logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowa pralka i łazienka, a pranie śmierdzi szambem

PanRatio 05 Mar 2013 14:30 14460 26
  • #1 12020185
    PanRatio
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Dzień dobry.

Niedawno miałem całkowity remont łazienki. Została wymieniona mi. hydraulika. Tak się złożyło, że podczas tego remontu zepsuła się stara pralka, więc postanowiliśmy kupić nową. Padło na Mastercook PTDE-2246WS. Osoba, która remontowała nam łazienkę podłączyła wąż spustowy bezpośrednio do kanalizacji. Wygląda to tak:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Po zakończeniu remontu wszystko było w porządku. Niestety po jakiś dwóch tygodniach podczas prania w całej łazience było czuć intensywny zapach szamba. Teraz po skończonym praniu wszystkie rzeczy cuchną szambem i brzydzę się w nich chodzić :( Nie jest to wina pralki, bo ma zaledwie dwa tygodnie. Co mam teraz zrobić?

Proszę o pomoc, bo się na tym nie znam.
  • Pomocny post
    #2 12020211
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #3 12020229
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1624
    ZamontowaćAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • Pomocny post
    #4 12020370
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3363
    Ja proponuję dorwać tego obywatela, co podłączył tę pralkę do kanalizacji i urwać mu co nieco ;) . Wracając do syfonów: trzeba je regularnie czyścić - lubią się zapychać, zwłaszcza te ze sprężynką.
  • #5 12022356
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1552
    PanRatio napisał:
    Osoba, która remontowała nam łazienkę podłączyła wąż spustowy bezpośrednio do kanalizacji.

Powinien zastosować przynajmniej coś Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany, ale "osoba remontująca" na wszystkim nie może się znać.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #6 12022366
    PanRatio
    Poziom 10  
    O syfonach słyszałem, ale nie wiedziałem, że stosuje je się także do pralki. O redukcji gumowej pierwszy raz słyszę. Jak to działa?
  • #7 12022405
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1270
    PanRatio napisał:
    O redukcji gumowej pierwszy raz słyszę. Jak to działa?
    Sprawia że gazy nie wydostają się z rury.
    W twoim przypadku wygląda raczej na to że woda cofa się do pralki - więc pozostaje tylko syfon z kulką.
  • #8 12022414
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2587
    Zasyfonowanie jest na samym wężu, ale koniec węża nie jest szczelnie podłączony do kanalizacji i stąd smród. Między krociec wylotowy a uszczelkę rury kanalizacyjnej można palec włożyć prawie.
    V.
  • #9 12022428
    PanRatio
    Poziom 10  
    Dzisiaj czytałem instrukcję pralki i jest tam napisane, że wąż nie może być szczelnie podłączony do odpływu, bo pralka będzie zasysać ścieki.
  • #11 12022448
    PanRatio
    Poziom 10  
    No ta gałązka, gdzie pralka odprowadza wodę jest podłączona do głównego pionu w bloku.
  • #12 12022460
    Turbo.Arek
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Spróbuj włożyć rurę spustową do WC`ta i sprawdzić czy dalej bd śmierdziało. Ścieki z pralki bd leciały wprost do muszli i nic się nie może cofnąć. To tak tylko do sprawdzenia, lub jeśli chcesz szybko wyprać to śmierdzące szambem pranie xD. Jak okaże się że nie bd śmierdziało to proponuje zakupić:
    movzx napisał:
    W twoim przypadku wygląda raczej na to że woda cofa się do pralki - więc pozostaje tylko syfon z kulką.

i podłączyć to normalnie, bezpośrednio do kanalizacji.
  • #13 12022463
    vorlog
    Poziom 40  
    No to groźba wlania ścieków do pralki wystąpi wtedy, jak zatka się pion kanalizacyjny na dole i cała jego rura napełni po dach :)
    Smród w łazience zapewne masz w całym pomieszczeniu, nie z samej pralki. Zrób jak kolega wyżej radzi- wylot do kibelka, odpływ do kanalizacji zatkaj szmatą, wywietrz łazienkę i powinno przestać śmierdzieć.
    V.
  • #14 12022476
    Turbo.Arek
    Poziom 16  
    No to niech spróbuje tego co napisałem:
    Turbo.Arek napisał:
    Spróbuj włożyć rurę spustową do WC`ta i sprawdzić czy dalej bd śmierdziało. Ścieki z pralki bd leciały wprost do muszli i nic się nie może cofnąć. To tak tylko do sprawdzenia, lub jeśli chcesz szybko wyprać to śmierdzące szambem pranie xD. Jak okaże się że nie bd śmierdziało to proponuje zakupić:
    movzx napisał:

i podłączyć to normalnie, bezpośrednio do kanalizacji.
  • #16 12022492
    PanRatio
    Poziom 10  
    Smród nie jest cały czas, a tylko i wyłącznie podczas prania. Po zakończeniu prania łazienka szybko wietrzeje i nie śmierdzi, ale cuchnie pranie.

