logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nowa armatura kuchenna - jak usunąć gumowy zapach i smak wody?

Samuraj 07 Mar 2008 23:00 5345 7
  • #1 4884740
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 618
    Pękła wylewka w armaturze którą kupowałem ok 8 lat temu.
    Zakupiłem nową bo samej wylewki(słuchawki) nie można było dostać.
    I się teraz narobiło. Smak jak i zapach wody jest wręcz odrzucający, taki jakiś gumowy. Sądziłem że to przejdzie ale po 3 dniach praktycznie nie da się korzystać z wody. Paragon niestety wyrzuciłem bo co niby miało by się stać z armaturą. Jest na to jakiś sposób, wymoczyć to w czymś :?:
  • #2 4884788
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1716
    Zrezygnować z gumowych uszczelek.
  • #3 4884809
    Samuraj
    Poziom 35  
    Tyle że to wydaje się ze ten zapach nie pochodzi z uszczelek tylko z materiału(guma) z jakiej wykonana jest słuchawka.
    Poradzie coś bo żona wściekła ze kupiłem bubel, ja głodny bo obiadu nie dało się jeść, podobnie jak i kolacji, a teściowa mówi że znowu coś sobie ubzduraliśmy :(
    Zakup w dużym markecie C.....a za 100zł.
  • #4 4884843
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1716
    Wygotowac wyparzyc uzyc octu itp.
  • #5 4885721
    Zombek
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witam

Odkręć to co kupiłeś nowego i zobacz jaki jest smak wody. Możliwe, że w tym samym czasie coś robiono w pionie(wymiana rur itp) i stąd ten "smaczek". zobacz czy coś ci nie wpadło do słuchawki. 100 PLN za słuchawkę to sporo. Za tyle to można już kupić cała baterie kuchenna z słuchawka tych Cas... i Pra... Jeśli to "coś" wydziela się z słuchawki to może sanepid czy PIH powinien sie przyjrzeć temu produktowi. Może Chinczycy coś dorzucili taniego, a może być szkodliwe. Zawsze zamiast paragonu można postraszyć kierownika kontrola tego produktu gdyby nie chciał przymknąc oka na brak paragonu i wymienić

Co do moczenia, to jak pisze axxx najprędzej (jeśli w ogóle) pomoże wygotowanie całości. W wysokiej temperaturze szybciej będą się wydzielać te dodatki aromatyczne.
  • #6 4886164
    Samuraj
    Poziom 35  
    Za 100 zł była cała bateria i to też brałem z dolnej półki, poprzednią kupowałem za 70 zł ale to było 7 lub 8 lat temu. To raczej nie jest problem wody, gdyż w łazience woda nie ma tego smaku i zapachu.
    Na razie pokombinuje z wygotowaniem słuchawki w occie, axxx i zobaczymy co z tego będzie. Jak to nic nie da to pokombinuje z wężami.
  • #7 4888449
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej
    Ocena: 85
    Samuraj napisał:
    Tyle że to wydaje się ze ten zapach nie pochodzi z uszczelek tylko z materiału(guma) z jakiej wykonana jest słuchawka.
    Poradzie coś bo żona wściekła ze kupiłem bubel, ja głodny bo obiadu nie dało się jeść, podobnie jak i kolacji, a teściowa mówi że znowu coś sobie ubzduraliśmy :(

Jeszcze nie spotkałem takiego sprzętu z GUMY - chyba, że ta bateria ma wyciąganą słuchawkę z wężem (on może być gumowy)...
    Ale to na marginesie, natomiast co do problemu to mam pytanie - czy "wymyłeś" baterię przed użyciem? (choćby puszczając gorącą wodę przez kilka minut).
    Jeśli tak, a nie pomogły rady typu "wygotuj w occie" - rzeczywiście zgłoś się do stacji San-Epid - woda do spożycia musi odpowiadać określonym warunkom. Jeśli producent coś "sp...rzył" - to powinno Ci się udać oddać ten "produkt" - nawet nie mając paragonu - w razie czego poprzez rzecznika konsumenta PIH i Sanepid..
    A - i jeszcze jedno - bateria jest tzw "stojąca" ? - Jeśli tak, to czy wężyki podłączeniowe też wymieniałeś?
  • #8 4888472
    Samuraj
    Poziom 35  
    Bateria jak napisał jag61 stojąca z wyjmowanym wężem. Konstrukcja wygląda na dość solidną choć widać więcej plastików niż w poprzedniej. W komplecie były 4 wężyki które zamontowałem.
    Przed założeniem nie moczyłem i nie robiłem jakiś specjalnych zabiegów, wymontowałem starą i założyłem nową.
    Dziś bliżej się jej przyjrzałem i znalazłem drobiny substancji bumopodobnej. Nie wiem skad są z węza czy z uszczelek trudno teraz powiedzieć. Znajdowały się w sitku słuchawki i nie wiem czy od początku tam nie były. Wydłubałem wszystko co było widoczne i przepłukałem w każdą stronę słuchawkę.
    Na noc żona wrzuciła do jakiejś delikatnej chemii aby się odmoczyła. Zobaczymy czy te zabiegi coś przyniosą o czym poinformuję wszystkich zainteresowanych.

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana wylewki (słuchawki) w armaturze kuchennej spowodowała pojawienie się intensywnego, gumowego zapachu i smaku wody, który utrzymuje się po kilku dniach użytkowania. Problem prawdopodobnie wynika z materiału, z którego wykonana jest słuchawka lub wąż, a nie z uszczelek. Zalecane metody usunięcia zapachu to wygotowanie lub wyparzenie elementu, moczenie w occie oraz dokładne przepłukanie i oczyszczenie sitka słuchawki z drobin substancji obcych. Warto również sprawdzić smak wody bezpośrednio z baterii oraz ewentualne prace instalacyjne w pionie wodnym, które mogły wpłynąć na jakość wody. W przypadku braku poprawy i podejrzenia wadliwego produktu, sugerowane jest zgłoszenie sprawy do sanepidu lub Państwowej Inspekcji Handlowej, nawet bez posiadania paragonu. Armatura jest typu stojącego z wyjmowanym wężem, który może być źródłem zapachu. Przed montażem nie wykonano specjalnych zabiegów czyszczących, co może mieć wpływ na problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA