logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

karta sieciowa_polaczenie sieciowe_kabel odłączony

namkrad 14 Mar 2008 12:56 3314 20
REKLAMA
  • #1 4907829
    namkrad
    Poziom 10  
    Mam problem z kartą sieciową a konkretnie z połączeniem sieciowym:

- gniazdko sprawne w 100%
    - kabel sprawny w 100%
    - wtyczki sprawne w 100%
    - na tym samym kablu u kumpla na kompie wszystko działa w 100%

Problem wygląda tak:
    kartę zintegrowaną wykrywa i instaluje mi do niej stery bez problemu lecz pokazuje info, że KABEL SIECIOWY JEST ODŁĄCZONY

wyłączyłem więc kartę zintegrowaną w biosie i wpiałem zwykła kartę sieciową 100Mb do Slotu nr 1 i pojawił się problem z instalacją sterowników.
    Ściągnąłem różne paczki sterowników i nic nie pomogło, problem ten sam. Karta sieciowa sprawna w 100%. Ma dwie lampki, po wpięciu do slota i wpięciu do niej kabla świeci się zielona lampka miga jak pojebana.
    Sprobowalem przepiąc kartę do innego slota i instalować stery na nowo. To samo.
    To samo gdy wepne do slota nr 3.

Sprobowalem wiec jeszcze raz wszystko z inną kartą sieciową na tym samym chipsecie RTL8369C
    To samo.

Podejrzewam problem z jakimś syfem, wirusem, robalem, trojanem.
    Czy to możliwe, że jakieś gówno powoduje taki problem ?

Ktoś się spotkał z czymś takim ?
    Ma jakiś pomysł jak ten problem rozwiązac ?
    Myślałem już o tym by kupić kartę sieciową na USB może to pomoże ale nie widzę w tym sensu by z dupy kasę wydawać gdy problem jest typu software'owego.

Moderowany przez marek216:

Za słownictwo ostrzeżenie !

• REKLAMA
  • #2 4908048
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Prawdopodobnie przy odinstalowywaniu coś się popsuło w rejestrze lub na skutek działania robactwa. Użyj narzędzia np WinSock Fix oraz LSP Fix
  • REKLAMA
  • #3 4908269
    namkrad
    Poziom 10  
    "Prawdopodobnie przy odinstalowywaniu"

nie rozumiem, przy jakim odinstalowywaniu i przy odinstalowywaniu czego ?
    Wszystko działało bez zarzutów, włączam kompa i pojawia się problem: kabel sieciowy odłączony. Zaczynam sprawdzać all po kolei dniazdko kabel itd, nowe karty sieciowe itd tak jak opisuję w temacie.
  • #4 4908328
    jacazwierz
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Roumiem że system XP (bo komunikat kabel sieciowy odłączony pojawia się w XP)
    1. Czy oprócz sterów do kart sieciowych masz zainstalowane sterowniki do chipsetu płyty głównej? (czasem te zintegrowane stery z XP nie wystarczają) jeśli nie - radze pobrać odpowiednie sterowniki do płyty zainstalować i wtedy probować z kartami sieciowymi.
    2. Jesli stery do płyty sa zainstalowane to sprobuj w połaczeniach sieciowych włączyć i wyłączyć połączenie może coś się zmieni.
    3. Zobacz i odpisz jakie są reakcje na komendę ipconfig/all w "cmd" czy zczytuje cokolwiek typu MAC (oczywiście musi być jakaś sieciówka w systemie.)
    4. Sprawdź czy kabel LAN jest 1:1 czy z przekrosem (do połączenia pomiędzy kompami) i napisz jak Ty się łączysz czy przez switcha czy "na krótko" niektóre sieciówki nie dają sobie rady z kablami krosowanymi.
    Odpisz co i jak i będziemy mysleć
  • #5 4908363
    namkrad
    Poziom 10  
    przez switcha się łacze

karta zintegrowana: nie pinguje tzn. nie może się połączyć, mimo, że karta jest poprawnie zainstalwoana i mi ją instaluje bez problemu, nie ma połączenia sieciowego gdy wepnę kabel nadal pokazuje KABEL ODŁĄCZONY mimo ze wczesniej od wszystko hulało bez zarzutów.

nowych kart sieciowych nie da się zaisntalwoac, tzn pojawia sie problem przy instalacji taką pokazuje mi informację, z kablem jest wszystko OK i gniazdkiem ! :-)
    problem jest z KARTĄ ZINTEGROWANĄ i INSTALACJĄ NOWYCH KART w miejce ZINTEGROWANEJ którą wyłanczam skoro nie działa mi na niej net.
    O MACa się nie martwcie. Z tym sobie poradze gdy uda mi się zainsalować NOWE KARTY lub spowodować ze STARA ZINTEGROWANA zacznie działać na nowo ;/
  • REKLAMA
  • #6 4909556
    Ybor
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    namkrad trochę namieszałeś z opisem problemu czy w ogóle masz net na kompie ? to raz. Dwa to moje mejsca sieciowe PPM właściwości i ile widzisz
    połączeń lokalnych ? Co do wira wątpię ale nie wykluczam. Moim zdaniem namieszałeś z instalowaniem kart sieciowych czego efektem może być kilka połączeń sieciowych wtedy wystarczy wyłączyć i włączyć te odpowiednie.
  • #7 4910403
    namkrad
    Poziom 10  
    PROSZĘ O POMOC

Jestem po formacie kompa i problem jak był tak jest dalej:

KARTA SIECIOWA ZINTEGROWANA jest instalowana poprawnie, znajduje mi do niej sterowniki i wszystko jest elegancko. Problem w tym, że pokazuje informacje: KABEL SIECIOWY JEST ODŁĄCZONY.
    Kabel, gniazdko jest ok bo u kumpla net na moim kablu śmiga bez zarzutów.

W związku z tym wyłączyłem karte w biosie i próbowałem wpiąc kartę na chipsecie RTL8139 w SLOT 1 lecz pojawia się problem przy isntalacji do niej sterowników. W Menederze urzadzeń wyjkrywa mi kartę jako KONTROLER ETHERNET i ikonka pytajnik z żoltym wykrzyknikiem.
    Gdy wepnę w nią kabel to miga zielona lampka.
    Gdy wchodzę we właściwości Kontroler Ethernet -> Szczególy to pokazuje mi identyfikator wystapienia urządzenia: PCI\VEN_10AC&DEV_0000&SUBSYS_813910AC&REV_10\4&13699180&9&4048

Ściągnałem wszystkei sterowniki do kart sieciowych ze strony producenta REALTEK i żadnych mi nie wykrywa.
    Przełożyłem kartę do SLOT 2 i SLOT 3 i dalej to samo.

Dalej... dalej to użyłem kolejnej karty na tym samym chipsecie ku mojemu nieszczęściu... problem podobnie jak z kartą wcześniejszą.

NA CHWILĘ OBECNĄ PROBLEM WYGLĄDA TAK: Karta zintegrowana wykryta zaisntalwoana poprawnie lecz net nie działa...
    Karty sieciowe które podłączałem osobno nie ma do nich sterów.
    Potrafi ktoś pomóc ? Wie o co może chodzić ?

ps. nie proszę o rady w stylu:
    1) sproboj zainstalwoac karte jeszcze raz, powypinaj wszystkie i wepnij jeszcze raz, skanuj za wirusami itd, sprawdz MAC itd bo nie o MAC tu chodzi ...
    PROSZĘ O SENSOWNĄ PORADĘ KOGOŚ KTO BĘDZIE WIEDZIAŁ O CO CHODZI. Dziękuję.

PS. Czy możliwe że np. dostałem od ADMINA SIECI BANA na adres MAC bo w taki sposob mamy przydzielany internet i przez to nie mam neta?
    Problem pojawił się z netem z dnia na dzień.
    Kumpel ma innego MACA i u niego net dziala po moim kablu.
    U mnie na jego kablu nie działa.

• #8 4910922
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Jaka to jest płyta główna ? Zainstalowałeś WSZYSTKIE sterowniki do płyty głównej ? Zainstaluj komplet sterowników a nie tylko do karty sieciowej. Ewentualnie możesz uruchomić komputer z którejś z nowszych dystrybucji Linuxa i sprawdzić połączenie sieciowe.
  • #9 4910929
    Ybor
    Poziom 14  
    namkrad nie bana tylko mac adresy są przydzielane po to żeby sprytni ludzie znający czyjeś IP nie podpieli się pod jego łącze. Przy zmianie karty zawsze należy powiadomić admina i poprosić go o przydzieleni nowego mac adresu wtedy admin na pewien czas odblokowuje przydział maca i po wykryciu twojego nowego zapisuje go . Od tego nalezy zacząć . https://obrazki.elektroda.pl/55_1205571570.jpg
    powyżej przykład system zainstalował czy odnosniki do kart pierwszy to podczas instalowania driverów do karty dzwiękowej drugi ten który mam skonfigurowany to karta sieciowa na płycie i trzeci podczas instalacji bluetootha także widzisz jak jest nie daj boże dojedzie zew karta sieciowa i mimo odłączenia wewnętrznej w biosie potrafi się zrobić niezły bałagan.Tez mam w prawym dolnym rogu ikonkę kabel sieciowy odłączony ale to nie ma znaczenia kiedy włączona jest ta odpowiednia w ustawieniach których podałem na screenie.
  • #10 4911273
    namkrad
    Poziom 10  
    Napisałem wyraźnie, że proszę o porady wyłącznie osoby które wiedzą o co chodzi.
    TEMAT DO ZAMKNIĘCIA
  • #11 4911291
    Ybor
    Poziom 14  
    namkrad jak ludzie mają tobie pomóc jak co post dorzucasz jakąś informację po to sa pytania i podpowiedzi żeby wyeliminować te najmniej prawdopodbne przyczyny, tym bardziej że przyczyn może być wiele nie tylko jedna jak tobie się wydaje.
  • #12 4911566
    namkrad
    Poziom 10  
    dorzucam informacje po to by wyjaśnić wątpliwości

napisałem że nie ptorzebuję porad jeśli chodzi o MAC bo z tym nie mam problemu..

ok kupiłem nową kartę i jest taki problem że mi znowu nie wykrywa jej...

może coś z płytą główną mam zepsute ? albo mam takiego pecha po prostu ...

Dodano po 2 [godziny] 6 [minuty]:

Proszę o pomoc ...
    nie jestem w stanie wymyśleć o co chodzi.

Wpinam kolejną nową kartę i pojawia się problem z isntalacją sterowników. Wraz z kartą dostarczono mi CD ze sterownikami których mio nie znajduje karta ...

Co jest zle ?

Dodano po 12 [minuty]:

CZy moze być to spowodowane wirusem ?
  • REKLAMA
  • #13 4912343
    Ybor
    Poziom 14  
    No tak cytuję "PS. Czy możliwe że np. dostałem od ADMINA SIECI BANA na adres MAC bo w taki sposob mamy przydzielany internet i przez to nie mam neta?
    Problem pojawił się z netem z dnia na dzień.
    Kumpel ma innego MACA i u niego net dziala po moim kablu. " drugi cytat "
    napisałem że nie ptorzebuję porad jeśli chodzi o MAC bo z tym nie mam problemu " nie to żebym się czepiał ale tak jak by oba siebie wykluczają, inaczej się nie da sprawdzić łącza jeżeli nie będzie odblokowany mac. Dobra darujmy sobie wywody na temat logiki kolejności czynności jak trzeba wykonać podczas zmiany karty sieciowej. Załużmy że jedyny problem to tylko nie możność instalacji driverów do zmienionej sieciówki. Co odrazu przychodzi na myśl po jaką cholerę zmieniałeś kartę jak masz tę zintegrowaną na płycie ? Czy karta działała i padła jak napisałeś w pierwszym poscie czy stało się to (kabel sieciowy jest odłączony) po jakiejś próbie instalacji lub zmianie sprzętowej ? Powiem Tobie tak jak ja bym się zachował, dzwonię do admina i proszę o odblokowanie mac adresu, jeżeli nie chcesz uzywać karty tej na płycie tylko nowej proponuję reinstalkę systemu gdyż częste instalowanie driverów różnych producentów może poważnie namieszać w systemie a usuwanie ręcznie to nieraz większy bałagan jak system postawiony na nowo. Mając wolny mac adres i czysty system możemy wtedy dyskutować czy A. nowa karta sieciowa gryzie się z płytą główną B. Wykluczyć czy uległa awarii ta karta zintegrowana
    C. Po rozmowie z adminem też możesz się dowiedzieć czy przez przypadek nie popaprał coś z przypisaniem IP do mac adresu. Po podaniu konkretnych danych płyty głównej i nowej karty sieciowej napewno znajdą się ludzie którzy podpowiedzą Tobie jak się mają do siebie te dwa usządzenia czytaj. kompatybilność
  • #14 4912447
    namkrad
    Poziom 10  
    OK.
    Po kolei to tak wygląda:

Witam mam problem.
    Miałem w kompie jedną kartę sieciową zintegrowaną. Komp i net działały bez zarzutu.
    Wracam z uczelni odpalam kompa nie ma neta: KABEL SIECIOWY JEST ODŁĄCZONY.
    przepinam kabel do kumpla kompa : DZIAŁA
    przepinam do mnie: NIE DZIAŁA

myślę: sieciówka się spaliła.
    Patrzę w menedżer urządzeń: KARTA WYKRYTA ELEGANCKO. odisnatlowywuję ją i instaluję jeszcze raz, bez żadnych problemów: płyta główna GA-K8NE, kartę sieciową zintegrowaną znajduje bez problemu i wszystko działa.
    Idę do admina sprawdzić czy mi MAC zablokował, okazuje się, że nie u niego wszystko OK.

Kupuję nową kartę sieciową okazuje się, że przy instalacji pojawia się błąd nie w pełni mi ją isntaluje a w menedzerze urzadzen pojawia sie wykrzyknij. Myslę sobie co jest ?
    Przepinam w innego slota i nastepnego slota i nic.
    Ściągam sterowniki i nic.

Pozyczam od kumpla inną kartę sieciową i postępuję jak wyżej i to samo.
    Sprawdzam kartę u kumpla na kompie i nic.

Formatuję partycję C instaluję widnowsa i wszystko od początku zaczynam ... i nic.
    KABEL SIECIOWY JEST ODŁĄCZONY.

Mam jeszcze dwie partycje D i E , wie ktoś o co może chodzić ? Może to jakiś wirus .... nie mam już zielonego pojęcia co zrobić

Dodano po 2 [minuty]:

u ADMINA wszystko OK
  • #15 4912774
    Ybor
    Poziom 14  
    cyt "Patrzę w menedżer urządzeń: KARTA WYKRYTA ELEGANCKO. odisnatlowywuję ją i instaluję jeszcze raz, bez żadnych problemów: płyta główna GA-K8NE, kartę sieciową zintegrowaną znajduje bez problemu i wszystko działa. " to działa wszystko czy nie bo już nie kumam czy tylko te zewnętrzne nie możesz zainstalować. W sumie sam doszedłeś do możliwej przyczyny. Padła prawdopodobnie płyta główna objawy mogą być tego rózne w zależności co się przepaliło. Trudno będzie Tobie to sprawdzić bez zakupu nowej płyty jeżeli będziesz miał możliwość pożyczenia gdzieś do testów to warto , z założenia naprawa w serwisie płyty będzie nie opłacalna chyba że masz zaprzyjażnionego elektronika.
  • #16 4912837
    namkrad
    Poziom 10  
    Ybor... sorry za mój styl wypowiedzi ale pisany był pod ciśnieniem ;))

wydawalo mi się że padła zintegrowana, później testowałem karty sieciowe takie wpinane w PCI

okazało się w końcu że hmm z zintegrowaną nie mam pojęcia co w końcu jest ale fakt jest faktem że PCI mam popalone.

zdecydowalem się w koncu na kupno nowej plyty z prockiem
    pozdro :-)
    i dzięki za pomoc :-)
  • #17 4912918
    Ybor
    Poziom 14  
    spoko namkrad metodą wykluczeń brnelismy do wyeliminowania najmniej prawdopodobnych przyczyn jaja będą dopiero gdy po wymianie płyty głównej problem nie zniknie ;) żartuję oczywiście napisz chociaż info czy problem zniknął po wymianie płyty. Jak nie wtedy będziemy dalej kąbinować :D:D:D
  • #18 4919029
    jacazwierz
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Miałem także kiedyś problemy z sieciówką zintegrowaną na płycie. Może to sie przytrafić przy sieciowce na PCI. Od ciągłego wpinania i wypiniania kabla jeden z pinów (styków) RJ45 przy karcie fizycznie się tak wyrobił że nie stykał. przy pomocy pensety podgiołem go tak zeby stykał no ale przy jakiś gwałtownych ruchach komputera czasami się pojawiał komunikat o odłączonym kablu. Oczywiście sieciówka w systemie była widoczna, poprawnie zainstalowana. Czytając dokładnie posta jedyne co przychodzi mi do głowy to albo uszkodzenie pinów sieciówki - o którym pisałem, albo kabel. Pisałeś że kabel jest sprawny bo sprawdzałeś u kolegi.
    Wiem że może to zabrzmi głupio, ale sprawdziłbym kabebel testerkiem sieci no i przede wszystkim czy jest 1:1 - bo pisałeś że łączysz się przez switcha. To tyle ...
  • #19 6005692
    simba85
    Poziom 11  
    Trochę odświeżę temat:

Mam w domu sieć, neostrada idzie przez D-Linka G624T na trzy komputery. Przedwczoraj z dużą częstotliwością zaczął się pojawiać komunikat "kabel sieciowy jest odłączony", net czasem działa czasem nie. Co ciekawe, problem występuje na wszystkich trzech komputerach - zatem nie sądzę, żeby zepsuły się trzy płyty główne, trzy karty sieciowe, trzy kable itp ;-). Po kilkukrotnym resecie routera i jego ponownej konfiguracji, przeczyszczeniu wtyczek i gniazd internet działał poprawnie przez jeden dzień, znaczy się wczoraj. Antywirusy nic nie wykrywają i nie mam pojęcia o co chodzi... Czy D-Link za 250zł może okazać się szajsem, który działa raptem przez 15 miesięcy? Czy istnieje opcja zawirusowania w jakiś magiczny sposób routera?
  • #20 6007936
    Jacek1340
    Poziom 11  
    Miałem identyczną sytuacje to musiałem przeinstalować windowsa i wszystko działało. ;) Pozdrawiam.
  • #21 6009713
    simba85
    Poziom 11  
    Hm, w sumie idzie weekend, może spróbuję tym sposobem ;-). Tylko nie wiem czemu windows nagle miałby przestać się lubić z siecią (?). Może to wina jakiejś nowej aktualizacji...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy karty sieciowej zintegrowanej na płycie głównej GA-K8NE, która po poprawnej instalacji sterowników wyświetla komunikat "KABEL SIECIOWY JEST ODŁĄCZONY" mimo sprawnego kabla i gniazdka. Próby wyłączenia karty zintegrowanej w BIOS i instalacji zewnętrznych kart sieciowych PCI oparte na chipsecie Realtek RTL8139 kończą się niepowodzeniem – system wykrywa urządzenie jako "Kontroler Ethernet" z żółtym wykrzyknikiem, a instalacja sterowników nie przebiega prawidłowo. Zielona dioda na karcie miga nieregularnie. Testowane są różne sloty PCI oraz różne karty sieciowe o tym samym chipsecie, bez efektu. Podejrzewa się uszkodzenie płyty głównej, co potwierdza brak poprawnej instalacji kart PCI i problemy z wykrywaniem sprzętu. Próby naprawy obejmowały reinstalację systemu, sprawdzenie sterowników chipsetu płyty głównej, użycie narzędzi do naprawy WinSock i LSP, a także testy kabla i połączenia przez switch. Wskazano możliwość fizycznego uszkodzenia pinów RJ45 lub problemów sprzętowych płyty głównej. Ostatecznie zdecydowano się na wymianę płyty głównej i procesora, co jest rekomendowanym rozwiązaniem. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące konieczności instalacji pełnego zestawu sterowników płyty głównej oraz uwagi o możliwym wpływie blokady MAC adresu przez administratora sieci, choć ten aspekt został wykluczony przez autora. Dodatkowo, w innym wątku opisano podobne problemy z komunikatem "kabel sieciowy jest odłączony" na routerze D-Link G624T, gdzie problem dotyczył sprzętu sieciowego, a rozwiązaniem była reinstalacja systemu operacyjnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA