logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

potrzebuje info na referat o przepływie pradu prosze o pomoc

Tygrys 05 Sty 2004 23:55 1497 8
  • #1 463915
    Tygrys
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    potrzebuje najlepiej referatu lub informacj na ten temat

dlaczego wartosci progowe oodczuciach w przepływy prądu przez męższczyz i kobiet są rózne

wielkie dzięki za info z góry!!
  • #2 466275
    slavmen
    Poziom 12  
    Spróbuje Ci pomóc moją skromną wiedzą szoklną :?: . Jeżeli dobrze cię zrozumiąłem to chodzi ci o różnicę w przeplywie prądu przez cialo kobiety a meżczyzny? Po pierwsze każdy człowiek to... :lol: wielki żywy rezystor, ktorego rezystancja(czy jak kto woli przeplyw prądu przez cialo) zależy od m.in ciężaru ciala, wzrostu czy też ilości(proporcji do pozostalej masy) wody w organiżmie- woda jest elektrolitem! Due , co wynika z primo , kobiety róznią się w stosunkach woda-tłuszcz od mężczyzn(jeśli mnie moja wiedza z biologii nie myli) stąd inny przeplyw prądu. Jest jeszcze może kwestia nerwów i wysyłanych przez nie impulsów(elektrycznych) ale o to trzeba by pogadać ze specjalistą. mam nadzieje,że moje wypociny na coś sięprzydadzą. A'propos jeszcze pytanko: do czego Ci ta wiedza? 8) NARA!
  • #3 466388
    Tygrys
    Poziom 18  
    Ok dzieki potrzebuje tego do referatu na elektrotechnię a jeszcze jedno??? Jak z tego zrobic referat????
  • #4 469975
    slavmen
    Poziom 12  
    Nie mam zielonego pojęcia! Proponuje doszukać informacji , może w jakiejś książce medycznej albo coś z zagadnień bhp. SORRY, ale nic więcej Ci nie poradzę. :roll: Trzymaj się i życzę udanej pracy!
  • #5 469989
    Tygrys
    Poziom 18  
    dzięki poszukam jeszcze moze znajde??
  • #7 470035
    janhen
    Poziom 22  
    Ocena: 152
    Witam
    Bardzo ważnym czynnikiem warunkującym natężenie prądu przepływającego przez organizm jest stan naskórka:suchy/mokry.Jego grubość.U kobiet cieńszy ,u mężczyzn wykonujących ciężką pracę fizyczną
    np.kowali,bardzo gruby,stwardniały i wysuszony.Robiłem takie próby z ludźmi którzy twierdzili iż wytrzymują i nie boją się napięcia 22oV AC.
    Przy pomiarze rezystancji naskórka napięciem z induktora IMI-1 500V od bardzo wolnych obrotów,zwiększając je powoli ,przy napięciu 70V DC mierzonym na zaciskach IMI multimetrem cyfrowyn,nie byli w stanie utrzymać końcówek przewodów.Znałem przed laty operatora maszyn który trzymał palce na zaciskach 220V,a także na zaciskach 380V,wówczas lekko drgały jemu palce.Natomiast kiedy włączył agregat
    grzewczy nieprawidłowo podłączony przez elektryka"z fazą na obudowie"
    przerzuciło go przez agregat.To kilka przykładów z życia.
    Ten temat opisany jest min.w książce prof.H.Markiewicza"Zagrożenia i ochrona od porażeń w instalacjach elektrycznych. Pozdrawiam
  • #8 470063
    Tygrys
    Poziom 18  
    mógłbys mi zeskanować ten temacik??

Podsumowanie tematu

✨ Różnice w wartościach progowych odczuć prądu elektrycznego między mężczyznami a kobietami wynikają głównie z różnic fizjologicznych, takich jak masa ciała, wzrost oraz proporcje wody i tłuszczu w organizmie, gdzie woda pełni rolę elektrolitu przewodzącego prąd. Dodatkowo istotny jest stan naskórka – jego grubość i wilgotność wpływają na rezystancję ciała; u kobiet naskórek jest zazwyczaj cieńszy, natomiast u mężczyzn wykonujących ciężką pracę fizyczną może być grubszy, stwardniały i wysuszony, co zmienia przewodność elektryczną. Przykłady pomiarów rezystancji naskórka wykonywano przy użyciu induktora IMI-1 z napięciem do 500 V oraz multimetru cyfrowego, wskazując na różne reakcje organizmu na napięcia 220 V i 380 V AC. Temat porażenia prądem i ochrony przed nim jest opisany m.in. w książce prof. H. Markiewicza „Zagrożenia i ochrona od porażeń w instalacjach elektrycznych”. Dodatkowo wskazano źródło informacji online: http://www.ciop.pl/6599.html oraz forum http://www.ise.pl/ jako miejsca do dalszych poszukiwań wiedzy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA