logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Candy 85 AC pobiera wodę a nie kręci bębnem

Telros 14 Mar 2008 01:19 8058 10
REKLAMA
  • #1 4906912
    Telros
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Po odkręceniu tylnej pokrywy znalazłem moduł „Remco 5015” z którego wychodzi 6 przewodów na silnik i nie mam pojęcia jak go sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 4906917
    WIELKI_BOBO
    Poziom 18  
    Ocena: 136
    Zostaw na razie ten moduł w spokoju a sprawdz szczotki na silniku....
  • REKLAMA
  • #3 4906928
    Telros
    Poziom 11  
    Na silniku jest 6 pinowe gniazdo najchętniej na krótko bym podał napięcie bez wykręcania
  • #4 4906934
    markus15021959
    Poziom 16  
    Ocena: 65
    Sprawdz w pierwszej kolejnosci hydrostat , czy wezyk jest nie zatkany.Sprawdz czy styki po napełnieiu wodą w odpowiednim momencie załaczaja obwody. Sam silnik pralki wykonuje ruchy w lewo , w prawo , szybkie obroty /wirowanie/, normalna praca , mozna sprawdzic wszystkie te obroty , najlepiej zdemontuj pasek , zeby nie przeszkadzał i do dzieła po rozpieciu złacza .Wez sobie izolowane przewody od miernika i bardzo ostroznie po podłaczeniu ich do 230V i do stykow w kostce silnika...dotykaj parami styki. Poza tym musisz pokrecic kołem pasowym silnika , aby wzbudzic sam silnik.
  • REKLAMA
  • #5 4907105
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    WIELKI_BOBO napisał:
    Zostaw na razie ten moduł w spokoju a sprawdz szczotki na silniku....

Nie kombinuj i zacznij od szczotek,masz poradę a zaczynasz rzeżbić.
  • #6 4907187
    Telros
    Poziom 11  
    Zacząłem od sprawdzenia hydrostatu i jego styki wyglądają idealnie rurka też jest drożna, włączyłem jakiś program i pomierzyłem napięcia wychodzące z elektroniki na silnik pomiędzy
    3 granatowym a 6 niebieskim jest 230
    4 granatowym a 6 niebieskim jest 230

kolorystyka przewodów w kostce:
    1 pomarańczowy
    2 czarny
    3 granatowy
    4 granatowy
    5 czerwony
    6 niebieski

wymontowałem silnik i szczotki wyglądają prawidłowo.
  • #7 4907767
    markus15021959
    Poziom 16  
    Ocena: 65
    Telros styków w hydrostacie nie widać , sa wewnatrz bakelitowej obudowy , omomierzem mozesz sprawdzic przejscia miedzy odpowiednimi parami, grupami stykow. Powietrze pod wplywem cisnienia wody w wezyku powoduje napor na membrane i polaczenie stykow , dlatego delikatnie trzeba dmuchnac do wezyka i słychac dwa klikniecia.
  • REKLAMA
  • #8 4907780
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1406
    Sprawdź silnik czy nie ma przerwy a potem przyjrzyj się dobrze modułowi.
  • #9 4907814
    WIELKI_BOBO
    Poziom 18  
    Ocena: 136
    Dla potomnych, triak do szczególnego wglądu.....
  • Pomocny post
    #10 4908156
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1551
    Telros napisał:
    wymontowałem silnik i szczotki wyglądają prawidłowo.

Witam.
    A wymontowałeś te szczotki?, sprawdziłeś długość?, sprawdziłeś czy nie haczą się?.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #11 4908860
    Telros
    Poziom 11  
    Sprawdziłem silnik na krótko i kręci gdybym miał rozpisany ten moduł sterujący REMCO 5015 to bym pomierzył co z niego wychodzi.

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Problemem okazała się wsuwka szczotki po dogięciu pralka wróciła do życia.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Candy 85 AC pobiera wodę, ale bęben nie obraca się. Po otwarciu tylnej pokrywy znaleziono moduł sterujący Remco 5015 z 6 przewodami do silnika, jednak brakowało schematu do jego testowania. Wskazano na konieczność sprawdzenia szczotek silnika, hydrostatu oraz drożności wężyka ciśnieniowego. Hydrostat i jego styki okazały się sprawne, a szczotki silnika po wymontowaniu wyglądały prawidłowo. Pomiar napięć na wyjściach elektroniki wykazał obecność 230 V między wybranymi przewodami. Silnik po bezpośrednim zasileniu kręcił się poprawnie. Ostatecznie problemem była wsuwka szczotki, która po dogięciu przywróciła prawidłową pracę pralki. Zwrócono uwagę na triak w module sterującym jako element wymagający kontroli w podobnych usterkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA