logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP zawiesza się przy starcie, działa w trybie awaryjnym - co robić?

mallach 23 Paź 2011 22:50 6559 6
REKLAMA
  • #1 10059233
    mallach
    Poziom 10  
    Ocena: 32
    Witam,
    znajomy przyniósł mi komputer z którym walczę drugi dzień i sam już nic więcej nie wymyślę, zatem proszę szerokie grono forumowiczów o pomoc.
    Objawy są takie jak w temacie podczas normalnego, podkreślam normalnego trybu uruchamiania, bo w trybie awaryjnym system ładuje się normalnie, dodam, że wszystkie tryby awaryjnego się uruchamiają. Jeżeli zaś chodzi o tryb normalny to uruchamianie dochodzi do ekranu startowego i dalej nic. Wygląda tak jakby był problem z jakimś sterownikiem. Dodam, że w tym momencie zawieszenia nie następuje ponowny restart, tylko tak wisi i wisi :).
    Podjęte przeze mnie kroki:
    1. zmieniłem rejestr, biorąc kopie z folderu System Volume Information,
    2.w msconfig zmieniałem wybór uruchamiania od trybu normalnego, poprzez trybu diagnostycznego a kończąc na selektywnym,
    3. ponieważ w trybie awaryjnym z siecią mam Internet przeskanowałem skanerami online, którego niczego nie znalazły,
    4. w konsoli odzyskiwania uruchomiłem chkdsk /r,
    5. w pliku boot.ini dodałem opcję /sos /bootlog /basevideo, miałem nadzieję, że wówczas w pliku Ntbtlog.txt zobaczę na czym się zawiesza, ale okazuje się że jeżeli system się nie załaduje to plik Ntbtlog.txt nie zostanie zapisany.
    To chyba wszystko co mi przyszło do głowy i co znalazłem w sieci.
    Liczę na nowe pomysły z Waszej strony.
  • REKLAMA
  • #2 10059328
    Rychwal
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Przydatna byłaby wiedza na temat początku tego zagadnienia, czyli czy ten kolega zainstalował jakiś sterownik jakąś aktualizację, bądź aplikację zanim wyskoczył ten błąd?
  • REKLAMA
  • #3 10059535
    mallach
    Poziom 10  
    Z tego co mi powiedział to tradycyjnie, wieczorem wszystko działało, zaś następnego dnia system nie chciał się uruchomić.
  • REKLAMA
  • #4 10059612
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    Wykorzystaj próbę naprawy systemu z płyty instalacyjnej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10059694
    seba.n
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jeżeli nie pomoże to co pisał Kasek21 to można spróbować odinstalować sterownik od chipsetu lub inny, który wygląda na świeży w trybie awaryjnym i wtedy spróbować uruchomić w trybie normalnym.

System, który zawiesza się na tym poziomie co opisujesz, powinien już zapisać w dzienniku zdarzenia. Poszukaj w zakładce SYSTEM błędów, które będą zgadzać się czasowo z powstałym zawieszeniem i wklej tu.

seba.n
  • #6 10059723
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2234
    Możesz jeszcze w trybie awaryjnym przywrócić system z jakiejś poprzedniej daty, może zainstalowała się jakaś poprawka lub sterownik.
  • #7 10061062
    mallach
    Poziom 10  
    Jestem niezmiernie wdzięczny wszystkim za wskazówki, a dla Seby szczególnie, ponieważ odinstalowanie sterowników chipsetu byłem strzałem w dziesiątkę, czapki z głów.
    Problem rozwiązany, proszę o zamknięcie wątku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem działającym na systemie Windows XP, który zawiesza się podczas normalnego uruchamiania, ale działa w trybie awaryjnym. Po podjęciu różnych kroków, takich jak zmiana ustawień w rejestrze, skanowanie systemu oraz uruchomienie chkdsk, użytkownik otrzymał porady od forumowiczów. Sugerowano m.in. odinstalowanie świeżo zainstalowanych sterowników oraz przywrócenie systemu do wcześniejszego stanu. Ostatecznie, odinstalowanie sterowników chipsetu okazało się skuteczne i problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA