logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 - problem z wyświetlaczem, działa co druga linia i zmienia jasność

dymcio 06 Sty 2004 19:10 1506 8
REKLAMA
  • #1 464904
    dymcio
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    mam nokie 3310... w ktorej wymienilem wyswietlacz na nowy i .. teraz dziala tylko co 2 lina na nim wkadajac go do innej sluchawki dziala normalnie... i co na to teraz poradzic ... ??

Watawiłem inny wyswietlacz i działa... no prawie... tzn.

wyswietlacz a dokładniej tło... się samo sciemnia i razjasnia..
  • REKLAMA
  • #2 465073
    free22
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    wymien kondensatory co sa na zalaczonym obrazku
    te nad pa te wieksze :)
    Załączniki:
    • Nokia 3310 - problem z wyświetlaczem, działa co druga linia i zmienia jasność 3310lcdlines.jpg (12.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 466080
    dymcio
    Poziom 12  
    Niestety to nic niedało..
    :(
    dalej świeci co druga lina.. albo na jednym udało mi się uruchomić tylko że strasznie mu się kontrast zmienia...
  • REKLAMA
  • #4 466100
    szlejk
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Witam.Mam podobny problem z 8210 tyle że tam jest za słaby kontrast.Wymiana wyświetlacza na inne 4 nie pomogło,regulowanie kontrastu za pomoca kabla tez nic.
  • REKLAMA
  • #5 466111
    ZOoRK
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Witam

Kiedys tez mialem taki przypadek i wymienilem wszystkie 4 kondensatory i lipa az gdzies przeczytalem ze ktos wymienial wyswietlacze az do skutku i tez tak zrobilem o dziwo pomoglo ktory radzi sobie nawet bez kondenstora-ow :D

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 466478
    wsmpw
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    człowieku popoprawiaj gumeczki pod wyświetlaczem bo ja tak miałem w 5110 stary pomaga poruszanie samym wyświetlaczem w lewo i w prawo góra dół jakieś jeszcze rady gg:4349444
  • #8 466491
    Fonec
    Poziom 15  
    jezeli masz co druga linie na LCD polacz

bylo juz poruszane na forum

wsmpw w 3310 jeszcze nie spotkalem "gumeczki"
    Załączniki:
    • Nokia 3310 - problem z wyświetlaczem, działa co druga linia i zmienia jasność 3310 kreski- LCD.JPG (36.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 503049
    wiesiekl
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    :P Fonec jesteś wielki . Zrobiłem tak jak podałeś i jest super. Dzięki Zrowia dużo życze

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 3310, w którym po wymianie wyświetlacza pojawił się defekt – działa tylko co druga linia, a kontrast i jasność tła zmieniają się samoczynnie. Próby wymiany kondensatorów, szczególnie większych nad procesorem, nie przyniosły poprawy. Wymiana wyświetlaczy na różne egzemplarze również nie rozwiązała problemu całkowicie. Wskazano, że w podobnych modelach, jak Nokia 8210, regulacja kontrastu i wymiana wyświetlacza nie zawsze pomaga. Rozwiązaniem okazała się metoda opisana na forum technicznym (link podany w dyskusji), która pozwoliła na poprawne działanie wyświetlacza w każdym egzemplarzu. Dyskusja wykluczyła obecność gumek pod wyświetlaczem w modelu 3310, co odróżnia go od starszych modeli jak 5110, gdzie takie gumki mogły powodować problemy. Ostatecznie zastosowanie się do wskazówek z forum pozwoliło na stabilizację działania wyświetlacza i eliminację problemu migotania i niepełnego wyświetlania linii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA