logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny telewizyjnej: pokojowa czy zewnętrzna? Która lepsza za 40 zł?

malymiki 06 Sty 2004 17:41 3648 5
REKLAMA
  • #1 464770
    malymiki
    Poziom 1  
    czesc. Problem jest taki: u mojej dziewczyny w pokoju jest telewizor podłączony do anteny na balkonie (kabel z 10m). Fakt faktem obraz w miare dobry ale troche snieży. Zapewne powodem jest badziewna antena na balkonie bo jakaś stara, kabelki z niej wiszą i ogólnie pamięta chyba jeszcze datę budowy bloku. Chciałbym kupić antenę za około 40 zl albo sam wzmacniacz za 15. Co lepiej? To raz. A dwa to jaka jest różnica w tych antenach oprócz tego że jedna jest pokojowa a druga zewnętrzna?
    http://www.dipol.com.pl/sklep/a5045.htm

http://www.dipol.com.pl/sklep/a5049.htm

Osobiście wolałbym pokojową bo krótki kabel antenowy bedzie i nie trza dziur wiercic ani kombinowac ale z drugiej strony to nie wiem czy nie odbije się to na jakości, więc może lepiej zewnętrzną? Co wy na to?
  • REKLAMA
  • #2 464789
    cbshogun
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    siemanko ja ci powiem ze lepiej by było gdyby antena była na zewnątrz ponieważ nie bedzie odbić na tv w czasie ogladania natomiast te anteny są bardzo dobrymi jeżeli chodzi o odbiór tv i radia sam kiedyś je używałem i sprawowały mi sie rewelacyjnie ,produkuje je firma SOWAR z Wrocławia i jest to dobre rozwiązanie jeżeli takowe chesz wybrać. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 465962
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Nie mam pojęcia gdzie mieszkasz, i jakie programy wogóle jesteś w stanie ściągnąć z eteru. Ale twoja antena na pewno wymaga modernizacji i najlepszym i najtańszym rozwiązaniem, jest antena szerokopasmowa - (zewnętrzna popularnie: siatkowa) jeżeli twoja stara była dobrze zakonserwowana to możesz w niej wymienić płytke antenową ( koło 10 zł) ale z praktyki wiem , że więcej się nadenerwujesz (skorodowane śruby, popękane plastyki) niż jest to warte, dlatego lepiej kup nową. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 471066
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Te anteny różni sie tylko cena i mocowaniem. Lepiej kup wersje zewnetrzna, połórz nowy kabel (0,66zł za metr) i będzie cacy. Jeżeli jesteś blisko nadajnika, to mozna kombinować z wewnętrzna, ale zewnętrzna jest najbezpiecznyjszym rozwiazaniem (bo możesz mieć ten sam problem za parę lat).

Jeżeli bedziesz miał jakiekolwiek problemy to pisz na priva.

Pozdrawiam,
    Adam Pyka
  • #6 482159
    somsiad
    Poziom 1  
    Najlepszym, rozwiazaniem byłby zespół anten Yagi. Jeżeli nadajniki masz z róznych kierunków, to jest to zdecydowanie lepsze rozwiazanie niż jedna antena siatkowa. A jezeli poziom sygnałów jest dość wysoki to zastosowanie wzmacniacza antenowego całkowicie odpada. Koszt trochę większy ale jakość zdecydowanie lepsza. Wzorce instalacji antenowych i zasady ich projektowania zamieszczone są na www.dipol.com.pl.
    Pozdrawiam
REKLAMA