logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner TV SM-318L nie działa z monitorem LCD Samsung 20 DVI/D-SUB - dlaczego?

michas 14 Mar 2008 12:28 10257 13
REKLAMA
  • #1 4907753
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Witam w związku z tym, że potrzebuje od czasu do czasu przetestować jakies urzadzenie Video, a nie chce kolejnego klocka na swoim biurku w postaci TV.
    Wpadłem na pomysł kupienia taniego zewnetrznego tunera TV.
    Moje pytanie brzmi dlaczego tuner TV zewnetrzny SM-318L nie współpracuje z monitorami LCD.
    Czy mógłby ktos wyjasnic lub potwierdzic ze współpracuje ewentualnie czy da sie jakos go "zmusic" do współpracy.
    Dodam, ze mam monitor panoramiczny LCD 20" Samsunga z wejsciami DVI i D- SUB.

Z góry dziekuje za wyjaśnienia.
    Pozdrawiam Michał.
    Moderowany przez marek216:

Link allegro skasowano - regulamin

• REKLAMA
  • #2 4908755
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Będzie bez problemu dział z monitorem LCD - w opisie nie ma nic o tym, że ma nie działać.
  • REKLAMA
  • #3 4909501
    michas
    Poziom 23  
    No własnie mam wątpliwosci ponieważ przy innych aukcjach tego samego tunera jest napisane ze nie bedzie współpracował z monitorami LCD wiekszymi niż 17" a w jednej aukcji napisali ze współpracuje tylko z monitorami CRT ponieważ urządzenie ma wyjscie D - Sub nie wiem jaki moze byc problem ale nie chce tez kupić rzeczy która nie bedzie mi działać wiec was wczesniej pytam. Czyli mam rozumieć ze co piszą w opisach tego urządzenia to są mity. Może ktos ma taki tuner i współpracuje mu poprawnie z monitorem LCD bardzo prosiłbym o wypowiedź.
    Pozdrawiam Michał.
  • #4 4909616
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Ma gniazdo D-SUB i w Twoim monitorze jest takie samo, więc czemu ma nie działać.
  • #5 4909663
    michas
    Poziom 23  
    Podpiąłem kiedys DVD z progresive - scan ono miało gniazdo d- sub i nie mogłem za chiny uzyskac obrazu - mimo ze w menu dvd było ustawione to wyjscie napewno a na monitorze był komunikat, ze jst niewłasciwa rozdzielczosc i koniec 0 obrazu :(. Dlatego mysle ze jakis kruczek moze być D - sub naprzykład moze miec różne opcje moze byc przeplot lub bez przeplotu moze byc podawany jakis inny rodzaj sygnału ... do końca tego nie czuje ale wole was zapytać przed kupnem... zeby nie było zonka :)
    Jeszcze dodam ,że bawie sie troche sprzetem i nie piszę bezpodstawnie pewne obawy mam ze to moze nie chodzić.
    Pozdrawiam Michał
  • #6 5378477
    mazi0000
    Poziom 21  
    Ocena: 109
    Ja mam ten tuner mam monitor LG 15 cali i jak podłączam ten tuner to monitora to mi wyskakuje input signal out of range i po 20s monitor przechodzi w tryb czuwania, a u kolegi działa normalnie ,a ma monitor 17 cali Samsunga.
  • #8 5759787
    lordzibo
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam.
    Mam zamiar kupić ten tuner.
    Tytuł z aukcji: Tuner telewizyjny do monitorów CRT PC-TV BOX SM-318L
    Tuner TV SM-318L nie działa z monitorem LCD Samsung 20 DVI/D-SUB - dlaczego?
    Czy będzie on działał z monitorem LCD?
    Mam monitor 17' jakiejś firmy SUYAMA model: MJ7CNA.
    Może polecilibyście mi jakiś samodzielny tuner TV pod ten monitor?
  • REKLAMA
  • #10 5761680
    lordzibo
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    A może mógłby mi ktoś polecić jakiś tuner? Mam mały pokój w którym chcę mieć TV i monitor 17' byłby akurat jako TV tym bardziej, że nie psuje aż tak oczu jak TV.
  • #11 5964791
    DANTEX84
    Poziom 2  
    Ja mam tuner Tv3820E firmy Gadmei i na moim LCD Benq też nie odbiera i pokazuje sie napis Out of Range, natomiast na LCD kumpla działa prawidłowo i nie znalazł sie jeszcze mądry który by ten fakt wyjaśnił.
  • REKLAMA
  • #13 6126552
    jamsoft
    Poziom 11  
    Natomiast ja mam problemy z zaprogramowaniem tego tunera. Automatyczne programowanie można powiedzieć źle ustawia, a za chiny nie mogę dojść co trzeba zrobić po manualnym programowaniu aby ustawienie zostało zachowane w pamięci.
    Nie ma żadnego przycisku ok ani save.
  • #14 6446047
    brunoz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Natomiast ja Wam powiem co mu dolega: otóż większośc monitorów LCD ma minimalną częstotliwośc odświeżania ustawioną na 56 Hz, a inne potrafią zejśc do 50Hz.
    Tuner podaje tylko częstotliwośc 50Hz.
    Toteż wszystkie monitory CRT poprawnie działają bo nie ma jakiejś bezsensownej elektroniki, która odcina sygnał poniżej 56 Hz.
    Ot i cała tajemnica.
    Pozdrawiam :-)

Podsumowanie tematu

✨ Tuner TV zewnętrzny SM-318L posiada wyjście D-SUB (VGA) i teoretycznie powinien współpracować z monitorami LCD, jednak w praktyce często pojawia się problem z kompatybilnością sygnału. Monitory LCD wymagają stabilnego i odpowiednio przetworzonego sygnału VGA, a tańsze tunery, takie jak SM-318L, mogą generować sygnał o parametrach nieakceptowalnych przez niektóre modele LCD, co skutkuje komunikatem "input signal out of range" i brakiem obrazu. Problem może wynikać z różnic w minimalnej częstotliwości odświeżania – większość monitorów LCD wymaga co najmniej 56 Hz, podczas gdy tuner podaje sygnał 50 Hz, co jest akceptowalne dla monitorów CRT, ale nie dla LCD. Dodatkowo, różnice w automatycznej synchronizacji i zakresie obsługiwanych rozdzielczości między monitorami LCD powodują, że niektóre modele działają poprawnie, a inne nie. W efekcie SM-318L jest często reklamowany jako kompatybilny jedynie z monitorami CRT lub LCD do 17 cali, choć nie jest to regułą. Użytkownicy zgłaszają też problemy z zaprogramowaniem tunera i brakiem możliwości zapisu ustawień. Alternatywą są inne modele tunerów TV, które lepiej dostosowują sygnał do wymagań monitorów LCD.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA