Mam problem z kopiarką , tylną krawędź robi dużo ciemniejszą niż przednią krawędź. Bęben ma 20 tys kopii a kopiarka 80 tys kopii. Czy ktoś spotkał się z tym problemem?
Nie wiem zabardzo o co chodzi, ale zreguły, gdy część kartki jest ciemniejsza a druga część jaśniejsza, to proponuje zwrucić uwagę na lustra i wałek magnetyczny, oraz elektrodę
Witam
czy beben zamiennik?? jeżeli tak to niektóre sie nie nadają.Walczyłem z tym kiedyś sporo.Bęben oryg. jest drogi i ściągnołem zamiennik a tu z jednaj strony jekieś 2-3 cm brudzi.Dopiero wymiana rury na inną dała efekt.Niestety nie pamietam jakiego producenta jest do niczego.
Pozdrawiam
Na moje oko to masa bębna nie kontaktuje.
Proponuję wziąć cienką pęsetę lub zagięty drut i przez otwór w bębnie chwycić blaszkę, a następnie pociągnąć aby była "bliżej widoku".
Problem z kopiarką Canon NP7161 polega na tym, że tylna krawędź kopii jest znacznie ciemniejsza niż przednia. Bęben ma przebieg 20 tys. kopii, a urządzenie 80 tys. kopii. Przyczyną mogą być zabrudzenia lub uszkodzenia elementów optycznych, takich jak lustra, wałek magnetyczny, elektroda, lub łożyska wałków magnetycznych. W przypadku stosowania zamienników bębna mogą występować problemy z nierównomiernym nanoszeniem tonera, szczególnie na krawędziach. Rozwiązaniem okazała się regulacja blaszki przy halogenie, która poprawiła kontakt masy bębna i wyrównała jakość kopii. Zalecane jest również czyszczenie optyki wewnętrznej oraz sprawdzenie stanu wałków i elektrod. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.