logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarnobiały obraz przez kabel S-Video z Radeon 9200 - jak uzyskać kolor?

WBPQBA 30 Cze 2008 12:29 1580 3
REKLAMA
  • #1 5299189
    WBPQBA
    Poziom 10  
    Z góry przepraszam jeżeli umieściłem temat w złej kategorii.
    Mam sobie kartę Radeon 9200 series z wyjściem VGA, S-video, i AV Output (czy jakoś tak, na złączu kompozytowym).
    No i kupiłem sobie kabel s video (3m) żeby połączyć kartę z telewizorem.
    Działa, ale oraz jest czarnobiały (odcienie szarości) obraz.
    Druga sprawa to to że na tym AV output obraz jest kolorowy.
    Blacha otaczająca piny we wtyczce w kablu svideo to masa co nie? Powinno przewodzić prąd na drugą stronę kabla, tak mi się zdaję, a nie robi tego.
  • REKLAMA
  • #2 5299278
    darekace
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Obraz moze byc czarnobialy jesli kabelek SVHS podlaczamy do TV do gniazda Euro przez przejsciowke oraz jesli ten TV nie obsluguje sygnalu SVHS na tym zlaczu Euro. Taka sytuacja wystepuje w bardzo starych TV.
    W takim przypadku kolor tylko jest na kompozytowym kabelku.

Jesli TV obsluguje sygnal SVHS na zlaczu Euro, lub jesli podlaczamy do gniazda SVHS to obraz powinien byc kolorowy.

Mozesz tez tu poczytac:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic956669.html
  • REKLAMA
  • #3 5299456
    Piotr_Szczecin
    Poziom 12  
    Odpowiedz jest prosta ja w swojej karcie GF 5200FX też mam takie gniazdo ale samo SVideo i na tym Svideo mam obydwa sygnały jeden composite drugi SVideo czyli po prostu twój tv nie obsługuje S-Video.
  • #4 5299562
    WBPQBA
    Poziom 10  
    Prawda że telewizor ma trochę lat, no ale ma gniazdo SVHS na tylnim panelu, więc śmiem sądzić że powinien obsługiwać sygnał SVHS. Pisałem również o masie na metalowej otoczce otaczającej piny wtyczki. Czy ona rzeczywiście istnieje?
REKLAMA