logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór bazy danych do projektu w C++Builder 6 i MySQL

marekkiek 04 Mar 2008 23:21 1248 3
REKLAMA
  • #1 4874723
    marekkiek
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Mam pewien problem.
    Gość na laborce zapowiedział,że do końca semestru mamy napisać baze.
    Środowisko dowolne, serwer dowolny, i coś jeszcze dowolnego.

I z tymi dowolnościami mam problem, co wybrać?
    Dysponuje pakietem C++Builder 6 Enterprise oraz Borland Developer Studio 2006 Architect. I to są jedyne pakiety do których mam książki. I jeszcze książkę z napisem MySQL.
    Jedyny język który jakoś znam to C++.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4875160
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Przedstawię tylko swoją opinię (proszę bez zbędnych emocji i dyskusji "o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą").

1. Jeśli kolega ma książkę do MySQL to chyba najłatwiej będzie wybrać ten silnik bazy danych - z Borlanda można się do niego połączyć bez kłopotu.
    2. Borland sam w sobie podaje przykłady do własnego (lansowanego kiedyś) rozwiązania bazodanowego - ostatnio nazywało się to chyba Interbase.
    3. Ja osobiście wybrałbym coś, co się nazywa SQLite (link do strony) - bo sprawę załatwia się za pomocą jednego DLL-a, nie trzeba nic instalować - kopiujemy na drugi komputer i też działa, a bazą jest plik o dowolnie podanej nazwie. Minusem jest to, że praktycznie tylko jedno zapytanie może być realizowane w danej chwili - ale dla celów pojedynczego programu to nie ma znaczenia.
  • REKLAMA
  • #3 4875842
    marekkiek
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Proszę jeszcze uściślić czy BBC++6 obsłuży MySQL?
    Zajrzałem do książki i tam jest tylko:
    "Wersja Enterprise zawiera łącza do SQL dla baz Oracle, SQL Server oraz InterBase"
    I dlatego pytam czy będe mógł skorzystać MySQL.
    Czy raczej zostać przy omówionym InterBase6.0?

Książka do BBC++6 ma rozdział bazy danych 200stron.
    Natomiast Borland Developer Studio 2006 Architect {C++} nie ma rozdziału bazy danych.

Czy same elementy będą podobne?
    Czy to już zupełny przeskok?

Pozdrawiam?
  • Pomocny post
    #4 4876253
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Na pewno obsłuży, chociaż ja sam nie próbowałem, widziałem kilka przykładów.
    Na stronie PCWK piszą że obsługuje.
    Przykłady można znaleźć przez Google.
    A na Forum C++ Buildera podają wiele informacji na ten temat, więc jestem przekonany że się da. Co nie znaczy, że automatycznie będzie to bardzo proste albo śmiesznie łatwe. Pewnie godzinkę czy dwie trzeba będzie szukać własnych błędów w implementacji, jak to zwykle bywa.

Aha, znalazłem ciekawą informację na stronie MySQL pod kątem użytkowania biblioteki wykorzystywanej do połączenia z bazą.
REKLAMA