Zrobię jak radzicie i dam znać. Rozumiem, że w sklepie mam prosić o "syfon pralkowy"?
  • #17 12022498
    Turbo.Arek
    Poziom 16  
    vorlog napisał:
    No napisałem :)
    V.

Ale co napisałeś :D ?
  • #19 12022522
    Turbo.Arek
    Poziom 16  
    Że niby mi ją ukradłeś??? :D
  • #21 12022590
    PanRatio
    Poziom 10  
    Już oczami wyobraźni widziałem, jak pralka zasysa ścieki, a pranie pierze się w gównie sąsiadów :)

Teraz wyjąłem wąż z odpływu i rzeczywiście zaczęło samoistnie śmierdzieć :) Jutro lecę po syfon pralkowy i zrobię eksperyment z kibelkiem.
  • #22 12022619
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1552
    PanRatio napisał:
    O redukcji gumowej pierwszy raz słyszę. Jak to działa?

PanRatio napisał:
    Teraz wyjąłem wąż z odpływu i rzeczywiście zaczęło samoistnie śmierdzieć

Już wiesz jak to działa, a syfon możesz sobie odpuścić, ponieważ "zapach" z kanalizacji do pralki nie wchodzi, ponieważ masz w pralce tzw. "zawór zwrotny"
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #23 12022633
    PanRatio
    Poziom 10  
    To dlaczego całe pranie śmierdzi szambem? Wyjmę je z pralki, zaniosę do suszarni i dosłownie tak wali szambem, że się nie da przebywać w pomieszczeniu.
  • #24 12022640
    Turbo.Arek
    Poziom 16  
    Jak chcesz je szybko odświeżyć to wrzuć rurę do kibelka i sobie wypierz to pranie śmierdzące xD.
  • #25 12022645
    vorlog
    Poziom 40  
    Całkiem możliwe, że pion kanalizacyjny ma wadliwe odpowietrzenie i w głównej rurze nadciśnienie się robi- może i do pralki wciskają się smrody, chociaż jakoś mi to nie leży, bo przez kibelek też by bulgotało...
    Wtedy jednak bez zaworka sprężynowego się nie obejdzie, może syfon pomoże?
    V.
  • #26 12022727
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1270
    vorlog napisał:
    Wtedy jednak bez zaworka sprężynowego się nie obejdzie, może syfon pomoże?
    Dobrze Ci idzie z tym powoływaniem się ;)

A w temacie: skoro przy tak w sumie niewielkiej szczelinie pomiędzy wężem a rurą śmierdzi w całej łazience to coś jest z tą instalacją porządnie sknocone.
    Brak odpowietrzenia, złe spadki, złe średnice rur - wbrew pozorom nie jest trudno dobrze spartolić takie rzeczy.

Tak jak kolega prawie na samym początku radził - może trzeba urwać co nieco autorowi tego dzieła sztuki hydraulicznej.
  • #27 12022762
    vorlog
    Poziom 40  
    movzx napisał:
    Dobrze Ci idzie z tym powoływaniem się ;)

Powoływanie się na słowa osób trzecich świadczy o uznaniu dla nich :P
    Swoją drogą, to osoba remontująca łazienkę, to był Hydraulik czy "hydraulik"? A może "układacz kafelków" :) Żeby od razu nie uszczelnić wylotu węża...
    V.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik po remoncie łazienki i zakupie nowej pralki Mastercook PTDE-2246WS zauważył intensywny zapach szamba podczas prania. Problem wynika z nieprawidłowego podłączenia węża spustowego bez syfonu, co pozwala na przedostawanie się nieprzyjemnych zapachów z kanalizacji. Użytkownicy sugerują zainstalowanie syfonu pralkowego, który zapobiegnie wydostawaniu się gazów z rury oraz regularne czyszczenie syfonów. Wskazano również na możliwość wadliwego odpowietrzenia pionu kanalizacyjnego jako potencjalną przyczynę problemu. Użytkownik planuje zakupić syfon i przetestować podłączenie węża do toalety, aby sprawdzić, czy problem ustąpi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA