logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Możliwie najporządniejsza Cyfrówka do 500 złotych

gen999 08 Mar 2008 16:28 1479 9
REKLAMA
  • #1 4886691
    gen999
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    Witajcie Elektrodowicze.
    Poszukuje możliwie najbardziej wypasionej ale i porządnej zarazem cyfrówki do 500zł najlepiej żeby miała kartę 1gb w zestawie. "Biegałem" po sklepach internetowych ale tyle tego jest że nie wiem na co sie zdecydować. Pomożecie??
  • REKLAMA
  • #2 4887158
    MEDIASHOP
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    gen999 napisał:
    Witajcie Elektrodowicze.
    Poszukuje możliwie najbardziej wypasionej ale i porządnej zarazem cyfrówki do 500zł najlepiej żeby miała kartę 1gb w zestawie. "Biegałem" po sklepach internetowych ale tyle tego jest że nie wiem na co sie zdecydować. Pomożecie??

Kartę musisz sobie dokupić,w zestawie producenta sa karty 16-32MB (typowa rezerwa) lub pamiec wbudowana np. 27MB.

Przy dzisiejszych cenach pamieci, np. SD 1GB - ponizej 20zl.

Odnośnie aparatu, wejdź sobie na jakies dobre forum foto, poogladaj fotki, poczytaj, poczytaj takze tematy odnosnie wyboru aparatu, zadaj sobie pytanie czego oczekujesz od aparatu, jakie masz wymagania,jakie umiejetnosci,czy przyda Ci sie manual, czy wystarczy błyszcząca 'małpka', przejdz się do sklepu, pomacaj, popstrykaj i jesli Ci odpowiada to kup lub poszukaj tanszego sklepu.
  • REKLAMA
  • #3 4895243
    murgrabia
    Poziom 18  
    Ocena: 68
    Szczególnie zwróć uwagę, na szumy generowane przez matrycę przy wysokich ISO. Dla małpek ISO 400 i więcej to istny szumofon. Może coś z PANASONIC LUMIX lub Sony. Przy kupowaniu Nikona więcej płacisz za ich logo niż za jakość. Tandetne "made in china". Canon tak samo.
  • #4 4898165
    zahir
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Nieprawda.
    Może za Nikona trzeba więcej zapłacić ale sprzęt jest jakościowo nie oceniony, konkurenci wymiękają...
    Ja polecam Nikona.
  • #5 4898319
    MEDIASHOP
    Poziom 18  
    murgrabia napisał:
    Przy kupowaniu Nikona więcej płacisz za ich logo niż za jakość. Tandetne "made in china". Canon tak samo.

Podaj mi producenta, który nie przeniósł produkcji do Chin, Malezji, Tajwanu, Singapuru etc...

Wszyscy tną koszty,co nie znaczy, że cierpi na tym jakość - technologia jest taka sama, te same maszyny,taka sama kontrola jakości, tylko czynnik ludzi jest tańszy.

zahir napisał:
    Nieprawda.
    Może za Nikona trzeba więcej zapłacić ale sprzęt jest jakościowo nie oceniony, konkurenci wymiękają...
    Ja polecam Nikona.

Każdy chwali swoje :)

Jak ktoś jeździ Volvo to nie chwali Mercedes'a, ani BMW...

Trzeba porównać konkretne modele, stosunek jakości do ceny, takze dostepnosc i ceny akcesorii...
  • REKLAMA
  • #6 4900994
    gen999
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    Właśnie w tym problem, że tych modeli jest cała masa i nie wiadomo co wybrać.
  • #7 4902438
    zahir
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Moje zdanie jest takie że podstawa to stabilizacja obrazu jak najlepsza, czyli optyczna nie cyfrowa.
    Po2: Jak szybko możesz robić kolejne zdjęcia, ogólnie jak szybko aparat działa jak szybko ładuję lampę itp....
    Po3: Jak długo działa na akumulatorach.
    Po4: Jakie masz możliwości własnej ingerencji w ustawienia parametrów
    aparatu.
    Rozdzielczość zapewniam Cię że 5mln. pixeli to jest wystarczająco, dlatego ze i 2mln pixeli to jest dość jak na zdjęcia które trzymasz w komputerze na płytach czy nawet robisz odbitki 10x15. Jeżeli bedzie miał 6 , czy 7mln. pixeli to fajnie, ale to jest mało ważne.

A tak naprawdę to będziesz wiedział, czy to jest dobry aparat po co najmniej kilku miesiącach użytkowania, pod warunkiem, ze masz już jakieś doświadczenie z innymi.

Ps. wiem, że w markecie "nie dla idiotów" od jutra , czyli od 13.03.2008 są promocje jest nawet Nikon za 249zł.... jak na początek to za cenę dobrego obiadu masz Nikona , ale nie wiem jakie On ma parametry możesz sprawdzić w necie na ich stronie.
  • REKLAMA
  • #8 4904516
    polkos
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    gen999 napisał:
    Witajcie Elektrodowicze.

Na samym wstępie już jest sprzeczność ( porządny aparat za 500zł :) )
    A teraz poważnie , jeżeli dysponujesz taką kwotą to raczej nie będzie to produkt "wypasiony" , bo i po co dla amatora dodatki? Rozumiem , że aparat ma robić dobre jakościowo zdjęcia i ewentualnie nakręcić "filmik".

oto moje propozycje:
    http://www.torres.pl/aparat-cyfrowy-panasonic-dmcfx10ega-p-4195.html

Panasonic , zgrabny ,mały i poręczny (tylko dosyć kobiecy) akumulator firmowy z ładowarką.

http://www.torres.pl/aparat-cyfrowy-canon-powershot-a460-srebrny-p-4125.html

a tu masz coś taniego i porządnego, CANON - chociaż mnie drażni stosunkowo długi czas od momentu naciśnięcia spustu migawki do chwili wykonania zdjęcia.

a tu coś bardziej "wypasionego"
    http://www.torres.pl/aparat-cyfrowy-canon-powershot-a560-p-7364.html

do tego karta 1gb i ładowarka oraz akumulatory - także zmieściłbyś się w tej granicy kwotowej.
    Pozdrawiam
  • #9 4913016
    MEDIASHOP
    Poziom 18  
    zahir napisał:
    .....

Matryca 2mega to nieco malo, ale dzisiaj kazdy nowy aparat ma min. 5mgpix, wiec zaden problem.

Odnośnie wpomnianego NIKONa - jest wyprzedaż tego modelu, wiec tanio - z tym, ze przy kupnie ww. modelu pkt. 4 "odpada", jest to typowa "małpka". Jesli kupujacy nie bedzie uzywac manuala, to ok.

Ostatnio ogladalem fotki pstrykane CANON-em A650is - masakra (!!!) - mysle, ze wlascicielka nie przeczytala do dzisiaj nawet kilku stron instrukcji obslugi, nie mowiac juz o technice "focenia". Jesli chcemy tylko pstrykac to nie przeplacajmy, bo nie wykorzystamy zalet sprzetu z manualem,azdjecia beda w jakosci fotekwykonywanych starym HP-kiem lub telefonem komorkowym,.
  • #10 4917729
    Lucjan52
    Poziom 27  
    Ocena: 158
    Albo to
    file:///C:/Documents%20and%20Settings/mamu%C5%9Bka/Pulpit/aparaty/411369.htm

Popraw link!
    00:17 17.3.2008
    [_P_]

Podsumowanie tematu

✨ Poszukując solidnego aparatu cyfrowego do 500 zł, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów: stabilizację obrazu (preferowana optyczna), szybkość działania aparatu i ładowania lampy błyskowej, czas pracy na akumulatorach oraz możliwość manualnej regulacji parametrów. Rozdzielczość 5 megapikseli jest wystarczająca do amatorskich zastosowań, a większa liczba megapikseli nie zawsze przekłada się na lepszą jakość zdjęć. W zestawie z aparatem rzadko dołączana jest karta pamięci 1GB – zwykle są to karty o pojemności 16-32MB lub pamięć wbudowana, dlatego warto dokupić kartę SD 1GB, która obecnie kosztuje poniżej 20 zł. W dyskusji podkreślono, że przy wyborze aparatu należy uwzględnić generowanie szumów przy wysokich czułościach ISO, gdzie modele z matrycą o dobrej jakości, np. Panasonic Lumix lub Sony, wypadają korzystniej niż tanie modele Nikona czy Canona, które często są produkowane w Azji i mogą mieć gorszą jakość wykonania. Jednak opinie na temat jakości Nikona są podzielone. Wśród polecanych modeli wymieniono Panasonic DMC-FX10, Canon PowerShot A460 i A560, a także taniego Nikona dostępnego w promocji. Przy wyborze aparatu dla początkującego użytkownika ważne jest, aby sprzęt był prosty w obsłudze, a jednocześnie oferował podstawowe funkcje manualne, jeśli użytkownik chce rozwijać swoje umiejętności fotograficzne. Warto również zapoznać się z opiniami i zdjęciami na forach fotograficznych oraz przetestować aparat osobiście w sklepie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA