Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Grundig T51-4501 chassis E-1. Ciemny ekran, kontrast nie reaguje.

biniu 28 Mar 2006 15:16 2168 8
    biniu
    Level 19  
    Witam.
    TV Grundig T51-4501 chassis E-1, przywieziony z niemiec. Wizualnie stan idealny jednak ekran za ciemny. Podgręcanie scren i focus nie daje efektu jasnego i wyraźnego obrazu. Rozjaśnianie ekranu pilotem daje efek odwrotny ( dodawanie jaskrawości ściemnia obraz, a odejmowanie rozjaśnia). Kontrast nie reaguje. Dodatkowo brak sygnału z głowicy (nic nie odbiera). Sprawdzone zostały wszystkie elementy wokół trafa i proca. TV na TDA9345PS/N3/3. Wymiana proca? Proszę o sugestie.
    jaqbas2
    Level 27  
    Witam !

Proszę ewentualnie dodatkowo sprawdzić napięcia i połączenia mas do tego scalaka - a jest ich trochę. Zawsze warto takie sprawy zbadać niż wymieniać w ciemno drogi i trudno dostępny scalak.
    Nie wiem czy ma Pan jakąś dokumentację do tego TV.
    Proszę również sprawdzić czy jest jakakolwiek komunikacja pomiędzy procesorem a pamięcią - da to też jakiś obraz stanu tego TV. A może cały procesor "stoi" bo nie działa generator - pin57 OSCGND, pin58 XTAL IN, pin59 XTAL OUT.

Powodzenia !

Pozdrawiam !
    biniu
    Level 19  
    Witam.
    Uszkodzone okazały się ZD 502(8V2), ZD 503(5V6) i R511 (TABLE 6k8). Obraz już jest ok i działanie na pilota prawidłowe. Jednak została jeszcze fonia, tylko szum. TDA 9345 to bombajn. Jenak nie jestem przekonany co do uszkodzenie ponieważ mam takie same objawy na TV SEG 11AK36 który chodzi na STV 2246. Podmieniłem ten procek i jest także szum. Przypomina sobie jeszcze Thomsona TX807 na TDA 9351 w którym był podmieniony układ i tylko szum w głośnikach. Jeszcze raz proszę o sugestie
    jaqbas2
    Level 27  
    Witam !

Przerabiałem nie tak dawno ten temat. U mnie było identycznie - TV z Niemiec i bez fonii. Ten procesor może obsłużyć fonię DK - to trzeba uaktywnić w menu serwisowym. Oprócz tego należy ( przynajmniej u mnie tak było ) wymienic filtr SAW ( OFW ) na dwusystemowy BG/DK - i fonia pięknie chodzi. Ten scalak ma już niezbędne demodulatory w środku i nic w aplikacji nie trzeba robić - od razu " widzi" 6,5 MHz.

Powodzenia !

Pozdrawiam !
    biniu
    Level 19  
    Witam ponownie.
    TV świeci i gada jak trzeba. W trybie serwisowym było ustawione tylko na BG, po ustawieniu na BG+DK zaczoł gadać.
    Prawdopodonie w TV SEG będzie to samo, tylko narazie nie znam kombinacji wejścia w tryb serwisowy.
    Dzięki za sugestie i podpowiedzi.
    biniu
    Level 19  
    Dzięki za zainteresowanie.
    Znalazłem (menu i wklepac 4725) OP2 przestawić drugi bit na 1 i jest DK. Głosik jak ta lala. A model SEG 11AK36 tak samo jest w małym 14 caloym Segu.
    Dzięki i pozdrawiam