logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera bezprzewodowa 2,4GHz jak zwiększyć zasięg w budynku?

irokee 07 Mar 2008 16:20 6495 4
  • #1 4883221
    irokee
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam.

Posiadam kamerę bezprzewodową 2,4GHz z odbiornikiem i mam problem z uzyskaniem zasięgu wewnątrz budynku. Mieszkam na 3 piętrze i potrzebuję uzyskać zasięg pomiędzy mieszkaniem i piwnicą (prawie w pionie ok 15m). Nie znam się kompletnie na radiotechnice i chyba sam nic nie wymyślę - zatem proszę Was o pomoc w miarę przystępny sposób.

Mam możliwość wysunięcia ewentualnej anteny przez balkon, jednak okienko piwniczne znajduje się pod dość masywnymi loggiami które pewnie też tłumią sygnał.

Chciałbym też zapytać, czy istnieje możliwość podpięcia takiego bezprzewodowego zestawu przewodem? (w sensie rozwiązanie ostateczne :D ) a jeśli tak to jak to zrobić by zadziałało.

Parametry zestawu:

Pasmo transmisji: ISM 2,400MHz ~ 2,483MHz
    Typ anteny: Omni

Kamera:
    S/N: 40dB (AGC off)
    Moc transmisji: 10mW (CE)/2mW (FCC)
    Zasilanie: DC 7,5 V 300mA (opcjonalnie bateria 9V)
    (antena w formie cienkiego przewodu o dł. ok 2cm)

Odbiornik:
    Czułość odbiornika: -85dBm
    Zasilanie: DC 7,5 V 300mA
    Poziom Video Out: 1V p-p@ 75Ω
    Poziom Audio Out: 1V p-p@ 10kΩ

Na koniec słówko do administratorów: wiem że są założone podobne tematy, ale w tam problem tkwi w przeważnie dużej odległości - u mnie to tylko 15m, a ponadto odnośniki do rozwiązań (przeważnie na allegro) sa juz nieaktualne.
  • Pomocny post
    #2 4883363
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1057
    Proponuję zastosować wybieg techniczny w postaci wyniesiwnia obu anten za okna tak, żeby się "widziały". Dobrym (mało stratnym i przeznaczonym do racy w tym zakresie 2,4GHz) kablem o długości tych kilku metrów wynieść obie anteny za okna. Przewodowe rozwiązanie też nie było by złe ale (chyba) trzeba by było inny rodzaj kamery zastosować.
  • #3 4883504
    irokee
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Czy mógłby to być taki przewód?: http://camsat.com.pl/index.php?go=akcesoria
    lub taki? http://www.dipol.com.pl/przewod_koncentryczny_50_om_cnt-400_1m__E1162.htm

No i teraz w związku z tym mam 2 pytania:

• rozumiem że jeden koniec przewodu mam do anteny w kamerze przylutować, zatem co mam zrobić z drugim końcem? tak po prostu wystawić za balkon? giąć go? "oskurować" przewód ekranujący na zakończeniu? czy może dokręcić do niego na końcu jakąś antenę (jak np ta http://www.allegro.pl/item322038140_nowa_antenka_2_4_ghz_5_db_wysylka_tylko_5zl_.html?

•to samo z drugim końcem; ponieważ raczej nikt nie pozwoli na to by swobodnie leżał na trawniku, czy można go np zakopać i wystawić tylko końcówkę kabla? lub dokręcić antenę?

Wiem że u wielu z Was moje pytania wzbudzą rozpacz :| ale ja na prawdę nie mam o tym pojęcia...
  • Pomocny post
    #4 4883563
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1057
    Dokładnie o taki kabel chodzi! Moim zdaniem nie ma potrzeby kupowania anteny a wystarczy tylko wylutować ten kawałeczk drutu, który pełni rolę anteny nadawczej w kamerze i w to miejsce wlutować żyłę środkową kabla a ekran podlutować do masy. We framudze okna wywiercić otwór dopasowany do średnicy kabla i wypchnąć ten drugi konieć za okno. Antenę zrób dokładnie na wymiar tego wylutowanego drutu z żyły środkowej kabla. Z ekranu zrób takie cztery wąsy jak róża wiatrów w cztery strony świata pod kątem 90 st. do żyły środkowej. Kabel można zginać w umiarkowany łuk. Tak samo zrób w odbiorniku! Zakopywać kabel można ale nie jest on przeznaczony do tego. Może pociągnąć wilgoć i ulec zniszczeniu (po jakimś czasie). Myślę, że jak z framugi będzie wystawał ten dwu-centymetrowy kawałek drutu to powinno wystarczyć.
  • Pomocny post
    #5 4891513
    100szek
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam moze ja cos doradze tj. napewno antena .Tpsa miala na to pasmo 2,4 ghc. łacznosc telefoniczna radiowa ''TADIRAN" czy jakos tak ,sa teraz likwidowane , te urzadzenia mogo byc wykorzystane jako antena na to pasmo . Troche zainteresowania moze ,sprzedaja?A antena jest super..../
REKLAMA