logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór miksera do kościoła z 5 XLR do 500 zł - jakie modele polecacie?

Baszaczek 12 Mar 2008 22:10 4122 9
REKLAMA
  • #1 4902531
    Baszaczek
    Poziom 11  
    Potrzebuje mikser do kościoła z wejściami XLR czyli symetrycznymi(wzmacniacz ma jacky niesymetryczne i na dłuższych połączeniach buczy).Podłączyłbym go do wzmacnicza przez 2 chinch. W mikserze musi być przynajmniej 5 XLR. Czy jak podłącze to wszystko poprzez odpowiednie kable ekranowe i wtyczki to będzie oki? Czy nie robiłoby różnicy gdybym do miksera podłączył xlr-kabel-gniazdo xlr i wtyczka do mikrofonu tyle że zmasowany?Czyli kabel ma tylko ekran i jedną żyłe(ale to tylko te z gniazda do mikrofonu).Kable w ścianach mają ekran i dwie żyły.

Dodano po 26 [sekundy]:

Proszę o propozycje tanich mikserów do 500zł.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4906702
    Baszaczek
    Poziom 11  
    Mikser w sam raz. Mam jeszcze tylko pytanie czy połączenie od wzmacniacza do gniazda(symetrycznie) a później z gniazda przejściówka na jack mono i podłączenie do niego mikrofonu będzie oki????
  • REKLAMA
  • #5 5021551
    kafar
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    dj_maty - > dlaczego odradzasz tego rducha?

ja odradzam rowniez Behringer- a, kosciol to specyficzne miejsce i normalne urzadzenia nie zawsze sa w stanie zdac egzamin. niska temepratura i wilgoc to ciezki test dla elektroniki, poszukaj mimo wszystko u takich producentów jak Rduch (są trochę droższe urządzenia np. RduchM-6a) oni mają na prawde dużo doświadczenia w takich konstrukcjach
  • #6 5021564
    dj_maty
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Dlaczego odradzam tego rducha najmniejszego, ponieważ pracuje na nim co tydzień w kościele i jest beznadziejny, tak jak by nie było w nim przedwzmacniacza, ale jak już podłączę mojego Behringer-a to ten sam mikrofon ma dużo większą czułość i lepsze brzmienie.
    Używałeś kiedyś Behringer-a i Rduch-a, że mówisz że Behringer jest słabszy. Choć już Rduch MX-2006 jest całkiem całkiem powiem szczerze, tylko ten mały jest taki lipny, te większe nie są złe.
  • #7 5026139
    kafar
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    może jest uszkodzony, w zasadzie w kosciele nie powinienens uslyszec roznicy, nie rozgraniczam ktory jest lepsze w kwesti samego dzwieku natomiast napisalem ze rduch ma wiecej doswiadczenia w sprzecie dla koscielnych warunkow
  • #8 5118548
    balandzik
    Poziom 12  
    My z kolei do kościoła zakupiliśmy Peavey PV-6 - dożo tańszy i sprawuje się dobrze. Ma wyjście symetryczne typu jack - trzeba polutować jabel jack TRS (stereofoniczny) - XLR. Ja dla pewności bym wyłączył phantom we wzmacniaczu. Można też użyć diboxa, na allegro można kupić za 55 zł - będziesz miał zsymetryzowany sygnał i separację poprzez trafo.
    Warto też zwrócić uwagę na Alto L-8 - podobno dźwięk dużo lepszy, niż Behringer. Niestety w kościele im mniej pokręteł, tym lepiej.
  • REKLAMA
  • #9 5118561
    montertb
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    Warto też zwrócić uwagę na Alto L-8 - podobno dźwięk dużo lepszy, niż Behringer.

Taa, używają przestarzałych tranzystorów w stopniu wejściowym, Behringer używa tych samych co Mackie.

na allegro można kupić za 55 zł - będziesz miał zsymetryzowany sygnał i separację poprzez trafo

A znasz jakiś pracujący z poziomem sygnału "mikrofonowym"?
    Trafka mikrofonowe do symetryzacji oczywiście są dobrym pomysłem, ale koszt to minimum 80zł sztuka za najprostszy.
  • #10 5139451
    balandzik
    Poziom 12  
    montertb napisał:

A znasz jakiś pracujący z poziomem sygnału "mikrofonowym"?
    Trafka mikrofonowe do symetryzacji oczywiście są dobrym pomysłem, ale koszt to minimum 80zł sztuka za najprostszy.

Nie wiem, co rozumiesz poprzez "pracujący z poziomem". Ja użyłem Omnitronic LH-053 za 40 zł brutto, z miksera wypuściłem sygnał liniowo, a następnie według uznania ustawiam tłumienie, aby dopasować do poziomu mikrofonowego na wejściu wzmacniacza.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest mikser do kościoła z co najmniej 5 wejściami XLR, do 500 zł, z symetrycznymi wejściami, aby uniknąć buczenia przy dłuższych połączeniach do wzmacniacza, który ma niesymetryczne wejścia jack. Dyskusja porusza kwestie poprawnego ekranowania i stosowania kabli symetrycznych oraz pytanie o możliwość użycia kabla XLR z jedną żyłą i ekranem między gniazdem a mikrofonem. Wśród polecanych modeli w tej cenie wymieniono Behringer UBB1002 jako dobrą opcję, natomiast mikser Rduch MM-5 został zdecydowanie odrzucony ze względu na słabą jakość i brak przedwzmacniacza. Jednakże niektórzy zwracają uwagę, że urządzenia Rduch, zwłaszcza większe modele jak Rduch M-6a czy MX-2006, są lepiej przystosowane do warunków kościelnych (niska temperatura, wilgoć). Alternatywnie polecano mikser Peavey PV-6, który jest tańszy i posiada symetryczne wyjście jack, wymagające jednak lutowania kabla TRS-XLR. Wspomniano także o Alto L-8, który ma lepszą jakość dźwięku niż Behringer, choć dyskusja dotyczyła także jakości użytych tranzystorów. Poruszono temat stosowania diboxów lub transformatorów separujących (np. Omnitronic LH-053) do symetryzacji sygnału i eliminacji zakłóceń, z uwzględnieniem kosztów i poziomów sygnału mikrofonowego i liniowego. Wskazano, że w kościele lepiej sprawdzają się proste urządzenia z niewielką liczbą pokręteł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA