logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka LUNA 385A nie wiruje po wymianie pompki, czuć spaleniznę

Marioosz1 12 Mar 2008 20:11 1916 7
REKLAMA
  • #1 4901789
    Marioosz1
    Poziom 11  
    Ocena: 49
    Witam. Było tak. Od jakiegoś czasu w czasie prania powstawała kłuża wody pod pralką. Sprawdziłem, okazało się, że wąż między bębnem, a filtrem jest dziurawy od kamienia. Wymieniłem go, ale po następnym praniu też coś się lało spod pralki, już mniej. Zauważyłem, ze spod pompki (też już stara jak świat). I co, wymieniłem pompkę i już się nie leje tylko teraz (nie wiem czy przez tą wymienę czy zbieg okoliczności) pralka nie wiruje. Odpompowuje wodę i odpompowuje, a wogóle nie wiruje. I jeszcze jedno, czasem trochę czuć jakby spalenizną, (nowością pompki?) w czasie prania. Co to może być. Już sam nie wiem co jeszcze sprawdzić i gdzie szukać przyczyny.
  • REKLAMA
  • #2 4901900
    asdasd11
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    Czy przy przewracaniu pralki wyjąłeś szufladkę na proszek? jeśli nie to prawdopodobnie zalałeś programator, stad ten swąd.
  • REKLAMA
  • #3 4902025
    Marioosz1
    Poziom 11  
    O kurcze. I co myśłisz, że np. jak programator wyschnie przez noc to wszystko wróci do normy. Czy można jutro spróbować czy wszystko działa jak należy. Czy coś sknociłem i trzeba naprawiać (wymieniać) :(
  • REKLAMA
  • #4 4902251
    colcolcol
    Specjalista AGD
    Ocena: 340
    Niestety asdasd11 chyba ma rację, wilgoć+proszek+tworzywo z programatora+wysokie (chwilowo grubo powyżej 230v, z przełączanego silnika indukcyjnego z kondensatorem) napięcie to znany problem, skutkuje tym, że zwęglają się nieodwracalnie fragmenty programatora. Suszenie nie pomoże :(
  • REKLAMA
  • #5 4902543
    Marioosz1
    Poziom 11  
    No nie. A da się naprawić taki programator? A jak nie to jaki programator trzeba kupić. Ile to kosztuje?

Dodano po 34 [minuty]:

Jeszcze jedno. Nie wiem cz to też przez to przewracanie pralki na bok, ale teraz zauważyłem nieduże kapanie jak gdyby z wysokości bębna. Mogła się gdzieś może zagiąć (czy coś) ta uszczelka między bębnem, a drzwiczkami. Jak to sprawdzić?
  • #6 4903425
    colcolcol
    Specjalista AGD
    Ocena: 340
    Ta pralka to (bez urazy) prawie dwudziestoletnia skarbonka. Jak naprawisz (wymienisz) programator rozsypią się łożyska i spali się (a może już się spalił) kondensator albo silnik, a jak to naprawisz to okaże się, że jest dziura w zbiorniku jak dłoń. Lubisz majsterkować? kup czteroletnią Amica PA. Nie lubisz ? rozejrzyj się za nowym sprzętem.
  • #7 4903578
    Marioosz1
    Poziom 11  
    Wiem, wiem. Ale to nie jest moja pralka, tylko u teściowej, a ona nie chce nowej pralki i już (nie ma dyskusji). Dlatego próbuję uratować tą i stąd moje pytania. I szukam pomocy.
  • #8 4903829
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1548
    Witam.
    Pytaj lub czytaj (szukaj) zanim zepsujesz coś następnego. Wyciek zlokalizujesz najpewniej podkładając pod pralkę karton lub gazetę i napuszczając wodę do pralki.

PS.
    To masz "przechlapane" u Teściowej jak zamiast naprawić jej pralkę doprawiłeś :D
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)

Podsumowanie tematu

✨ Pralka LUNA 385A miała problem z wyciekającą wodą spowodowany dziurawym wężem między bębnem a filtrem, który został wymieniony. Po wymianie pompki odpompowującej wodę pralka przestała wirować, a podczas pracy pojawił się zapach spalenizny. Podejrzenia padły na zalanie programatora podczas przewracania pralki, co mogło spowodować zwęglenie jego elementów i uszkodzenie, niemożliwe do naprawienia przez suszenie. Wymiana programatora jest kosztowna i może prowadzić do dalszych awarii, takich jak zużycie łożysk, uszkodzenie kondensatora lub silnika oraz przecieki w zbiorniku. Użytkownik rozważa naprawę ze względu na brak zgody na wymianę pralki u teściowej. Dodatkowo pojawiło się niewielkie kapanie z okolic bębna, co może wskazywać na uszkodzenie uszczelki między bębnem a drzwiczkami. Zalecane jest dokładne zlokalizowanie wycieku poprzez podłożenie kartonu lub gazet pod pralkę podczas pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA