takich jak TDA2579, kondensatory (m.in. C531, C808, C855), tranzystory (2SD1441, BU2508D, BU4508D, BU508D), bezpiecznik R567, a także elementy obciążenia Q551 (transformator, diody D573, D574, kondensatory C558, C753). Wskazane jest monitorowanie temperatury tranzystora podczas testów oraz kontrola impulsów sterujących H-drive. Schemat modelu TX-28W1 jest dostępny, lecz nie do końca czytelny. Problem może wynikać z uszkodzenia TDA2579 lub elementów obciążenia przetwornicy, co powoduje powtarzające się uszkodzenia tranzystora kluczującego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA