logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon NP7161 - Dlaczego po włączeniu drukuje białe kartki?

keszel 29 Sie 2006 08:50 1634 8
REKLAMA
  • #1 2964529
    keszel
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    kopiarka po włączeniu wypuszcza kilkanaście białych kartek a następnie kopiuje już normalnie.Co może być przyczyną?(kopiarka canon np7161, 60tyś.kopii,wymieniony bęben i listwa bębna)

Moderowany przez kosmita:

Zmieniłem temat
    Wpis dokonany w dniu: 2006-08-31 o godzinie: 17:36

• REKLAMA
  • #2 2964636
    drebin
    Poziom 28  
    Ocena: 75
    Witam. Prawdopodobnie przebicie na elektrodzie. Sprawdź na suchym papierze albo na drugiej stronie (będzie suchy przy przejściu przez maszynę z pierwszej strony). Wyczyść elektrody .
  • REKLAMA
  • #3 2973656
    primary
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    no coz to jest dziwna maszyna i nie chetnie przyjmuje altrnatywne bebny
  • REKLAMA
  • #4 2974681
    copytechnik
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Ja bym obstawiał dolną elektodę - wyczyść wymień drut powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #5 2975212
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Czy problem pojawial sie juz wczesniej? Jesli nie to sprawdz papier. Teraz jest duza wilgoc. Jesli kopiarka stoi blisko okna w malo wietrzonym pomieszczeniu to higroskopijnosc papieru wplywa na kopie. Wilgotny papier jest czesto przyczyna takich efektow. Sprawdz jaki jest papier w kasecie.
  • #6 3004421
    wojtasw
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam Przyjmować to na przyjmuje alternatywne bębny tylko z jakością obrazu bywa bardzo kiepsko a co do białych kopii to wilgoć
    Pozdrawiam
  • #7 3005648
    bbrutus
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    keszel napisał:
    kopiarka po włączeniu wypuszcza kilkanaście białych kartek a następnie kopiuje już normalnie.

Czy objawia się to tak, że maszyna pierwszą kartkę wypuszcza całkiem czystą, a na następnych pojawia się ledwo widoczny obraz, ale co następna kartka to bardziej ciemny i tak aż do uzyskania idealnej kopii po przepuszczeniu kilkunastu kopii. ??
    (troche nie popolskiemu napisane ale polonista zemnie marny - myślę że zrozumiale).

Następnym razem zatrzymaj kopiarkę w trakcie robienia kopii i sprawdź czy jest obraz na bębnie - obstawiam że nie będzie - jeśli mam rację to :
    - wyjmij wywoływaczkę, wysyp toner, wyczyść ją porządnie odkurzaczem i zasyp nowym
    - elektroda górna do wymiany lub porządna regeneracja (ale nie tylko wymiana drutu)

Dodano po 1 [minuty]:

keszel napisał:
    kopiarka po włączeniu wypuszcza kilkanaście białych kartek a następnie kopiuje już normalnie.

Czy objawia się to tak, że maszyna pierwszą kartkę wypuszcza całkiem czystą, a na następnych pojawia się ledwo widoczny obraz, ale co następna kartka to bardziej ciemny i tak aż do uzyskania idealnej kopii po przepuszczeniu kilkunastu kopii. ??
    (troche nie popolskiemu napisane ale polonista zemnie marny - myślę że zrozumiale).

Następnym razem zatrzymaj kopiarkę w trakcie robienia kopii i sprawdź czy jest obraz na bębnie - obstawiam że nie będzie - jeśli mam rację to :
    - wyjmij wywoływaczkę, wysyp toner, wyczyść ją porządnie odkurzaczem i zasyp nowym
    - elektroda górna do wymiany lub porządna regeneracja (ale nie tylko wymiana drutu)
  • #8 3010571
    sebagut
    Poziom 17  
    włącz kopiowanie i wyłącz kopiarke gdy kartka będzie pod bębnem, wyjmij beben i sprawdz czy jest obraz na nim, jeżeli tak to elektroda dolna walnięta, miałem taki przypadek kiedyś wyczyściłem elektrodę, wymienałem drut i na początku wypuszczała białe kartki, przeszło jej, do dzisiaj nie ma problemów
  • #9 3563425
    keszel
    Poziom 15  
    Kopiarka działa.Pomogła wymiana elektrody transferowej.Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Kopiarka Canon NP7161 po włączeniu wypuszcza kilkanaście białych kartek, a następnie kopiuje prawidłowo. Przyczyną mogą być problemy z elektrodami, zwłaszcza dolną, która może wymagać czyszczenia lub wymiany drutu. Zaleca się sprawdzenie obecności obrazu na bębnie podczas kopiowania oraz czyszczenie i uzupełnienie tonera w wywoływaczce. Wilgotność papieru również może wpływać na jakość kopii, szczególnie w warunkach wysokiej higroskopijności. Wymiana elektrody transferowej okazała się skutecznym rozwiązaniem problemu. Alternatywne bębny są akceptowane przez maszynę, lecz mogą pogarszać jakość obrazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA