logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP zawiesza się na Trwa zamykanie systemu - jak naprawić?

radek55 13 Mar 2008 06:55 12027 16
REKLAMA
  • #1 4903240
    radek55
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Jak w temacie mój komputer nie wyłącza sie tylko jakby sie zawieszał na "trwa zamykanie systemu windows " jest jakiś sposób by nie przeinstalować go od nowa.Dioda od dysku miga sobie czasami i tyle.
  • REKLAMA
  • #2 4903348
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Witam. Ja także mam czasami taki problem. Zauważyłem że im dłużej pracuje na komputerze to komputer wyłącza sie normalnie. Natomiast gdy go nie obciążam za bardzo to potrawi się podczas wyłączania zawiesić. Pomaga wtedy Reset plus Power i się wyłącza.
    Zna ktoś przyczynę takiego problemu?
  • REKLAMA
  • #3 4903469
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 797
    Ludzie chodzi wam o to że jak zamykacie XP to na zasilaczu ATX komputer się nie chce sam wyłączyć?
    Napiszcie to jaśniej
  • REKLAMA
  • #4 4903602
    Alchemik2600
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Czy tak jest zawsze czy tylko od jakiegoś czasu?

Jeżeli od jakiegoś czasu, to spróbujcie tego.
  • #5 4903939
    DariuszM
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Witam

Szukaj wiedzy u źródła (czytaj u MS) - w tym wypadku BG uprzejmie zamieszcza artykuł pod tytułem "Zasoby pomocne w rozwiązywaniu problemów z zamykaniem systemu Windows XP" a link do niego znajduje się poniżej:

http://support.microsoft.com/kb/308029/pl

Podane tu metody służą do zawężenia obszaru poszukiwań poprzez świadomą eliminację ilości czynników, które mogą stanowić przyczynę problemu, co jest podstawą wszelkich działań zmierzających do ustalenia i eliminacji źródła problemu. Musisz systematycznie przejść przez proponowane tam rozwiązania a to może wymagać czasu i cierpliwości.

Pozdrawiam
  • #7 4905039
    DariuszM
    Poziom 16  
    Witam

Ta opcja jest warta spróbowania ale tylko aby się przekonać czy powodem takiego stanu są procesy (aplikacje), które nie pozwalają na kontrolowane zamknięcie systemu (opcja -f, "force" = brutalne zamykanie aplikacji bez ostrzeżenia). Jeśli tak jest to komenda "shutdown" nie może być traktowana jako rozwiązanie problemu a tylko jako narzędzie diagnostyczne do czasu ustalenia jaki proces/aplikacja/sterownik itp. powoduje takie zachowanie systemu. Jeśli są problemy z zamknięciem systemu, to będą również i problemy w czasie normalnej pracy systemu typu spowolniona praca komputera, niestabilność systemu, zawieszanie się komputera, zwiększone, niekontrolowane zużycie pamięci itd. Każda uwaga jest cenna ale należy dążyć do ustalenia i wyeliminowania przyczyny, co jak wspomniałem może wymagać pewnego nakładu pracy, cierpliwości i systematyczności a rezultat nie musi być natychmiastowy :cry:

NB. Jeśli tymczasowo takie rozwiązanie jest satysfakcjonujące, to komenda "shutdown" może być też użyta z poziomu okna DOS albo wpisana do pliku .bat, do którego można przypisać skrót na pulpicie. Dla zainteresowanych opcja "-t 0" oznacza "zacznij zamykanie systemu natychmiast" (t=0 sekund) - stąd jeśli chcemy dać opóźnienie czasowe np. 20 sekund to można podać opcję "-t 20". Raz zainicjowany proces zamykania systemu Windows nie można powstrzymać jeśli podana została opcja "-t" z wartością 0 (zero sekund). Opcja "shutdown -a" spowoduje anulowanie poprzedniej komendy "shutdown", zakładając że wcześniejsza komenda "shutdown" została wykonana z opcją -t większą niż 0 sekund, tak abyśmy mieli czas na egzekucję nowego polecenia "shutdown -a". Tę drugą opcję też można wpisać do pliku .bat i przypisać jej skrót na pulpicie, tak aby można było ją szybko wyegzekwować w momencie gdy nagle uświadomimy sobie, że nie chcemy zamknąć systemu w sposób niekontrolowany.

Przykładowy plik typu BAT do zamykania windows:

zamknij.bat:
    shutdown -s -f -t 20

Po wyegzekwowaniu tej komendy pojawi się okienko z zegarem odliczającym czas pozostający do zamknięcia Windows od 20 sekund w dół. Jeśli chcemy wyświetlić komunikat w tymże okienku, należy wykorzystać opcje -c "komentarz ... ", np:

shutdown -s -f -t 60 -c "Aby wstrzymac proces zamykania systemu Windows kliknij dwukrotnie na skrot 'anuluj.bat' "

zawartośc pliku do anulowania komendy "shutdown"
    anuluj.bat:
    shutdown -a

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 4905608
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Nie wiem jak koledze który utworzył ten temat, ale mi komputer się tak jakby zawiesza, gdy pojawia się ekran z napisem Trwa zamykanie systemu, więc nie mam jak wpisać komend shutdown.
  • #9 4905786
    DariuszM
    Poziom 16  
    Witaj

Komendę shutdown stosujesz ZAMIAST manualnego zamykania Windows myszką z poziomu Start/Wyłącz komputer

Pozdrawiam
  • #10 4906076
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Dobra dzięki. Nie załapałem za pierwszym razem o co ci chodziło.
  • #11 4907951
    bociuch
    Poziom 11  
    tez kilka razy mialem ten problem najczesciej przyczyna jest blad systemu spowodowany aplikacja powinno pomoc przywracanie systemu czesto wsrod znajomych slysze ze stawiali system od nowa bo mieli problemy roznego rodzaju mam kompa dopiero dwa lata i tylko raz musialem to robic
  • #12 4908480
    DariuszM
    Poziom 16  
    bociuch napisał:
    czesto wsrod znajomych slysze ze stawiali system od nowa bo mieli problemy roznego rodzaju

Trchę przypomina mi to scenkę typu:
    "Panie doktorze, cierpię na nadciśnienie, co pan proponuje? - Transplantację serca"

Osobiście proponowałbym środki zapobiegawcze, typu regularnie robiona zapasowa kopia rejestru nie mówiąc o kopii najważniejszych danych, które nie powinny być zapisywane na tej samej partycji co partycja systemowa. Wtedy zazwyczaj daje się uratować i system i dane bez większego problemu. Ale to już temat na oddzielny wątek.

Pozdrawiam
  • #13 4908807
    TheWiktus
    Poziom 19  
    Problem powoduje wyłączenie ACPI ,w Biosie ,lub brak obsługi ACPI przez windows ,najpierw sprawdź czy masz włączone acpi w biosie ,jeśli tak to spróbuj pogrzebać w rejestrze:
    Menu Start > regedit.exe > [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] > PowerdownAfterShutdown = 1
  • #14 4908865
    DariuszM
    Poziom 16  
    Witam

Problem z ACPI może mieć miejsce jeśli np. pojawia się komunikat, że można bezpiecznie wyłączyć komputer - już po prawidłowym zamknięciu systemu Windows. Proszę zobaczyć dokładny opis problemu.

Nie zalecam "grzebania" w rejestrze, gdyż to może zakończyć się katastrofą dla Windows. Jedyna słuszna metoda to zrobienie kopii rejestru, metodyczne podejście do problemu i świadoma (oparta na konkretnej wiedzy) zmiana ustawień w rejestrze jeśli już zaistnieje taka konieczność.

Pozdrawiam
  • #15 4909068
    radek55
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    sliwek999 napisał:
    Nie wiem jak koledze który utworzył ten temat, ale mi komputer się tak jakby zawiesza, gdy pojawia się ekran z napisem Trwa zamykanie systemu, więc nie mam jak wpisać komend shutdown.

Ale teraz problem chyba zniknął!
  • #16 4910295
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Od około 2 tygodni nie mam takiego problemu. Tak jakby sam zniknął.
  • #17 4930763
    GladiroR
    Poziom 26  
    Ocena: 35
    Odłącz użytkownika (CTRL+ALT+DEL i tam jest opcje odłącz) i nastepnie wyłącz komputer ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z zawieszaniem się systemu Windows XP podczas komunikatu "Trwa zamykanie systemu" może mieć różne przyczyny, w tym niezamykające się procesy lub aplikacje, błędy systemowe, problemy z obsługą ACPI w BIOS-ie lub w systemie, a także konflikty sterowników. Jako tymczasowe rozwiązanie diagnostyczne proponowano użycie polecenia "shutdown -s -t 0 -f", które wymusza zamknięcie systemu, jednak nie rozwiązuje przyczyny problemu. Zaleca się systematyczne eliminowanie potencjalnych źródeł problemu, korzystając z oficjalnych artykułów Microsoft (np. KB308029), oraz sprawdzenie ustawień ACPI w BIOS-ie i w rejestrze systemowym (klucz PowerdownAfterShutdown). Wskazane jest także wykonywanie kopii zapasowych rejestru i danych. Niektórzy użytkownicy zauważyli, że problem ustąpił samoistnie po pewnym czasie. Alternatywnie można spróbować odłączyć użytkownika przed wyłączeniem komputera. W przypadku poważniejszych problemów często stosowano przywracanie systemu lub reinstalację, jednak celem jest uniknięcie pełnej reinstalacji poprzez diagnostykę i eliminację przyczyn.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA