logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układy radiowe do powiadomień alarmu w samochodzie, zasięg 200-300m przez beton

Yamana 31 Sie 2006 16:58 1857 7
  • #1 2973649
    Yamana
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Mam prosbe!! Ma ktos jakies sprawdzone układy radio powiadomień włączenia sie alarmu np. w samochodzie. Interesowały by mnie w miare proste układy odbiornika i nadajnika z mocą odpowiadająca odległosci ok 200-300 metrów i czestotliwościa która by bez problemu przechodziła przez żelbeton /sciany bloków żelbetonowych/
    Z góry dziekuje o pomoc!
  • #2 2976645
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1045
    No z tym przechodzeniem przez żelbet to trochę przesada! Nie ma takich częstotliwości. Można jednak zamontować antenę na zewnątrz i kabelkiem doprowadzić sygnał do środka. Teoretyczne powinno wystarczyć 2 PMR-y ale pewniej będzie to zrobić na CB-radiu. Kupić trzeba (np.) dwie "Onwy" po ok. 100 zł i jedną wykorzystać jako nadawczą a drugą odbiorczą. Powinno działać niezawodnie!
  • #3 2977019
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    Panowie - też się zastanawiałem nad samodzielnym wykonaniem radiopowiadomienia (na elektrodzie w dziale download leżą od kilku lat 2 schematy takich zabawek) ale TO NIE MA KOMPLETNIE SENSU. Kupiłem nawet monolityczne nadajnik i odbiornik + koder/enkoder. I zrezygnowałem z budowy bo zaledwie za 200PLN można kupić super radiopowiadomienie LCA2200. Zasięg 800m, malutki pager z wyświetlaczem LCD (informuje co zostało otwarte), z kontrolą zasiegu, powiadomieniem dźwiękiem lub wibracją, bateria trzyma 30dni!! etc. Koszt budowy własnego urządzenia będzie nieznacznie niższy (wyliczyłem że ok 100 - 130PLN) i będzie miało zasięg 150m, pager wielkości cegły, nie wiem czy na komplecie baterii wytrzyma 1 dzień.... wnioski należy wyciągnąć samemu.
  • #4 2980351
    @ndrzej.kr
    Poziom 12  
    Ja montuję takie radiopowiadomienie z modułów telecontrolli.Właśnie mam problem, gdyż użyłem kodera mc145026 i dekodera mc145027.Nie wiem dlaczego ale nie chcą działać z kodowaniem(sprawdziłem bez i odbiornik reaguje na "szpilki" na wejściu nadajnika).Czy są jakieś inne mniej lub bardziej popularne kodery i dekodery do których nie trzeba dobierać elementów dyskretnych?
  • #6 3125179
    Yamana
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Po dłuższej nieobecności poczytałem rozpoczety przezemnie temat.
    Dziękuje za wszelkie informacje, może i macie racje że nie ma sensu tego robić, więc zadam pytanie nastepne gdzie tanio można kupić to radiopowiadomienie typu LCA2200 , a może sa inne tańsze i lepsze
    Pozdrawiam wszystkich
    Yamana Sczecin
  • #7 3166117
    pawbazak
    Poziom 12  
    Cytat:
    Teoretyczne powinno wystarczyć 2 PMR-y ale pewniej będzie to zrobić na CB-radiu. Kupić trzeba (np.) dwie "Onwy" po ok. 100 zł i jedną wykorzystać jako nadawczą a drugą odbiorczą. Powinno działać niezawodnie!

podaj schemat jak podlacz nadawca i odbiorca powiadomienie cb radio.

pozdrawiam
  • #8 3168110
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1045
    Jeśli domagasz się schematu to od razu zrezygnuj z własnej budowy takiego systemu! Twoje umiejętności powinny być na takim poziomie, że zwykły opis (podsunięcie pomysłu) powinien wystarczyć. Ja to robiłem w taki sposób, że nadajnik wysyłał sygnał (0,5 sek) modulowany generatorem 1 kHz i to powtarzało się co 15 - 30 sek. (była możliwość regulacji czasów). Był to test sprawności systemu (tzw. dozór). Jeśli brakło napięcia (w dozorowanym obiekcie) lub ktoś wyrwał antenę lub w jeszce inny sposób wyłączył system zabezpieczający to po stronie odbiorczej brakło kolejnego impulsu wyciszającego alarm i alarm się włączał. Dioda natomiast (żółta) sygnalizowała brak napięcia czyli niesprawność systemu. W momencie naruszenia strefy chronionej modulowany sygnał był ciągły i po stronie odbiorczej też powstawał ciągły impuls, który powodował zadziałanie alarmu (dżwiękowego) a dioda (czerwona) wskazywała na naruszenie strefy. Cały ten system (oprócz kosztu nadajnika i odbiornika wraz z antenami) był tani (koszt kilkanaście złotych) i zależał głównie od mocy syrenki alarmowej. Opierał się na prostych układach czasowych a eksploatowany przez kilka (kilkanaście?) lat nie wykazywał zawodności.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy radiowych układów powiadomień alarmowych do samochodu o zasięgu 200-300 m, zdolnych do transmisji sygnału przez żelbetonowe ściany. Wskazano, że przenikanie fal radiowych przez żelbeton jest bardzo ograniczone i nie istnieją częstotliwości, które bez problemu to umożliwią. Proponowano montaż anteny na zewnątrz budynku z kablem doprowadzającym sygnał do wnętrza. Jako rozwiązanie praktyczne sugerowano użycie dwóch radiotelefonów PMR lub CB, np. marki Onwa, do transmisji sygnału alarmowego. Podkreślono, że samodzielna budowa układu z nadajnikiem, odbiornikiem i koderem/enkoderem (np. z użyciem układów MC145026 i MC145027) wymaga precyzyjnego doboru elementów pasywnych i jest trudna do wykonania. Zamiast tego rekomendowano zakup gotowego radiopowiadomienia LCA2200, które oferuje zasięg do 800 m, mały rozmiar, wyświetlacz LCD, powiadomienia dźwiękowe i wibracyjne oraz długi czas pracy na baterii. W dyskusji pojawiły się także opisy działania systemu z modulowanym sygnałem testowym i sygnalizacją stanu alarmowego. Podsumowując, bardziej opłacalne i niezawodne jest użycie gotowych urządzeń niż budowa własnych układów radiowych do powiadomień alarmowych w warunkach ograniczonego przenikania sygnału przez beton.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA