logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kolorofon 230V 60W z 4 kolorami dla początkującego?

pkp_inter_city 04 Mar 2008 19:00 4694 8
REKLAMA
  • #1 4873122
    pkp_inter_city
    Poziom 10  
    witam na początku od razu wiem tematów jest kupa na temat budowy kolorofonu tak tak szukałem w wyszukiwarce ale nie wiem który wybrać bo wybór duzy a jestem początkującym elektronikiem i nie wiem co zrobić i jak

od razu mowie ze interesuje mnie kolorofon żeby mieć 4 kolory i grał w rytm muzyki zasilanie 230v a zarowki40 lub 60w ale nie wie co dalej jak zrobić płytkę i itp. tylko potrzebuje jakiś fajny projekt i łatwy tylko aby ktoś mi pomógł go wykonać bo już opadam z sil szukam i szukam i nic nie umiem znaleźć bo przeważnie jak coś znajdę np. budowa kolorofonu to tylko pada odpowiedz szukanie nie boli albo temat już był tematów jest dużo ale nie wszystkie dokończone i dlatego was proszę o pomoc

Dodano po 10 [minuty]:

aha i jeszcze prosze ale to juz w ostatecznosci zeby to nie byl zestaw kit i czy cos w tym stylu prosze o fajne projekty i fachowa pomoc z waszej strony dziekuje

Temat zmieniony, proszę nie stosować ozdobników And!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4873193
    drooidex
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Proponuje kit z Jabla, tam jest krótki opis, jak nalezy sie zabrać, masz wszystko gotowe tylko lutować , no tyle tylko ,że na 3 żarówki, ale myślę że na początek wystarczy.
    Sam wykonywałem ten kolorofon, zresztą schemat jest pewnie na elektrodzie. Działa w porządku, polecam.
    pozdro
  • REKLAMA
  • #3 4873772
    pkp_inter_city
    Poziom 10  
    no tak to tez dobre ale mi chodzi zeby samemu zbudowac cos na wzor c-230b zestaw do samodzielnego montazu tez moze byc ale chce sie nauczyc elektroniki i do tego mam pytanie od czego zaczac czy sam robic czy kupowac zestawy ja bym chial zebyscie mi cos poradzili to co jest dostepne na forum
  • REKLAMA
  • #4 4874426
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    To najpierw zaczynaj od kitów bo jak zobaczyłem inne twoje posty to powiem tylko tyle że ja na twoim miejscu najpierw zaczynał bym od budowy z klocków lego . Dam sobie głowe uciąć że nawet z kitem sobie nie poradzisz i go uwalisz.
  • Pomocny post
    #5 4874639
    drooidex
    Poziom 15  
    No najlepiej sie zaczyna właśnie robiąc kity!!
    Takie jest moje zdanie, w kicie masz wszystko poznaczone, co i jak, tak, żeby nie pomylić np. polaryzacji kondensatora itp.
    Ja zaczynałem od kitów, najlepsza metoda, a w miare jak zaczniesz sie orientować co nieco i nabierzesz wprawy, to z pewnością przerzucisz sie na własne projekty od podstaw.
  • REKLAMA
  • #6 4875573
    pkp_inter_city
    Poziom 10  
    To dziekuje bardzo za rade wiec zaczne od kitu ale dacie tam linka bo stroboskop znanalazlem ale kolorofonu to nie . Najbardziej to chyba uswiadomil mi ze trzeba zaczac od kitow i wtdedy moze sie polapaie co i jak dziekuje : drooidex
  • Pomocny post
    #8 4876238
    drooidex
    Poziom 15  
    Nie ma za co, każdy kiedys zaczynał:D
    P.S jest taka opcja"pomógł" :)))
  • #9 4877694
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 889
    Witam
    Jak zaczynasz to może nie rób niczego na 230V, może to być groźne nie tylko dla twojego życia. Błędy na 230V mogą powodować niezłe fajerwerki :!: .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Początkujący elektronik poszukuje prostego projektu kolorofonu zasilanego napięciem 230V, obsługującego 4 kolory żarówek 40-60W, który reagowałby na rytm muzyki. W dyskusji zaleca się rozpoczęcie nauki od gotowych zestawów typu kit, które ułatwiają poznanie elementów i zasad montażu, w tym polaryzacji kondensatorów. Jako przykład polecono kit z Jabla na 3 żarówki oraz zestaw C-230B, dostępny na forach i w sklepach internetowych (np. sklep AVT, Szafirek). Podkreślono, że praca z napięciem 230V wymaga ostrożności ze względu na ryzyko porażenia i uszkodzeń. Wskazano, że samodzielne projektowanie i wykonanie płytki PCB jest trudne dla początkujących, dlatego lepiej zacząć od montażu gotowych zestawów, by zdobyć praktyczne doświadczenie przed przejściem do własnych konstrukcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA