logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

potrzebuje schematu podłączenia takiego termika, pilne.

dj mutra 10 Mar 2008 15:36 3958 4
  • #1 4893447
    dj mutra
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    witam, mam bardzo pilne pytanie, potrzebuje schamatu, instrukcji jak podlaczyc taki termik? http://www.allegro.pl/item321127380_...g_25_40_a.html oraz czy mozna go podlaczyc na zasilaniu przed stycznikiem, gdyz za niemam jak go upchnac, i jeszcze jedno czy obojetne jest z ktorej strony podamy mu zasilanie?
  • #2 4893557
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    Podłącz pod zaciski
    95- zasilenie sterowania
    96- na cewkę stycznika
    Lub jezeli chcesz sterować przez N
    95- pod N cewki stycznika
    96- pod N układu sterowania
    Z której strony bedzie zasilanie nie ma znaczenia -> to styk NC ( normalnie zwarty )
    schemat podeślę później
  • #3 4893575
    dj mutra
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    OKi wiec zapinam pod 95 sasilanie, a nastepnie 96 pod cewke stycznika, a 97 i 98 nie podlaczam nic tak? zapytam jeszcze w jakiej pozycji mam ustawic pokretlo sa 4 pozycje A, Auto, Hand, H , chodzi mi o to ze jak termik zadziala zebym potem go zresetowac recznie. jak mam to ustawic?
  • #4 4894083
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    Ustaw na Hand ( ręczny reset )

! pamiętaj o tym , że termik nie rozłącza torów siłowych a tylko styki o których mowa .
    pozdrowienia
  • #5 4897013
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1164
    Pozycje A i H służą do ręcznego wyłączenia termika. Odpowiednio w trybie AUTO i HAND. Przestawienie na odpowiednią pozycję w czasie pracy termika nie powoduje jego wyłączenia. Dopiero użycie przycisku RESET wyłącza termik. Czasem taka opcja się przydaje, ale jest rzadko stosowana, głównie okresowo w trakcie prac konserwacyjnych.
    Auto - termik sam się załączy po ostygnięciu.
    Hand - wymaga ręcznego zresetowania.
    Styk NC - 95 i 96 służy najczęściej do bezpośredniego sterowania cewką stycznika, ale może być użyty także jako element sterowania. Np. kiedy układ wymaga bardziej zaawansowanego sterowania.
    Podany powyżej sposób jest najprostszy.
    Jako jego uzupełnienie, można wykorzystać styk NO 97 i 98 do załączania przekaźnika awaryjnego lub kontrolki sygnalizacji awarii. Wtedy podłączasz napięcie zasilania kontrolki na 97 (lub 98) a wyjście na lampkę pod 98 (lub 97). A zero z lampki pod zero sterowania.
REKLAMA