logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę samodzielnie wykonać instalację elektryczną w nowym domu?

wie8 06 Mar 2008 17:34 1866 9
  • #1 4880016
    wie8
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam,
    Mam takie pytanie do szanownych kolegów. Najpierw jednak wyjaśnię problem...

Więc, obecnie buduje dom i chciałbym wykonać w nim instalację. Jestem elektronikiem, posiadam uprawnienia SEP także w zakresie montażu (do 1kV). Nie mam jednak SEPu kontrolno pomiarowego ;)

Czy mogę legalnie sobie założyć w własnym domu taką instalację ?
    Przed działką jest rozdzielnia główna, wraz z licznikiem i bezpiecznikiem, który należy do energetyki. Jednakże, jak rozumuje - to co za licznikiem już jest moje i raczej nie powinno ich to interesować. Ale jak sprawa w rzeczywistości ma się z odbiorem ?

Trochę szkoda mi wydawać kilka tysięcy na elektryka, który zrobi mi całą robote tak samo jak ja... sami rozumiecie.

Co zasłyszałem, to że trzeba mieć pieczątke na piśmie do energetyki i zrobione pomiary... W skrócie mówiąc, musiałbym zwrócić się do jakiegoś "speca" z schematem kreskowym - na tzw "prąd budowlany" - tymczasowo, by mi podbił pieczątke (za jakąś tam sumę), a resztę moge sobie wykonać już sam ? tzn całą instalację...

Jak to dzisiaj wygląda panowie, wyjaśnicie ?

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 4880044
    DJRobin
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    sam sobie zrób instalacje oczywiście dużo zaoszczędzisz a odbiór musisz załatwić przez jakiegoś znajomego magika co ma papiery pewnie będzie cie to kosztowało z 700-1000zł ale zawsze to i tak duża oszczędność jakby toś miał by robić całą instalacje
  • #3 4880071
    wie8
    Poziom 16  
    A ten magik to jakie musi mieć papiery ?
    sep kontrolno pomiar
    budowlane ?
  • Pomocny post
    #4 4881599
    Enpro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Wszystko zrób sam tylko pomiary niech ci zrobi uprawniony do wykonywania pomiarów.
  • Pomocny post
    #5 4881838
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    potrzebny jest ktoś z uprawnieniami E i D, mając samą Eksploatacje mozesz wykonać pomiary ale skontrolować i podbić sie na papierku musi ktoś z dozorem, oczywiście jeśli instalacja jest wykonana zgodnie z projektem, jeśli jest inaczej niz w projekcie to dochodzą do tego uprawnienia budowlane, spotkałem sie czasami tez z tym ze ktoś z E podpisywał sie tak jak by miał D i nikt nie miał pretensji :)

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 4882904
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    Oczywiście, że wszystko zrób sam. Ja już drugi dom wybudowałem i w poprzednim i w tym zawsze wszystko robiłem sam (chodzi o elektrykę). Musze się pochwalić, że niejednokrotnie byłem wzywany do poprawek po prawdziwych elektrykach (z zawodu).
    Co do odbioru, to faktycznie musisz znaleźć kogoś kto ma takie uprawnienia.
    Jak swego czasu był u mnie kierownik ZE i zobaczył moja tablicę rozdzielczą, to powiedział że jest mu wstyd, bo on tak porządnie w domu nie ma. (Było to kilkanaście lat temu). Chciałem nawet wstawić sobie różne led-y jako wskaźniki przepalenia bezpieczników, ale sie trochę obawiałem reakcji pracowników ZE. Jednak w rozmowie ze wspomnianym kierownikiem dowiedziałem się, że to co za licznikiem to ich nie obchodzi.:D
  • #7 4882914
    wie8
    Poziom 16  
    Witam,
    Cytat:
    oczywiście jeśli instalacja jest wykonana zgodnie z projektem, jeśli jest inaczej niz w projekcie to dochodzą do tego uprawnienia budowlane

Na instalację w projekcie w domu wogóle nie patrzę, prowizorka byle by pozwolenie na budowe dostać, wiecie jak to się projektuje - klazmerstwo i tyle :) Dzięki za odpowiedzi...
  • Pomocny post
    #8 4890086
    artur s
    Poziom 25  
    Ocena: 157
    co do tego co za licznikiem-od tego roku zmienia się podejście Ze-jeśli instalacja nie spełnia norm-nie zostanie podłączona-jakość musi być potwierdzona pieczątką i"głową"osoby z papierami-ZE Sopot
  • #9 4890112
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    No załóżmy, że tak musi być w momencie odbioru, a co potem? "Wolnoć Tomku w swoim domku"? Przecież nikt nie będzie regularnie odwiedzał wszystkich domów w celu sprawdzania stanu instalacji.
  • #10 4890687
    artur s
    Poziom 25  
    Ocena: 157
    To jeszcze jest faktem,ale nie wiadomo kiedy ta wolność się skończy

Podsumowanie tematu

✨ Osoba posiadająca uprawnienia SEP do 1kV może samodzielnie wykonać instalację elektryczną w nowym domu, jednak do odbioru instalacji wymagane jest zaangażowanie osoby z uprawnieniami kontrolno-pomiarowymi oraz dozoru (uprawnienia E i D). Wykonawca może przeprowadzić montaż i pomiary, ale formalne potwierdzenie zgodności instalacji z projektem i normami musi podpisać specjalista z odpowiednimi uprawnieniami. Po liczniku instalacja jest własnością inwestora, lecz energetyka wymaga potwierdzenia jakości i bezpieczeństwa instalacji pieczątką osoby z uprawnieniami. Koszt odbioru przez uprawnionego specjalistę to około 700-1000 zł, co jest znaczną oszczędnością w porównaniu do zlecenia całej instalacji elektrykowi. W praktyce zdarza się, że osoby z uprawnieniami eksploatacyjnymi wykonują pomiary, a podpisy odbioru składają osoby z dozoru. Od 2024 roku energetyka zaostrza wymagania dotyczące odbioru instalacji, które muszą spełniać normy i być potwierdzone dokumentacją. Po odbiorze instalacji nie ma regularnych kontroli ze strony energetyki, jednak instalacja musi być zgodna z projektem i przepisami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA