logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować urządzenie do zdalnego powiadamiania o syrenie strażackiej?

waluszek 05 Mar 2008 14:29 1603 9
REKLAMA
  • #1 4876299
    waluszek
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Witajcie koledzy
    Jest taka sprawa od jakiegoś czasu szukam urządzenia ewentualnie wskazówek jak je zrobić.
    A mianowicie
    Jestem strażakiem ochotnikiem i jak wiadomo nie siedzę cały czas w koszarach a pojawiam się na wezwanie syrena sygnalizacyjną/alarmową i tu właśnie zaczyna się problem ponieważ mieszkam w takim miejscu gdzie nie słychać tej że syreny .
    O fakcie załączenia syreny Powiadamia mnie sms ale jest to za późno bo około 2,5 min po rozpoczęciu alarmu

A mój niecny plan wygląda tak potrzebuje jakieś urządzenie które umieszczone obok syreny zareaguje na dźwięk jej i załączy droga radiowa drugie urządzenie które będzie posiadało sygnał dźwiękowy odległość do drugiego urządzenia to około 1 km
    Czy może ktoś z was drodzy koledzy wie jakie urządzenie można do tego zaadaptować ewentualnie jak takie proste urządzono zbudować
    Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na odpowiedzi
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4876617
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 652
    No i trzymać pod napięciem cały czas, bo baterie szybko padną. Pytanie tylko czy PMR będzie miał wystarczający zasięg... 1km to nie jest tak niewiele, jeśli po drodze są jakieś przeszkody.
  • REKLAMA
  • #4 4876630
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 284
    Syrena z pewnością jest wysoko jak strazak ma do niej dostęp to może umieścić tam PMRkę i podłączyć do zasilacza sieciowego.
  • REKLAMA
  • #5 4876641
    konrad940
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    U mnie w O.S.P. są peagery i w tym samym momencie gdy syrena sie załączy to peager daje znać.
    Na szczęście nie muszę mieć peagera bo do remizy mam 400m i syrenę słychać idealnie.
  • #6 4878554
    waluszek
    Poziom 19  
    U nas są sms, ale urządzenie które je wysyła jest tak skonstruowane, że nie wysyła wszystkich na raz, ale po kolei. Ja dostaję sms po około 2,5 min. U mnie syreny nie słychać, zwłaszcza że założyli nowa elektroniczna. Miała być lepsza, a jest jeszcze gorzej niż na starej silnikowej.
    Co to jest ten PMR bo nie kojarzę ?
  • #8 4878617
    waluszek
    Poziom 19  
    Dziękuję.
    tyle to i jak wykopałem na google
    ale chodziło mi bardziej o PMR i baby phone jak wiem to urzadzenie to elektroniczna niania
    ale ono chyba nie ma takiego zasięgu czy da sie go jakoś podnieść
    Pozdrawiam
  • #10 4878675
    waluszek
    Poziom 19  
    A no teraz to juz rozumiem dzięki poszukam może uda mi isę cos znaleś
    Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

Podsumowanie tematu

✨ Strażak ochotnik poszukuje urządzenia do zdalnego powiadamiania o włączeniu syreny alarmowej, ponieważ syrena jest niesłyszalna w jego miejscu zamieszkania, a obecne powiadomienia SMS docierają z opóźnieniem około 2,5 minuty. Proponowane rozwiązanie to system składający się z dwóch urządzeń: jedno umieszczone przy syrenie reagujące na jej dźwięk i wysyłające sygnał radiowy do drugiego urządzenia oddalonego o około 1 km, które generowałoby sygnał dźwiękowy. W dyskusji sugerowano wykorzystanie radiotelefonów PMR z funkcją baby-phone (elektronicznej niani), które mogą działać jako prosty system transmisji dźwięku na odległość do 1 km, pod warunkiem stałego zasilania, gdyż baterie szybko się wyczerpują. Zwrócono uwagę na możliwe ograniczenia zasięgu PMR w terenie z przeszkodami. Wspomniano także o peagerach stosowanych w niektórych jednostkach OSP, które natychmiast sygnalizują alarm syreny, jednak wymagają bliskiej odległości. Autor nie znał wcześniej terminu PMR, który został wyjaśniony jako rodzaj krótkofalówki. Baby-phone zintegrowany z PMR może być dostępny na rynku, np. na platformach aukcyjnych, co może stanowić gotowe rozwiązanie do adaptacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA