logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czego można się spodziewać po antenie Boomerang k23

marcin101010 06 Mar 2008 18:54 3811 15
REKLAMA
  • #1 4880315
    marcin101010
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam.
    Nosze się z zamiarem kupna anteny Boomerang K23 to antena 5/8 fali o długości 130cm(nie wiem jak długa jest przeciwwaga). Znam parametry prawidłowej anteny i jak powinna wyglądać. Niestety mieszkam na parterze i nie mam możliwości postawienia anteny na dachu. Zależy mi jednak na łączności lokalnej do 5km. Antena będzie zamontowana tak jak pokazuje zdjęcie .
    Podałem też widok z góry otaczających bloków( proporcje są mniej więcej zachowane).
    Proszę o szczerość i możliwy orientacyjny zasięg takiej anteny dodam że będzie ona pracowała z ręczniakiem Alanem 42.
    Załączniki:
    • Czego można się spodziewać po antenie Boomerang k23 Rysunek1.jpg (21.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czego można się spodziewać po antenie Boomerang k23 Rysunek2.jpg (27.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4880528
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 745
    Osiągi będą mizerne - czyli takie jaka jest ta antena.
    Lepiej kupić GP½λ i umieścić na dachu.
    Ale przy odrobinie szczęścia może te 5 km sięgnie...
  • REKLAMA
  • #3 4880540
    generator
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Odpowiem - tylko kłopotów......

- z sąsiadami.
  • REKLAMA
  • #5 4881064
    marcin101010
    Poziom 13  
    To chyba niezbyt poważny pomysł.
    Może ktoś mam jakieś doświadczenia z tego typu instalacją.
  • #6 4881103
    fcyogi
    Poziom 11  
    witam kolege.
    mialem niedawno boomeranga ale tego niespelna 3m.
    Antenke mialem na dachu wiec cos niecos slyszalem zmienilem antene na pol fali (1/2) i jest to niebo a ziemia.
    Wiec mysle ze bedziesz mial kiepskie osiagi na tej wysokosci bo wydaje mi sie ze dookola jestes zaslonienty innymi budynkami antenka powinna byc wyzej od wszystkiego co ja zaslania :)
    2 chyba najwazniejsza sprawa to zaklucenia.
    Jesli Twoja anntena nie bedzie wyzej od innych anten tv bedziesz robic niezly siewnik w telewizorach radiach itp. u sasiadow.
    Jesli chodzi o przepisy, bez obaw mozesz stawiac antenke na dachu bez zadnej zgody, to najlepsze rozwiazanie. Pamietaj ze maszt nie moze niec wiecej niz 3m i antena nie moze byc blizej niz 3m od anteny zbiorczej jesli tak owa jest i urzadzenie nie moze wiec wiecej niz 4 waty.
    Oczywiscie to tylko teoria. Ale powiem Ci z mojego doswiadczenia ze nie ma sensu nikogo prosic o zgode itp. Ja mam juz 2 anteny na pasmo 11m i nikt nie ma z tym zadnego problemu.
    Przepraszam ze sie rozpisalem. Pozdr.
  • REKLAMA
  • #7 4881106
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 654
    co jest niepoważnego w wykorzystaniu drzewa jako masztu dla dipola? lub innej anteny? Widziałem dziesiątki takich rozwiązań. Ja miałem do drzewa, bloku i słupa energetycznego podpiętą deltę na 10m... i poważnie zaliczyłem 3/4 Europy na tym rozwiązaniu. Ale wybór i tak należy do Ciebie i możesz zawiesić sobie poważnego boomeranga.
  • #8 4881161
    marcin101010
    Poziom 13  
    Kiedyś wyczytałem na forum że komuś udało sie postawić antenę 2000mm magnesówkę na opierzeniu bloku na dachu chwalił się żę miał niezły zasięg czy warto się tym pomysłem zaintereswować.
  • #9 4881242
    fcyogi
    Poziom 11  
    marcin101010 napisał:
    Kiedyś wyczytałem na forum że komuś udało sie postawić antenę 2000mm magnesówkę na opierzeniu bloku na dachu chwalił się żę miał niezły zasięg czy warto się tym pomysłem zaintereswować.

Zaklucenia!
    moim zdaniem to nie ma sensu.
    Chociaz wcale nie powiedziane jest ze bedzie zaklucac. Jednak daje 90% ze tak.
  • #10 4882876
    pietach
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Cytat:
    marcin101010 napisał:

Zaklucenia!
    moim zdaniem to nie ma sensu.
    Chociaz wcale nie powiedziane jest ze bedzie zaklucac. Jednak daje 90% ze tak.

Tym kimś byłem ja i nie miałem żadnych problemów z zakłóceniami - pewnie dlatego że w zasięgu wzroku nikt nie miał anteny siatkowej - wszystko na kablówce albo satelity.
    A osiągi było dość dobre ale dlatego że antena była na wysokości około 12-15 m nad ziemią i nic jej nie zasłaniało.

Tu są zdjęcia:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic886828.html

Jesli miałbyś możliwość postawienia na skraju dachu małej magnesówki to będzie działać 100 razy lepiej niż ten boomerang przy oknie.
    Moja antena z dołu była mało widoczna.
  • #11 4886999
    albrecht
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Boomerang to chyba 5/8 z nazwy jest, po zamontowaniu na balkonie tego ok 3m, sąsiedzi mieli problem z chińskimi głośnikami od kompa, że mnie w nich słychać było;)to badziewie raczej nie badali na zgodność elektromagnetyczną heh, a na 5km to zwykła mobilówka wystarczy na parapecie i gadaj najlepiej w FM lub SSB to unikniesz marudzenia, że komuś lodówka przez CB przestała działać;), na fotce widze uchwyt na flage, albo to tak wyglada- można by go wykorzystać do przykręcenia ant. i nie bedzie włazic w okna sasiadowi
  • #13 4888020
    teope
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    kilku kolegów bawiło się z boomerangami zawieszonymi przy parapecie na 1szym pietrze bloku - łączności w dużym mieście ze stacjami typowo bazowymi nie były problemem.
    Sąsiedzi meldowali "dziwne odgłosy" z głośników komputerowych do chwili zapięcia RFL10.

Z ciekawostek dodam: kolega musiał na kilka dni zdjąć ant bazową, w tym czasie używał mobilowej, długiej na 1metr, postawionej na segmenncie w domu - bez problemu prowadziłem z nim łączność (u mnie pół fali na dachu) w centrum miasta na odległości 5km...

O boomerangach sporo istotnych rzeczy było na elce...
  • #14 4889380
    albrecht
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    "Sąsiedzi meldowali "dziwne odgłosy" z głośników komputerowych do chwili zapięcia RFL10." yyy co to jest "RFL10" może mnie by się patent przydał to o kabel biega, bo googlnołem sobie. Ja mam założony stary kabel z gorącą żyłą w postaci drutu nie warkocza, co do kabla to skąd pewność że kupi się ten model a nie napis na szpuli?
  • #15 4891110
    fallstart
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    po lekturze tego wątku uśmiechnąłem się szeroko :) Przypomniały mi się moje początki z CB - tak z 10 lat temu.

Też mieszkałem w 4 piętrowym bloku, na 1 piętrze, w dużym blokowisku (Oława). Na początku testowałem anteny mobilowe na parapecie, potem wymyśliłem coś innego. Z trzech cienkich rurek alu skonstruowałem promiennik ćwierćfalowy (2.75m) z mocowaniem do standardowego grzybka anteny mobilowej - gdyż taki grzybek miałem na stałe wmontowany do parapetu z grubej blachy ocynkowanej. Promiennik + parapet robiły za nieco dziwną antenę GP. Promiennik był odchylony od pionu pod kątem około 20° i w połowie wysokości podtrzymywany odciągami przymocowanymi do ramy okna. Początkowo planowałem jeszcze dwa "wąsy" z drutu przymocowane do parapetu jako przeciwwwagi, ale okazało się, że cała konstrukcja doskonale stroiła się bez nich - sam parapet wystarczył. Antenę stroiłem poprzez zmianę jej kąta nachylenia.
    Efekty były zadowalające (oczywiście jak na taką antenę). Łączności lokalne bez żadnego problemu, zarówno stacje bazowe, jak też mobilowe. Ze stacjami bazowymi robiłem łączności do 30 km (Wrocław - bez problemu). Na ssb zdarzały się łączności ze stacjami w Karkonoszach, a jak propagacja dopisała, to nawet do DX'a można było się dowołać. Co do zakłóceń, to nie miałem żadnych pretensji od sąsiadów - być może miłośników anten siatkowych i użytkowników dekoderów TV Trwam było w tamtych czasach mniej niż obecnie :) .
    Antena funkcjonowała dobrych kilka lat bez zastrzeżeń. Przeżyła kilka burz i niezłych wichur. Zdemontowałem ją przy wyprowadzce w 2001 roku.

W moim blokowisku było więcej takich patentów. Z ciekawszych, to kolega mieszkający w innej części miasta, na parterze, rozwiesił sobie klasycznego dipola z drutu. Do ramy okna sąsiedniego pokoju i do ramy okna u sąsiada dwa piętra wyżej przymocował poziomo tyczki z włókna szklanego, pomiędzy nimi rozpiął dipol - wisiał pod kątem 45° równolegle do ściany, w odległości coś około metra. Z tego co pamiętam, to też ładnie się stroił i nie sprawiał problemów.
  • #16 4893777
    marcin101010
    Poziom 13  
    Cieszę się że wzbudziłem wspomnienia, myślę że miłe kiedy to trzeba kombinować jak uzyskać dobry zasięg przy marnym położeniu.
    Sumując wypowiedzi można by stworzyć dwie szkoły
    1. Tradycyjna antena bazowa około 5m na maszcie, na dachu bloku i tylko taka jest najlepsza
    2. Przy odrobinie szczęścia nawet słaba metrowa mobilka na parapecie (nawet na parterze) będzie nadawać i odbierać na 5km.

Namierzyłem anteną Far 2001 to ponoć odpowiednik Lemm 2001 turbo, tylko jak ją przerobić na magnesówkę aby postawił ją na skraju dachu

Podsumowanie tematu

✨ Antena Boomerang K23, będąca anteną 5/8 fali o długości około 130 cm, montowana na parterze lub przy oknie, ma ograniczone osiągi, zwłaszcza w zabudowanym terenie i przy niskim położeniu. Optymalny zasięg lokalny do 5 km jest możliwy, lecz wymaga korzystnych warunków, takich jak brak przesłon i odpowiednia wysokość montażu. Montaż na dachu lub na wysokości co najmniej kilku metrów nad przeszkodami znacząco poprawia efektywność anteny. Alternatywą są anteny GP 3/8 lambda lub dipole zawieszone na drzewach, które mogą zapewnić lepszy zasięg. Anteny samochodowe wymagają odpowiedniej masy (blachy) do poprawnej pracy. Użytkownicy zgłaszali problemy z zakłóceniami elektromagnetycznymi, które można ograniczyć stosując filtry typu RFL10. W praktyce, nawet mobilne anteny o długości około 1 metra umieszczone na parapecie mogą umożliwić łączność na 5 km, choć zasięg i jakość sygnału zależą od warunków lokalnych i przeszkód terenowych. Przykłady konstrukcji własnych, takich jak promiennik ćwierćfalowy z aluminium mocowany do parapetu, potwierdzają możliwość uzyskania zadowalających efektów przy ograniczonych możliwościach montażu. W dyskusji pojawiły się także wzmianki o antenach magnesowych (np. Far 2001, Lemm 2001 turbo) jako potencjalnych rozwiązaniach do montażu na krawędzi dachu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA