logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor LCD Samtron 914V, brak obrazu po podłączeniu do komp

POMAGA 07 Kwi 2008 17:37 2873 6
REKLAMA
  • #1 5004094
    POMAGA
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Monitor LCD 19" Samtron 914V. Jeżeli kabel sygnałowy nie jest podpięty do k.graficznej to lata po matrycy obrazek z informacją o braku sygnału, natomiast po podpięciu do karty graficznej (różne kable i karty graficzne, rozdzielczości itp.) brak obrazu. Niekiedy zdarzy się, że pojawi się informacja w stylu "..zalecana rozdzielczość 1280X1024 60Hz). Kiedy monitor jest podłączony do komputera PC lub laptopa i wcisnę MENU to pojawia się mały obrazek z narysowanym gniazdem D-SUB i napis TEST OK. Niestety treści z komputera brak:( Nie wiem co możne być przyczyną takiej usterki ? Proszę o pomoc. Oznaczenie z naklejki wewnątrz monitora GS19ET KBN94-00689D i z procesora GS19E_1.1EK
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5004266
    grkz
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    też posiadam "samtron" tylko innego i raczej jakby to zależało od rozdzielczości zobaczył byś napis"SYNC POZA KONTROLĄ" sprawdz karte graficzną może zadaleko szukamy.
  • REKLAMA
  • #3 5004323
    POMAGA
    Poziom 13  
    Testowany był na stacjonarnym PC i na laptopie czyli na dwóch kartach graficznych:( Niestety na pewno to nie wina rozdzielczości ani odświeżania:( tylko co w takim razie?
  • #4 5004337
    grkz
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    zalecam sprawdzić karte graficzną bo być może jest problem z kartą a nie z monitorem. I dopiero coś będziemy myśleć.
  • REKLAMA
  • #5 5004368
    POMAGA
    Poziom 13  
    Mam drugi monitor LCD 17" Belinea i na niej jest wszystko ok kiedy podłączę do PC, więc to raczej nie wina karty graficznej. Belinea ma stały przewód sygnałowy a Samtron nie. Może mam uszkodzone lub niewłaściwe przewody? Pamiętam, że kiedyś sprawdzałem na nich Samsunga LCD 19" i działał.
  • #6 5006561
    Michcius
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    prawie pewne procek ,użyj szukaj
  • REKLAMA
  • #7 5006727
    POMAGA
    Poziom 13  
    Przed założeniem tematu czytałem. Nigdzie nie było mojego modelu a w pochodnych wszędzie kończyło się wymianą procesora:( Łudziłem się, że w tym modelu może być coś innego (tańszego), ale jak widzę naprawa niestety zakończy się wymianą płyty głównej:/

Podsumowanie tematu

✨ Monitor LCD Samtron 914V o przekątnej 19" wyświetla komunikat o braku sygnału, gdy kabel sygnałowy nie jest podłączony do karty graficznej. Po podłączeniu do różnych kart graficznych i przy różnych rozdzielczościach obraz z komputera nie jest wyświetlany, choć menu monitora działa i pokazuje test D-SUB z wynikiem "TEST OK". Problem nie wynika z rozdzielczości ani odświeżania, ani z karty graficznej, co potwierdza poprawne działanie innego monitora LCD Belinea 17" na tym samym komputerze. Podejrzenie pada na uszkodzenie procesora sygnałowego (procesora obrazu) w monitorze, co jest typową usterką w modelach Samtron, często wymagającą wymiany płyty głównej lub procesora. Możliwe jest również uszkodzenie lub niewłaściwe przewody sygnałowe, jednak testy z różnymi kablami i kartami graficznymi nie potwierdziły tej hipotezy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA