logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Pentium III 800MHz na płycie A-trend ATC6240 z Soltek SL-02A

MCbx 21 Maj 2007 23:39 2151 21
REKLAMA
  • #1 3908375
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Chcę właśnie coś takiego zrealizować. Mam przełączkę Soltek SL-02A, która umożliwia przełączanie napięć: Auto-1.8V-1.85V-1.9V-2V-2.1V-2.2V...-3.0V oraz:
    zworka 1: Single CPU / Dual CPU
    Zworka 2: 100MHz / Auto
    Mam więc pytanie:
    1. Czy Single CPU?
    2. Jak skonfiguować napięcie? Auto?
    3. Płyta, którą używam (A-trend, ATC6240) nie chce działać na 133MHz ze zworki, wiec znalazłem w BIOSie opcję, która dociska zegar do 133MHz. Czyli ustawić zworkę 2 na Auto?
    4. Czy jeżeli Pentium III 800 nie pójdzie na 100MHz magistrali, czy mogę włożyć Pentiuma II 350MHz, zmienić w BIOSie prędkosć zegara na 133, wyłączyć komputer przed startem BIOSu po czym włożyć PIII? Czy takie coś pójdzie?

Szukałbym gdybym znalazł SEARCH.PHP.

EDIT
    Wyczytałem gdzieś, że ta płyta obsługuje min. 1.8V. Czy jak podłączę tego procka, to czy mi nie przepali tym napięciem? Zamierzam oczywiscie użyć solidnego coolera, takiego z PIII 1GHz.
  • REKLAMA
  • #2 3908516
    migol
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    1. Napewno Single CPU, bo nie pisałeś że masz Xeona.
    2. Raczej tak.
    3. Nie dociskaj, niestety musisz pracować na 100 MHz
    4. Nie ma szans.
  • #3 3908567
    MCbx
    Poziom 28  
    Czy Pentium III 800MHz przeznaczony na 133MHz pójdzie na 100MHz? Wiele osób stosowało już dociśnięty zegar sukcesywnie, jednak nigdy bez przełączki. Chipset się nie palił. Domyślam się wiec, że gdyby zmienić mu ustawienia, po czym w momencie gdy skończy zapis do BIOSu (czyli kiedy robi reset) go wyłączyć, następny boot miałby na 133MHz.

Pozostaje jeszcze kwestia mnożnika - gdyż płyta ta obsługuje max. 6x. Na 100MHz Pentium III pracowałby odtaktowany. A tak wogóle to gdzie się to modyfikuje? NIe mam ani do tego zworek, ani opcji w BIOSie. Wykrywa sam, jak płyty od Celerona?

Nadal obawiam się o napięcie. 1.7V a 1.8V to pewna różnica.
  • REKLAMA
  • #4 3908577
    Oberon
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    migol napisał:
    1. Napewno Single CPU, bo nie pisałeś że masz Xeona.

No raczej na single ale przeciez PIII mozna laczyc w dual nie musza byc Xeony przeciez :idea:

Cytat:
    Wyczytałem gdzieś, że ta płyta obsługuje min. 1.8V. Czy jak podłączę tego procka, to czy mi nie przepali tym napięciem? Zamierzam oczywiscie użyć solidnego coolera, takiego z PIII 1GHz.

Jezeli plyta obsluguje PIII z ta predkoscia zegara to nie powinno sie nic stac

PIII 133mhz pojdzie na 100 mhz i tak prawdopodobnie masz skonfigurowac (z tego co wyczytalem) "te dociskanie" to czasem nie jest dociskanie np RAMu? (np CLK+33 lub CLK albo CLK-33 gdzie clk-> predkosc zegara ) mozesz pokąbinowac w ustawieniach moze jakos sie uda ale watpie osobiscie
  • #5 3908839
    MCbx
    Poziom 28  
    Nie. Dociskanie to jest opcja "Software Clock Control" po wybraniu której staje się dostępna opcja "CPU Clock Frequency": 103MHz, 124MHz i 133MHz.
  • #6 3908896
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Nie ma potrzeby stosować manewrów ze zmianą częstotliwości, wyłączaniem i podmianą procesora. Procesor będzie działał nawet z prędkością 66 MHz i będziesz mógł później to zmienić w BIOS-ie (ewentualnie trzeba będzie zresetować jego ustawienia zworką). Napięcia ustawiłbym na auto. Jeżeli płyta potrafi współpracować z P3 to o nie nie martwiłbym się. Co do częstotliwości i mnożnika to 133x6=798 czyli będzie dobrze.
  • #7 3908905
    MCbx
    Poziom 28  
    Niestety ostatni procesor jaki mam opisany w instrukcji to Pentium II 350MHz, wiec sie nie dowiem, czy płyta obsługuje PIII.

Nie wiem wiec, jak to napięciowo pójdzie. Czy procesor działający fabrycznie na 1.7V bedzie działal względnie stabilnie przy 1.8V? Tak mam napisane w instrukcji od płyty: napiecia od 1.8V do 2.5V.
  • #8 3908925
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    0,1V to nie duża różnica, będzie się trochę mocniej grzał. Przy overclockingu często podwyższa się napięcie co 0,1V aby pracował stabilniej.

Znalazłem opis tej płyty z którego wynika, że obsługuje PIII:
    http://www.active-hardware.com/english/reviews/mainboard/atc6240.htm

No i jeszcze najnowszy BIOS:
    http://www.elhvb.com/mboards/a-trend/bios/
  • #9 3908943
    MCbx
    Poziom 28  
    BIOS był flashowany ok. 2005 roku z powodu dysku 40GB, chyba nie będzie trzeba go flashować. Cóż, w czwartek będę miał procesory, zobaczymy...
    Na razie wielkie dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #10 3926538
    MCbx
    Poziom 28  
    Profilaktycznie sflashowałem BIOSa, bo był tylko patchowany.

NIE DZIAŁA.
    Po zmianie magistrali, wyłączeniu PC, przekonfigurowaniu mnożnika, wyjęciu PII i wmontowaniu kolumbryny z przełączką system zachowuje sie jak bez procka (nie kręci CPU-wiatrakiem).

Czy ta przeąłczka (Soltek SL-02A wersja 2.0) NA PEWNO obsługuje PIII pod 133MHz ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 3926678
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10437
    :arrow: MCbx
    Ta przejsciowka nie obsluguje procesorow pod fpcga, wiedzialbys to gdybys tylko uzyl google.

Pierwszy link z google:
    http://www.soltek.de/soltek/FAQ/02A.html
    kolejny:
    http://www.futurehardware.in/90137.htm

Ale po co szukac jak mozna napisac na forum i czekac az wszystko zostanie podane na tacy.

Pozostaje Ci przerobienie przejsciowki.
  • #13 3944726
    MCbx
    Poziom 28  
    Dobra.
    Przerobiłem przejściówkę i wykrywa procesor.
    Kiedy w dwóch gniazdach siedzą moduły 64MB, jest OK. Powyżej 128MB zaczynają się problemy. Memtest pokazuje uszkodzenia powyżej ok. 188MB.
    Wymieniałem i podmieniałem pamięci jak możliwe, żonglowałem ustawieniami BIOSu i nic. Cały czas pokazuje uszkodzone obszary. Skutkuje to w WinXP błedami typu STOP np. w przypadku gier czy zapchania większą liczbą programów.
    Czy można jakoś ot zmieinć?
    Próbowałem nawet 2x128MB ale nadal to samo.
  • #14 3947361
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10437
    Z innym procesorem + wiecej niz 128MB ramu dziala ok czy tez sa problemy?
  • #15 3950345
    MCbx
    Poziom 28  
    Z PII 350MHz przy 256MB RAMu działa bardzo dobrze, tylko przy PIII nie działa.
    Wszystkie kości to oczywiście 133Mhz.

Zrobiłem eksperyment i zmieniłem 4x64 na 2x128 - nadal błędy.
  • #16 3953718
    MCbx
    Poziom 28  
    Udało mi się znaleźć inną płytę
    Mam jednak pytanie: czy karty dekodera MPEG Quadrant CineMaster C 1.2 można używać jak karty dźwiękowej? A czy jak TV-OUTu do karty graficznej? Karta nie ma wejścia VGA, ma tylko wyjście audio, wyjście video Composite oraz SPDIF.
  • #17 3954416
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    MCbx napisał:
    Udało mi się znaleźć inną płytę
    Mam jednak pytanie: czy karty dekodera MPEG Quadrant CineMaster C 1.2 można używać jak karty dźwiękowej? A czy jak TV-OUTu do karty graficznej? Karta nie ma wejścia VGA, ma tylko wyjście audio, wyjście video Composite oraz SPDIF.

Cytat:
    Cinemaster 1.2C

Karta niesłusznie nazywana Cinemaster II. Małe zamieszanie w nazewnictwie jest spowodowane przekonaniem wielu sprzedawców, że wersja druga karty jest nowsza niż 1.2C, lecz to właśnie karta w wersji 1.2C jest ostatnim produktem firmy Quadrant. Ta drobna niejasność może spowodować niemałe problemy przy poszukiwaniu sterowników na stronie internetowej producenta.

Karta zwraca uwagę małą liczbą złączy na "śledziu", gdzie znajdują się tylko wyjścia telewizyjne i dźwięku. Na karcie umieszczone jest także złącze do podłączenia z kartą graficzną, ale wcale nie trzeba go wykorzystywać. Jak więc połączyć dekoder z kartą graficzną? Połączenie jest realizowane poprzez magistralę PCI! Takie rozwiązanie zapewnia wysoki stopień zgodności z różnymi kartami graficznymi i brak jakichkolwiek zakłóceń spowodowanych szeregowym łączeniem urządzeń. Co najważniejsze, karta nie odmówiła współpracy z żadną z podłączanych kart graficznych, co świadczy o znakomitej realizacji pomysłu.

Obraz na ekranie monitora był dobry, chociaż niektóre dekodery osiągnęły lepsze rezultaty. Podobnie było przy wykorzystaniu telewizora - w tej kategorii nie do pobicia jest jednak Dxr2.

Niestety, kartę dostarczono z dosyć skromnym wyposażeniem. Dostajemy tylko 2 dyskietki, w tym jedna zawiera sterowniki, druga - program do odtwarzania filmów. Mimo to karta ma dosyć ciekawe możliwości. Szczególnie godna uwagi jest opcja dotarcia do dowolnego rozdziału filmu, umożliwiająca dokładne zbadanie zawartości dysku i czasami odnalezienie fragmentów, nie dostępnych z menu dysku. Wadą jest brak możliwości zmiany regionów.

Obraz w telewizorze 4
    Obraz na monitorze 4
    Instalacja i dokumentacja 1
    Możliwości 3,5
  • #18 3956256
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    MCbx napisał:
    Dobra.
    Przerobiłem przejściówkę i wykrywa procesor.
    Kiedy w dwóch gniazdach siedzą moduły 64MB, jest OK. Powyżej 128MB zaczynają się problemy. Memtest pokazuje uszkodzenia powyżej ok. 188MB.
    Wymieniałem i podmieniałem pamięci jak możliwe, żonglowałem ustawieniami BIOSu i nic. Cały czas pokazuje uszkodzone obszary. Skutkuje to w WinXP błedami typu STOP np. w przypadku gier czy zapchania większą liczbą programów.
    Czy można jakoś ot zmieinć?
    Próbowałem nawet 2x128MB ale nadal to samo.

To moze byc wina przejsciowki a scislej jakosci jej wykonania - tez kiedys przerabialem przejsciowki i o ile przerobione dzialaly zawsze na 66mhz to na 100mhz (i oczywiscie na 133Mhz) juz nie kazda chciala dzialac - i na pewno byla to kwestia przelotki bo z oryginalną przejsciowka fcpga
    wszystko smigalo.
  • #19 3956288
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    0__0 0 a co to jest "oryginalna przejsciowka fcpga"??
  • #20 3956421
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    przejsciowka ktora zostala zaprojektowana i wyprodukowana zarowno do wspolpracy z procesorami w obudowiach ppga jak i fcpga (np bardzo dobra przejsciowke produkowalo MSI -MS6905).
    W odroznieniu do przejsciowek ppga ktore dzialaly
    oryginalnie tylko z procesorami w obudowach ppga a zmuszenie ich do dzialania z procesorami w obudowach fcpga
    wymagalo ingerencji z lutownica.
  • #21 3956437
    MCbx
    Poziom 28  
    ->Dydzio
    Ale co z tego? Mnie chodzi o pełny TV-OUT, a nie tylko odtwarzanego materiału. Tymczasem wkładam eksperymentalnie kartę do Microstara ze zintegrowana grafiką, podłączam do telewizora, włączam komputer a tu na TV nic. Na monitorze jest obraz, na TV nie.
  • #22 3956903
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    To była odpowiedź na pytanie: A czy jak TV-OUTu do karty graficznej?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji procesora Pentium III 800MHz na płycie głównej A-trend ATC6240 z użyciem przełączki Soltek SL-02A. Zalecane jest ustawienie trybu Single CPU oraz napięcia na Auto, gdyż płyta obsługuje minimalne 1.8V, co jest bezpieczne dla procesora fabrycznie działającego na 1.7V, choć może powodować nieco większe nagrzewanie. Płyta nie obsługuje magistrali 133MHz ze zworki, dlatego należy pracować na 100MHz i ewentualnie użyć opcji "Software Clock Control" w BIOS-ie do wymuszenia częstotliwości CPU. Próby zmiany procesora na Pentium II 350MHz i późniejsza podmiana na Pentium III nie są skuteczne. Przełączka Soltek SL-02A w wersji 2.0 nie obsługuje procesorów w obudowie FCPGA bez modyfikacji, co wymaga przeróbki przejściówki. Po modyfikacji przejściówki procesor jest wykrywany, jednak pojawiają się problemy z pamięcią RAM powyżej 128MB przy Pentium III, objawiające się błędami w Memtest i niestabilnością systemu. Z Pentium II 350MHz i 256MB RAM system działa stabilnie. Problemy mogą wynikać z jakości przejściówki lub ograniczeń płyty. Dodatkowo poruszono temat użycia karty dekodera MPEG Quadrant CineMaster C 1.2 jako karty dźwiękowej oraz problemów z pełnym TV-OUT na karcie graficznej Microstar ze zintegrowaną grafiką, gdzie obraz pojawia się na monitorze, ale nie na telewizorze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA