logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig T55-1101/5 – zaśnieżony obraz, słaby sygnał, brak zmiany fonii BG

zbyszkoc 07 Sty 2004 11:37 1763 6
REKLAMA
  • #1 465798
    zbyszkoc
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    TV ma bardzo zaśnieżony obraz,po wejściu w menu szuka i znajduje programy,ale są one bardzo słabe,a system fonii jest ustawiony na BG i nie daje się zmienić.Wydaje mi się,że wszystko udałoby się ustawić w trybie serwisowym,którego nie mam i nie znam właściwych nastaw.Jeśli może mi ktoś pomóc to bardzo proszę.
  • REKLAMA
  • #2 465810
    skorpi
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Nie kombinuj w trybie serwisowym bo jeszcze coś namieszasz sniezenie jest wynikiem słabej anteny lub uszkodzonej głowicy!!!
  • REKLAMA
  • #3 472030
    zbyszkoc
    Poziom 11  
    Witam,dziękuje za zainteresowanie,ale głowica jest ok na 100%.
  • REKLAMA
  • #4 472037
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    A sprawdzałeś jakość sygnału antenowego na innym TV
  • #5 472157
    zbyszkoc
    Poziom 11  
    Synał jest w porządalu,ale pośrednia jest na układzie panasonika NN5198K,a on jest bardzo drogi i chyba tylko tryb serwisowy może uratować jego i mnie.
  • #6 472176
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Pomierz napięcia na głowicy (zasilanie i AGC).
    Podaj sygnał p.cz. z innego tv.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 472207
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    piszesz o trybie serwisowym. Jaki parametr chcesz w nim regulować? Czy sprawdziłeś p. cz podpinając sygnał np. z generatora? Czy ( i jak) ustaliłeś że powodem śnieżenia nie jest uszkodzona głowica?

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Grundig T55-1101/5 ma problem z bardzo zaśnieżonym obrazem oraz słabym sygnałem, mimo że w menu wyszukuje programy. System fonii jest ustawiony na BG i nie można go zmienić. Podejrzenie padło na uszkodzenie głowicy, jednak autor potwierdził jej sprawność. Sugerowano, że problem może wynikać ze słabej anteny lub uszkodzonego sygnału pośredniej częstotliwości (p.cz.). Wskazano na konieczność pomiaru napięć zasilania i AGC na głowicy oraz sprawdzenia sygnału p.cz. z innego telewizora lub generatora. W układzie pośredniej częstotliwości zastosowano scalak Panasonic NN5198K, który jest kosztowny, co skłania do rozważenia regulacji w trybie serwisowym, jednak zalecano ostrożność, aby nie pogorszyć ustawień. Pytano o konkretne parametry do regulacji w trybie serwisowym oraz metody weryfikacji uszkodzenia głowicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA