logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Restart komputera po wymianie kondensatora 1000uF na 2200uF na płycie głównej

Lukasz15 06 Mar 2008 23:22 2501 7
REKLAMA
  • #1 4881667
    Lukasz15
    Poziom 10  
    Mam problem z płytą główną.Otóż pare dni temu wymieniłem kondensatory,lecz przed tym płyta troche sie walała to tu to tam ://Ale powródźmy do tematu.Wszystkie kondensatory zostały wymienione we własciwy sposób oprócz jednego:/Jeden zamiast 1000uF ma 2200uF.Czy to moze być powodem że komputer się restartuje?Aha i mam jeszcze wentylator nieodpowiedni do procesora:// Proszę o pomoc.Wręcz błagam
    aha i teraz komputer gdy go włączam odpala sie stoi chwile w miejscu tak jakby i nagle zaczyna się restartować cały czas.Restart restart restart i to tak szybko że nawet monitor nie zdąży załapać :/

Proszę o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.
    10:19 7.3.2008
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    Proszę poprawić!
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #2 4881929
    Borygo123
    Poziom 29  
    Ocena: 196
    Jak myślisz, dlaczego producent płyty głównej dał 1000uF a nie 2200uF? z oszczędności, czy może wyliczył, że taki ma być? A tego który ci podpowiedział, że taka wymiana będzie działać ja bym wypisał ze swoich znajomych, albo co najmniej nie słuchał.

BTW pisz trochę staranniej.
  • REKLAMA
  • #3 4881984
    Lukasz15
    Poziom 10  
    przepraszam ale pisalem to wieczorem na szybkiego.Aha ten wiekszy kondensator jest kolo wejsc pci i jak pytalem tego co mi to wymienil mowil ze nic nie powinno sie stac.Teraz juz sam nie wiem:// To rzeczywiscie moze byc powodem ze z komputerem sa problemy?

Dodano po 10 [minuty]:

Tak jak napisalem wczesniej ta plyta lezala prawie wszedzie :/// Byla na strychu w szafie i takie tam :// Moze wlasnie wtedy sie uszkodzila? Juz naprawde zglupialem.
  • #4 4882032
    Borygo123
    Poziom 29  
    Ocena: 196
    Zmień doradcę. Ten kondensator nie siedział tam dla ozdoby tylko w jakimś celu!
    Kondensatory nie kosztują majątku, nie lepiej było kupić właściwy?
  • #5 4882677
    piotrek7700
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    moim zdaniem ten kond był jedynie do odprzęgnięcia zasilania. po jego wymianie nie powinno być problemu. sprawdź czy przy lutowaniu nie popełniłeś błędu ? np jakieś zwarcie? albo czy na płycie nie ma elektrolitu z kondów? bo już widziałem płytę po wymianie kondów która nie chodziła, a przyczyna był "rozlany" elektrolit.
  • REKLAMA
  • #6 4882708
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Elektrolit 1000uF raczej nie będzie odsprzęgał zasilania, ale nie ma co filozofować na ten temat - powinien być taki jak w oryginale albo możliwie podobny.
    Zapewne siedział tam kondensator low-esr (tzw. do płyt głównych). Jeśli założyłeś zwykły, objawy które opisujesz nie są czymś nadzwyczajnym.
    Odczytaj z obudowy na jakie napięcie i temperaturę jest ten kondensator.

Do tego standardowe testy - napięcia, stan zasilacza, temperatura procesora i chipsetu. Oczywiście wyczyszczenie płyty (w tym z resztek elektrolitu) i dokładne jej odkurzenie też nie zaszkodzi.
  • REKLAMA
  • #7 4882761
    Lukasz15
    Poziom 10  
    z tego co widze to nie ma zadnego wylewu.A na kondensatorach jest napisane 2200uF 6.3v -40+105 C O2 O7A LOW

Dodano po 1 [minuty]:

ja tego nie robilem sam:// dalem to do naprawy i jestem poprostu zwyklym uzytkownikiem srednio zaawansowanym:PP
  • #8 4884055
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Cytat:
    Aha i mam jeszcze wentylator nieodpowiedni do procesora://
    A co to ma znaczyć ? - skoro nieodpowiedni, to czego się spodziewasz, że wszystko będzie OK ?
    :cry:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po wymianie kondensatorów na płycie głównej, gdzie jeden kondensator 1000uF został zastąpiony kondensatorem 2200uF (6.3V, -40+105°C, low ESR), komputer zaczął się ciągle restartować zaraz po włączeniu. Kondensator ten znajduje się w pobliżu wejść PCI i prawdopodobnie pełni funkcję odsprzęgającą zasilanie. Wymiana na kondensator o większej pojemności niż oryginalny może powodować problemy z działaniem płyty, gdyż producent dobierał parametry kondensatorów zgodnie z wymaganiami układu. Dodatkowo wskazano, że kondensatory do płyt głównych powinny być typu low ESR. Zalecane jest sprawdzenie poprawności lutowania, obecności ewentualnych zwarć lub pozostałości elektrolitu na płycie, które mogą powodować awarie. Również ważne jest zweryfikowanie napięć zasilania, stanu zasilacza oraz temperatury procesora i chipsetu. Wymiana wentylatora na nieodpowiedni do procesora może dodatkowo wpływać na stabilność systemu. Podsumowując, najlepiej zastosować kondensator o parametrach identycznych lub bardzo zbliżonych do oryginalnych, a także dokładnie oczyścić i sprawdzić płytę główną pod kątem uszkodzeń i błędów montażowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA