logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD 400BB - Niskie prędkości, problemy z pełnym formatowaniem

kamillozzr 09 Mar 2008 12:20 960 10
  • #1 4889367
    kamillozzr
    Poziom 11  
    Witam! Mam problem z moim dyskiem wd400, a mianowicie dysk ma bardzo niskie czasy dostępu, w niektórych miejscach ok 200kb/s, nie daje sie sformatować przy pełnym formacie natomiast przy szybkim dysk formatuje sie bez problemu. Hdd jest cichy i nic nie stuka. Dodam jeszcze,że UDMA jest
    włączone. Proszę o pomoc.
  • #2 4889614
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Proszę dysk sprawdzić programem WinDLG. Program znajdziesz na stronie producenta.
  • #3 4889725
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    Sugeruje bad sectory, pełno. HD Tune i sprawdź.
  • #4 4889798
    kamillozzr
    Poziom 11  
    Dysk nie ma bad sektorów, gdy zrobiłem low level format dysk przez chwilę działał normalnie, gdy zresetowałem kompa znowu działa powoli.
  • #5 4889889
    SamurajJS
    Poziom 12  
    UDMA - Włączone, ale czy dysk pracuje w UDMA ?
    Sprawdź w kontrolerach dysków.
    Może pracować w PIO mimo włączonego trybu UDMA.
    Jeśli pracuje w PIO to można to naprawić w rejestrze, ale po jakimś czasie problem wróci. Najczęstszą przyczyną jest taśma (o ile to IDE).
    Wtedy albo nowa taśma, albo trzeba poprawić kontakt na wtyczkach IDE (zacisk taśmy przez wtyczkę - po zdemontowaniu taśmy przyłóż wtyczkom delikatnie młotkiem).
  • #6 4890454
    kamillozzr
    Poziom 11  
    Dysk na pewno działa w UDMA, sprawdzałem na innych taśmach i komputerach.Problem wciąż ten sam...
  • #7 4890481
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4890519
    jerzpol
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Czy tasiemka jest gęsta - musi być taka, która ma 80 a nie 40 kabelków.
    Pozdrawiam.
  • #9 4890809
    kamillozzr
    Poziom 11  
    Gdy chcę przeskanować dysk programem MHDD trwa to w nieskończoność, skanowanie dochodzi do 1,5% i zaczynają wyskakiwać czerwone kwadraciki o oznaczeniach 500ms. Jeśli to coś pomoże to mogę dołączyć wynik smart dysku.
  • #10 4890953
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Dysk masz na gwarancji ? Kwalifikuje się do wymiany.
  • #11 4890965
    kamillozzr
    Poziom 11  
    Niestety nie jest na gwarancji.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD400BB wykazuje bardzo niskie prędkości odczytu, szczególnie w niektórych obszarach osiągając około 200 KB/s. Pełne formatowanie dysku nie powiodło się, natomiast szybkie formatowanie przebiega bez problemów. Dysk jest cichy, bez mechanicznych odgłosów, a tryb UDMA jest włączony i potwierdzony na różnych taśmach i komputerach. Skanowanie programem MHDD zatrzymuje się na 1,5% z licznymi błędami o czasie dostępu 500 ms. Badanie programem WinDLG oraz HD Tune nie wykazało bad sektorów. Low level format chwilowo poprawił działanie, jednak po restarcie problem powrócił. Sugerowano sprawdzenie, czy dysk faktycznie pracuje w trybie UDMA, a nie PIO, oraz wymianę lub poprawę taśmy IDE (zalecana taśma 80-żyłkowa zamiast 40-żyłkowej). Dysk nie jest już na gwarancji, a ze względu na utrzymujące się problemy kwalifikuje się do wymiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA