logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AtMega8 + LCD. Do których kabelków podpiąć procka? Port COM?

Krukon 05 Mar 2008 16:21 1365 3
REKLAMA
  • #1 4876691
    Krukon
    Poziom 11  
    witam!
    Właśnie zacząłem budowe prostego wyświetlacza.
    Składa się od z AtMegi8, wyświetlacza NT-C16212A, pamięci EEPROM 24c32 oraz 2 microswitch'ów ( do zmiany wyświetlanego tekstu ).

Problem polega na tym, że nie wiem do których kabelków z LCD mam podpiąć piny z procka oraz czy pamięć eeprom ma być podpięta do LCD czy tylko do AtMegi, do SCL i SDA.

I jeszcze jedno... jak będę chciał zrobić podpięcie do portu COM to czy potrzebuje jakiegoś sterownika czy czegoś takiego :D ??[/url]
  • REKLAMA
  • #2 4876812
    nsvinc
    Poziom 35  
    Ocena: 88
    a PO CO podłączać pamięć DO LCD?? <lol>
    Osobiscie mysle ze jesli chcesz zacząć sie bawić ATMegą to polecam najpierw miganie diodą LED, a potem bierz sie dopiero za wyświetlacze i eepromy :D
    A na powaznie: Zapytaj google o datasheet do ATMega8, HDD44780, i 24C32 :) I przeczytaj.
    Potem podłącz DO PROCKA wyswietlacz, i DO TEGO SAMEGO PROCKA ten eeprom, ale koniecznie na innych pinach :) I racz poinformować w czym programujesz ten procesor....
  • REKLAMA
  • #3 4877396
    Krukon
    Poziom 11  
    Diody mam już za sobą...
    Procka programuje w Bascomie - chyba najlepszy dla początkujących :D
    więc do LCD należy podłączyć wolne piny np. z portu C lub D, tak ??

jeszcze jedna rzecz:
    do eeproma podpiąć tylko SDA i SCL, no i VCC ??
  • Pomocny post
    #4 4877637
    nsvinc
    Poziom 35  
    Ocena: 88
    do eeproma podłącz również GND, lepiej chodzi :)
    lcd podłączasz w wolne piny w procku. bascom jedzie na 4bitowej transmisji więc do proca ma iść:
    rs,e,d4,d5,d6,d7. Podłączaj pod byle jakie piny portów, w bascomie ustawiasz te sygnały niezalerznie.
    SDA I SCL musisz(!!) podciągnąć do plusa rezystorami 10kR
    i tez pod jakies wolne piny portów, bo bascom to tez konfiguruje niezaleznie (oni ułatwili prace, przezuc sie na C to dopiero sie zacznie jazda)
    RW w wyswietlaczu łączysz DO MASY bo inaczej wyswietlacz nie ruszy
    CO do portu COM:
    konwerter napięć MAX232 miedzy procem a kompem (o ile podlaczasz kompa). Caly uklad konwertera jest w pdfie do tego ukladu
REKLAMA