logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spuchnięte kondensatory przy CPU – czy wymiana uratuje płytę główną?

pawel1830 29 Sty 2009 15:43 1628 15
REKLAMA
  • #1 6072018
    pawel1830
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam pewien problem spuchły mi kondensatory przy procesorze i nie wiem czy da się je jakoś wymienić na razie komp działa (odpukać!) ale nie wiem dokąd to może trwać a nie chce rozwalić płyty głównej. PILNIE PROSZĘ O POMOC i z góry dzięki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 6072042
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    Użyj Google albo opcji "Szukaj" na tym forum, a nie generuj niepotrzebne tematy. Problem poruszany wielokrotnie.
  • #3 6072107
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 858
    Jeśli nie masz w głowie podstawowych informacji na temat elektroniki nie polecam samodzielnej wymiany, lepiej zlecić to komuś obeznanemu.
    Musisz wymienić wszystkie kondensatory w gałęzi na takie same, jakie były w oryginale.
  • #4 6072218
    pawel1830
    Poziom 10  
    A czym to może grozić jeśli tego nie zrobię
  • REKLAMA
  • #5 6072223
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Uzupełnię informację kolegi Xylometazolin:
    1. Pojemności kondensatorów powinny być takie jak oryginalnych lub większe;
    2. Kondensatory muszą być oznaczole Low ESR i muszą być przeznaczone do pracy w temperaturze 105 stopni;
    3. Wymienić należy wszystkie uszkodzone oraz te które są połączone z nimi biegunem dodatnim (gałąź);
    4. Nie wolno pomylić polaryzacji;
    5. kondensatory nie puchną "same z siebie" - zajrzyj do zasilacza.
    Jeżeli ich nie wymienisz to możesz uszkodzić sobie płytę główną albo i coś więcej: na przykład procesor, pamięci.
    Podaj dokładne oznaczenie swojego zasilacza: model, producent.
  • REKLAMA
  • #6 6072233
    Tomix C
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Praca komputera może być niestabilna jeśli nie wymienisz.
  • #7 6072301
    Sobota
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Miałem kondensatory obok proca z których elektrolit się wylał i zastygł na nich na ich górze. Generowały one błąd CRC. Wymieniłem je na tej samej pojemności przystosowane do pracy impulsowej i temperatury 105 stopni. Błąd przestał się pojawiać. Kondensatory wymieniałem metodą "wyrywania" starych. Wymieniałem je jakieś 2 miesiące temu wszystko do tej pory działa ok.
  • #8 6072400
    pawel1830
    Poziom 10  
    u mnie narazie wszystko działa dobrze ale czasami mam problemy ze startem i mam pytanie ile czy ktoś wie ile może kosztować wymiana ja jeszcze nie robiłem czegoś takiego i nie chciałbym na swoim próbować :D
  • REKLAMA
  • #9 6072414
    Xylometazolin!
    Jeśli masz znajomego, który choć odrobinę zna się na elektronice - myślę, że koszt to będzie piwo + kilka zł na kondensatory.

Jeśli zaniesiesz do 'serwisu'... są bardzo zróżnicowane, zależy od 'fachmana'.
    Najlepiej przejdź się do kilku pobliskich i gdzie będzie najtaniej, tam zrób.
  • #10 6075917
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Pochwal sie nam jeszcze jaki masz zasilacz - marka i model.
    Prawdopodobnie zasilacz bedziesz musial rowniez wymienic po wymianie kondensatorow na plycie glownej. Nie zaszkodzi rowniez sprawdzic ich stan w zasilaczu jak juz napisal jankolo.
  • #11 6075968
    pawel1830
    Poziom 10  
    żebym to ja jeszcze wiedział wiem tylko ile ma watt ale to chyba nic nie da
  • #12 6075976
    mat_ed
    Poziom 43  
    Informacje te powinny znajdowac sie na naklejce znamionowej na zasilaczu. Aczkolwiek tak jak pisalem, bezpieczniej bedzie rowniez wymienic zasilacz.
  • #13 6076005
    pawel1830
    Poziom 10  
    bezpieczniej?
  • #14 6076047
    mat_ed
    Poziom 43  
    Chodzi o to aby za jakis czas po wymianie elektrolitow znow nie wylaly/spuchly. Czesto puchna/wylewaja przez zla filtracje napiec w zasilaczu.
  • #15 6076089
    pawel1830
    Poziom 10  
    jeśli chodzi o zasilacz to tam było napisane że to IMPET 300X1 o mocy 300w
  • #16 6076872
    Xylometazolin!
    Podaj jeszcze konfigurację twojego komputera, lecz radził bym wymienić ten zasilacz...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Spuchnięte kondensatory przy procesorze wskazują na uszkodzenie, które może prowadzić do niestabilnej pracy komputera, błędów systemowych, a w skrajnych przypadkach do uszkodzenia płyty głównej, procesora lub pamięci. Zaleca się wymianę wszystkich uszkodzonych kondensatorów oraz tych połączonych z nimi biegunem dodatnim (całej gałęzi). Nowe kondensatory powinny mieć pojemność równą lub większą niż oryginalne, być typu Low ESR oraz przystosowane do pracy w temperaturze 105°C. Należy zachować prawidłową polaryzację podczas montażu. Kondensatory nie puchną bez powodu – często przyczyną jest wadliwy zasilacz, który również warto sprawdzić i ewentualnie wymienić, aby zapobiec ponownemu uszkodzeniu. Koszt wymiany może być niski, jeśli zna się podstawy elektroniki lub ma się pomoc znajomego, natomiast w serwisie ceny są zróżnicowane. Przykładowy zasilacz użytkownika to IMPET 300X1 o mocy 300W, co może wymagać jego wymiany ze względu na potencjalne problemy z filtracją napięć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA