logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać bass reflex i wygłuszenie do skrzyni JBL GT 152?

marcin1234581 06 Mar 2008 19:25 1389 15
REKLAMA
  • #1 4880446
    marcin1234581
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam wszystkich forumowiczow.Posiadam glosnik JBL GT 152 i zrobilem do niego skrzynke w ksztalcie prostopadloscianu o wymiarach zewnetrznych:67x50,5x39cm , wymiary wewnetrzne: 62,5x46x35cm.Z moich wyliczen to ma ona okolo 100litrow.Moje pytanie jest takie skrzynia bedzie stac w bagarzniku a glosnik bedzie na gorze i nie wiem jakiej srednicy i dlugosci dac bass refleks w bocznej sciance.Jak to wzystko wygluszyc i czym.Jakie to bedzie mialo brzmienie i czy to wogole jakos zagra.Czy skrzynia jest dobra.I czy w srodku musi byc jakas zwrotnica.Prosze bardzo o odpowiedz i pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4880459
    rutkam
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Kolego popełniłeś błąd. Do samochodu nie konstruuje się skrzyń w kształcie prostopadłościanu.
  • REKLAMA
  • #3 4880552
    marcin1234581
    Poziom 10  
    a czemu nie.to jaki powinna miec ksztalt.takie wymiary do glosnika wyliczyl mi program WINISD.
  • #4 4880723
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 335
    rutkam napisał:
    Kolego popełniłeś błąd. Do samochodu nie konstruuje się skrzyń w kształcie prostopadłościanu.

No wlasnie, czemu nie???
  • #5 4880779
    rutkam
    Poziom 16  
    W takiej konstrukcji powstaje fala stojąca, która jest niekorzystna przy odsłuchu w samochodzie. Nie wiem dlaczego, bo akustykiem nie jestem, ale czytałem w jakimś poważanym magazynie. :)
  • #6 4880799
    marcin1234581
    Poziom 10  
    zrobilem takie pudlo i raczej juz tego nie bede przerabial bo mysle ze jest dobre prosze o odpowiedz na powyzsze pytania.
  • #7 4881176
    skolaszczecin
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    rutkam napisał:
    W takiej konstrukcji powstaje fala stojąca, która jest niekorzystna przy odsłuchu w samochodzie. Nie wiem dlaczego, bo akustykiem nie jestem, ale czytałem w jakimś poważanym magazynie. :)

ta tylko przy takim strojeniu jakie osiągamy w aucie ona nie powstaje :) co nie zmienia faktu ze trzeba było jedna ściankę pod katem to wtedy ładnie pod fotele podchodzi :)
  • #8 4882297
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    rutkam napisał:

Z fizyki wiemy że aby powstała fala stojąca - mówiąc w uproszczeniu - odległość od promiennika do punktu odbicia musi być spełniony warunek
    n*λ gzie n≥1 a w naszym przypadku λ(długośc fali) dla 100 Hz wynosi 3,43m dla niższych częstotliwości jeszcze więcej, nie widziałem 3 metrowego pudła...
  • REKLAMA
  • #9 4882304
    stefciob
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Ale czytał przecież w poważnym magazynie że tak jest, to musi porzecież tak być;) I tak powstają mądrości car-audio, jak ktoś tam, kiedyś tam coś tam itd.
  • #10 4882952
    rutkam
    Poziom 16  
    Wiecie chłopaki, może wy i się trochę znacie na CA, ale wg mnie i tak lepsi są kolesie z Kliniki Dźwięku, bo właśnie ten artykuł był napisany na podstawie informacji udzielonych przez jednego z nich :P
  • #11 4883053
    marcin1234581
    Poziom 10  
    jak moglbym sie wtracic to nie kloccie sie o ta fale czy jak sie ona tam nazywa tylko prosze o odpowiedz na pytania zawarte w tym temacie na samej gorze.z gory dziekuje i pozdrawiam.
  • #12 4883095
    wasylwek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 88
    Polecam lekturę Pana Aleksanda Wittorta pt. "Głośniki i zestawy głośnikowe"
    Ksiązka jest juz leciwa ... ale rady które zawiera są niemal bezcenne .
    P.S. jeżeli już mamy być tacy akuratni to właśnie z tej książki min. można dowiedzieć się , że "najzdrowsze" jest ułożenie wszystkich ścianek pod , że się tak wyrażę różnorodnymi kątami czyli jak najmniej scianek równoległych i prostopadłych.
    Ale każdy kijek ma dwa końce dobre źródło do tego , dobre wzmacniacze i ... na pewno nie lanzar max12 :D coby wyczuć różnicę :D .
    pozdrawiam
  • #13 4884652
    marcin1234581
    Poziom 10  
    widze ze chyba nie otrzymam na te pytania odpowiedzi na forum.
  • #14 4884801
    Radeon88
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    jeżeli znasz parametry głośnika to wpisz je w winisd i zobacz co pokaże. Głośnika nie słyszałem wiec jak zagra to nie wiem, ale tak na oko to myśle że optimum będzie gdzieś między 75-95 litrów buda, Nie mam pojęcia jakie to ma qts , a między innymi dzięki temu parametrowi wiemy do jakiej budy wogóle głośnik sie nadaje. Odpowiedź tu na pewno znajdziesz tylko wywołała sie taka mała sprzeczka między użytkownikami - ja też sie nie zgadzam z rutkam ;p
  • #15 4884987
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    rutkam napisał:
    Wiecie chłopaki, może wy i się trochę znacie na CA, ale wg mnie i tak lepsi są kolesie z Kliniki Dźwięku, bo właśnie ten artykuł był napisany na podstawie informacji udzielonych przez jednego z nich :P

I z tąd właśnie pojawiają się różne mity na temat audio. Jedna osoba palnie jakąś głupotę i ludzie zaraz będą powtarzać to samo i mówić: przeczytałem to w poważnym magazynie o Audio, tak musi być.
    Fala stojąca owszem, ale nie w subwooferze. W kolumnie pełnopasmowej ok, ale nie w subie.
    Jak tak bardzo wieżysz ludziom z kolorowych pisemek, to napisz do nich i spytaj się czy w subwooferze jest w stanie powstać fala stojąca. Nie mówie, że Ci ludzie nie mają pojęcia o tym co robią. Po prostu czasami popełniają błędy, a ludzie je powielają.
  • REKLAMA
  • #16 4885241
    marcin1234581
    Poziom 10  
    luke i radeon maja racje.widzialem nie jednego suba w ksztalcie prostopadloscianu i pieknie gral.

Dodano po 8 [minuty]:

jest to skrzynia 100.5 litra.na ile go stroic chodzi mi o ten parametr w Hz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru bass reflexu oraz wygłuszenia do skrzyni basowej o wymiarach wewnętrznych 62,5x46x35 cm (ok. 100 litrów) przeznaczonej dla głośnika JBL GT 152, montowanej w bagażniku samochodu. Pojawiły się wątpliwości co do kształtu skrzyni – prostopadłościan może powodować powstawanie fal stojących, co jest niekorzystne dla jakości dźwięku, jednak w praktyce w samochodzie efekt ten jest minimalny ze względu na ograniczone wymiary i warunki akustyczne. Zalecane jest unikanie ścianek równoległych i stosowanie kątów, co poprawia brzmienie. Doboru bass reflexu (średnicy i długości portu) najlepiej dokonać na podstawie parametrów głośnika i symulacji w programie WINISD. Optymalna objętość skrzyni dla JBL GT 152 powinna mieścić się w zakresie 75-95 litrów, a strojenie bass reflexu powinno być dobrane w okolicach 40-50 Hz, choć autor pyta o konkretne Hz dla swojej 100-litrowej obudowy. Wewnątrz skrzyni zaleca się zastosowanie materiałów tłumiących (np. pianka akustyczna, wełna mineralna) dla redukcji rezonansów. Zwrotnica nie jest konieczna, jeśli głośnik jest używany samodzielnie, ale może poprawić charakterystykę dźwięku w zestawie. W dyskusji podkreślono, że wiele mitów dotyczących akustyki samochodowej wynika z niepełnych informacji i powielania błędów z publikacji branżowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA