logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon HD 2600 XT - jak uzyskać kolorowy obraz przez TV-Out na starszym TV?

sHaCUn 05 Mar 2008 09:37 6568 13
REKLAMA
  • #1 4875398
    sHaCUn
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam taka karte graficzna jak w opisie i chcialbym ja podlaczyc do TV w taki sposob aby miec wreszcie kolor bo caly czas mam czarno-bialy. Probowalem roznych rozwiazan typu S-Video / Euro, S-Video / Chinch / Euro.
    TV mam niestety troche starszawy wiec moge tylko przez Euro laczyc (mam jedno gniazdko Euro).
    Nie wiem co robie zle czy to moze wina kabla bo S-Video ma tylko 4 piny, a w karcie a dokladniej jej gniazdku jest wiecej dziurek i tak mysle czy przypadkiem nie mam zlego kabla ze zlym zlaczem i nie trzeba tam jakiejs przejsciowki
    Moglby mi ktos powiedziec lub zapodac link do takiego kabla jaki potrzebuje do tego radeona?
    Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc bo juz na prawde nie wiem co jest nie taka nie chce kupic tego samego co mam
  • REKLAMA
  • #2 4875653
    mithcrist
    Poziom 13  
    Witam,
    też mam tego radka i dostałem 2 przejściówki: s-video na chinch i s-video na 3 chinche RGB. Łączę przez tą na jeden chinch i jest ok. Może po prostu w CCC zmień kolory dla tv.
    PS. Jakich sterów używasz do niej?
  • REKLAMA
  • #3 4875693
    sHaCUn
    Poziom 11  
    Ja niestety nie dostalem zadnych przejsciowek bo to byla wersja oem. Sterowniki mam te: 8-2_xp32_dd_ccc_wdm_enu_58128. Probowalem na Omedze i tez to samo (czarno-bialy obraz) w dodatku byly problemy z grafa w grach i filmach.
    W CCC kombinowalem na rozne sposoby Secam/Pal itp. i nic
    Sprobuje jeszcze tak jak mowisz zrobic na jeden chinch bo mialem 3 chinche z tym ze jeden byl wideo a dwa audio. Watpie ze to cos pomoze ale zobaczymy
    Aha jeszcze jedno. Masz moze w tym kablu s-video/chinch zamontowany kondensatorek?
  • #4 4875795
    mithcrist
    Poziom 13  
    Chyba mnie źle zrozumiałeś. Używam przejściówki z s-video na chinch<żółty> czyli sam obraz i podłączam do telewizora pod jeden chinch. Z karty muzycznej ciągnę jeszcze jeden chinch na wejście tv audio. Mam jeszcze przejściówkę s-video na 3 chinche<czerwony><zielony><niebieski> czyli wszystkie 3 chinche to obraz i to trzeba odpowiednio podłączyc do tv przez następną przejściówkę na euro. Żadnych kondensatorów nie widzę bo wszystko jest zabudowane. Jeśli jest obraz to już jest dobrze. Sądzę, że trzeba zmienic ustawienia kolorów dla tv w CCC.
    System wyświetlania powinien byc pal-d/k. A ustawienia kolorów to barwa itd. tym sie pobaw może chodzi o to.

Kurcze ja tych sterów 8.2 nie umiałem zainstalowac. Pisze że mój sprzęt nie spełnia wymagań jakiś tam :cry:
    pozdrawiam
  • #5 4876052
    sHaCUn
    Poziom 11  
    Szkoda ze nie mam tego kabla co Ty. Moglbys zapodac do tego kabla ktory uzywasz jakis link na allegro albo innym serwisie? Bankowo jest to wina kabla bo ciagle czarno-bialy obraz bez wzgledu na to co pozmieniam w CCC.

Jezeli o "katalizatory" chodzi to podejzewam ze posiadasz ta karte na AGP. Jezeli tak to jest sposob aby je zainstalowac ale wymaga troche zabawy z edycja plikow. Masz tu link gdzie jest omowione co trzeba zrobic zeby je zainstalowac
    http://home.comcast.net/~exdeus/ati-hd2x00/
    i poszukaj w nim tego
    "If your AGP card is not supported by the latest ATI drivers..."
    i rob tak jak jest to opisane. Wierz mi ze dziala bo sam tak zrobilem i zainstalowalo sie bez problemu
  • #6 4876207
    mithcrist
    Poziom 13  
    Link wysłałem na PW, bo z tego co się orientuję to tu nie można tego umieszczac. Dzięki za stronkę;)
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4876209
    krzysiu5116252
    Poziom 10  
    Gdy nie ma kolorów to jedynie wina kabla, masz pewnie bez kondensatora i w tym problem, najlepiej zrób sam kabel, weź jakiś antenowy kabel (2 żyłowy) kup w sklepie wtyczke s-video, i wtyczkę na wyjście euro, dam Ci link jak to trzeba podłączyć-
    Zrób tak jak na obrazku, tych przekreślonych kablów nie łącz tylko te 2, ja tak mam i mam kolor na filmach obraz jest cudny, życze powodzenia.
  • REKLAMA
  • #8 5298136
    Bobster
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Mam ten sam problem. Mam Radeona HD2600 xt i nowiutki TV - LG LCD 32" i probowałem podłączyć S-video - S-video i jest czarno biały... podobnie przez przejściówki. Stery mam najnowsze ze strony producenta. Ustawienia na 100% długo w nich grzebałem. Jak tygląda ta przejściówka którą miałeś z karta? Z jednej strony S-video a z drugiej sam żółty chinch ?
  • #9 5298180
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Witam ja także posiadam tą kartę i miałem identyczny problem. Podłączyłem kabel s-video bezpośrednio do telewizora i komputera i wtedy miałem obraz czarno biały. Gdy podłączyłem specjalną przejściówkę którą miałem w zestawie, a więc s-video->chinch i tym chinchem do telewizora to miałem już obraz kolorowy. Taka przejściówka to koszt góra 5 zł.
    Taki obrazek znalazłem na allegro. To jest właśnie ta przejściówka
  • #10 5300699
    Bobster
    Poziom 13  
    Kupiłem dziś tą przejściówke i nadal mam czarno-biały ... ustawienia na 1000% sa OK. Jakieś pomysły ? Kurde przeciez to nowiutki Komputer i TV ...
  • #11 5300719
    mithcrist
    Poziom 13  
    Chłopaki bo to nie jest przejściówka z S-Video tylko taka specjalna co ma Radeon.
    Nie pamiętam nazwy, ale ona ma kilka pinów więcej, a te cztery co są w S-Video są tak samo ułożone więc da się ją podłączyc.

Na początku myślałem, ze jest to przejściówka S-Video na chinch dlatego tak pisałem u góry, ale się okazało, że to jest inny typ złącza.
    Poprawiłem TONI_2003
  • #12 5301321
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Jak będę miał chwile czasu to zobaczę czy ta przejściówka różni się czymś od tych zwykłych
  • #13 5301390
    mithcrist
    Poziom 13  
    No więc znalazłem. Nie nazywa się to złącze S-Video tylko Avivo
    To jest to w środku
  • #14 5304021
    Bobster
    Poziom 13  
    Ja mam mojego Radeona w laptopie i mam gniazdo S-video. / Ok wszystko juz działa :D podłączyłem inny kabel S-video (dużo grubszy niż poprzedni) i pojawił się kolor. Może tamten miał za mało żył czy coś... Teraz działa S-video / S-video . Dzieki i pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy uzyskania kolorowego obrazu przez TV-Out z karty graficznej Radeon HD 2600 XT na starszym telewizorze podłączanym przez złącze Euro (SCART). Użytkownik ma czarno-biały obraz mimo prób różnych kabli i konfiguracji w panelu Catalyst Control Center (CCC), w tym zmiany standardów kolorów (PAL, SECAM). Dyskusja wskazuje, że standardowe kable S-Video (4 piny) nie są kompatybilne z wyjściem Avivo w tej karcie, które ma więcej pinów i wymaga specjalnej przejściówki lub kabla dedykowanego do Radeon HD 2600 XT. Rozwiązaniem jest użycie przejściówki z wyjścia Avivo na pojedynczy chinch (żółty) dla sygnału wideo oraz osobnego kabla chinch dla audio, a także odpowiednia konfiguracja systemu wyświetlania w CCC (PAL-D/K). Wskazano, że brak kondensatora w kablu S-Video może powodować brak koloru. Zalecane jest samodzielne wykonanie kabla według schematu z linku lub zakup specjalnej przejściówki dedykowanej do tego modelu. Dodatkowo, w przypadku wersji OEM karty na AGP, konieczne może być ręczne dostosowanie sterowników ATI Catalyst, aby poprawnie zainstalować sterowniki. W niektórych przypadkach wymiana kabla S-Video na inny, o lepszej jakości i większej liczbie żył, rozwiązała problem kolorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA