logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PIII600MHz na płycie KV2 Soltek SL-65KV2 zamiana PIIIsoc.370

obelix2 04 Mar 2008 15:12 1828 6
REKLAMA
  • #1 4872119
    obelix2
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Witam!

Szukałem ale nie znalazłem...

Miałem procesor Pentium III 600 MHz na płycie KV2 - SOLTEK SL-65KV2 socket 3. Tera kupiłem Pentium III socket 370 na rdzeniu Tualtin 1.13 Ghz

Ale jak zmieniam proca to komputer nie odpala, tzn. wiatrak włącza się, ale żadnej innej reakcji. :|

Mam trzy pytania :arrow:

Czy coś trzeba zmienić w ustawieniach :?:
    I czy socket 370 a socket 3 to zupełnie inna bajka :?: (raczej nie, ale trzeba mieć pewność)
    I czy konfigurowanie zworek i "niebieskich" przełączników coś może dać :?:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4873249
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    Na początek zresetuj bios przez zworkę albo wyjęcie baterii i spróbuj jeszcze raz, jeśli to nic nie da to ściągnij instrukcje do tej płyty i poczytaj jaka zworka co konfiguruje...
  • REKLAMA
  • #3 4873712
    obelix2
    Poziom 21  
    Instrukcje mam tylko że po angielsku i nie za bardzo kumam o co w tym chodzi...

A ta bateria i zworka to gdzie są? tam jest tego całe mnóstwo.... a która to ta właściwa?:?:
  • Pomocny post
    #4 4873790
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    Bateria to taka błyszcząca pastylka w podstawce na płycie głównej, jest tylko jedna-wyciągnij ją na kilka minut.
  • REKLAMA
  • #5 4873848
    obelix2
    Poziom 21  
    dobra sprawdzę

Dodano po 31 [minuty]:

niestety dalej nie działa

to się zwie "li battery"

wyciągnąłem, poczekałem, włączyłem, odgłos wiatraku i nic wiecej

są jeszcze jakieś możliwości?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4881826
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej
    Ocena: 85
    Tu masz manuala do swojej płyty (z opisem zworek - przeczytaj i sprawdź czy wszystko masz dobrze ustawione.
    P.s.
    To pytanie powinieneś zadać w dziale "Komputery - Hardware"
    P.s.
    Wpisz w "szukajkę" "tualatin" i poczytaj posty..
  • #7 11786893
    obelix2
    Poziom 21  
    Przepraszam za odkopywanie zamykam stare tematy.

Procesor nie pasuje do płyty głównej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadał procesor Pentium III 600 MHz na płycie głównej Soltek SL-65KV2 (socket 3) i próbował wymienić go na Pentium III 1.13 GHz na rdzeniu Tualatin z socket 370. Po wymianie procesora komputer nie uruchamia się – włącza się tylko wentylator, brak dalszej reakcji. Poruszono kwestie różnic między socket 3 a socket 370, resetu BIOS-u przez wyjęcie baterii CMOS lub użycie zworek oraz konfiguracji zworek i przełączników na płycie. Użytkownik próbował resetu BIOS-u przez wyjęcie baterii, ale problem pozostał. Otrzymał wskazówki, aby zapoznać się z instrukcją płyty głównej dotyczącą zworek i konfiguracji oraz by sprawdzić kompatybilność procesora z płytą. Ostatecznie potwierdzono, że procesor Pentium III na socket 370 (Tualatin) nie jest kompatybilny z płytą Soltek SL-65KV2 przeznaczoną dla socket 3, co jest przyczyną braku uruchomienia systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA