logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar PDT812 nie pobiera wody i silnik nie działa, programator działa

marcin,n 14 Mar 2008 14:06 2301 8
REKLAMA
  • #1 4908079
    marcin,n
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam. Problem z pralką jak w temacie.Po włączeniu pralki nie pobiera wody ,silnik nie działa .Napięcie do programatora dochodzi ,gdyż programator przeskakuje.Filtr pompki wyczyszczony .Proszę o jakieś porady.
  • REKLAMA
  • #2 4908280
    krzysztof niemczyk
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    wszystkie pralki mają zamek W zamku jest wyłącznik krańcowy może jest uszkodzony .musisz sprawdzić czy z programatora wychodzi napięcie do krańcówki i czy wraca
  • REKLAMA
  • #3 4908574
    marcin,n
    Poziom 11  
    Witam. Powodem dolegliwości mojej pralki jest uszkodzony moduł programatora . Zauważyłem rozerwany tranzystor oznaczony na płytce jako TC1 i popalone są ścieżki w okolicy tego tranzystora. Mam prośbę o podanie nazwy tego tranzystora ? Dziękuję.
  • #4 4908607
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2662
    To triak. U mnie na module jest oznaczenie TR. typ to Z00107. Identyczny jak w modułach PA.
  • REKLAMA
  • #5 4908635
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3392
    ZO103 - zamiennik MAC 97.
  • REKLAMA
  • #6 4908893
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 4913777
    marcin,n
    Poziom 11  
    Witam. Dziękuję za odpowiedzi. Ja podejrzewam pompę , gdyż w złączu było pełno wody . Na pewno zwarcie w tym miejscu rozerwało tego triaka i popaliło ścieżki.Jak wymienię i uruchomię pralkę to dam znać.
  • #8 4919998
    bronek1806
    Poziom 22  
    Ocena: 220
    uuuuu... jeżeli to rzeczywiście od pompy to 90% siada procek na programatorze, marne szanse na naprawienie.
    Pompy nie musisz wymieniać, wystarczy ze założysz konektory zamiast wtyczki (dobrze zaizolujesz) i zabezpieczysz workiem foliowym od góry.
  • #9 4927808
    marcin,n
    Poziom 11  
    Witam. Uszkodzenie triaka było przez zwarcie pompki. Jednak procek nie padł. Wszystko działa . Dziękuję za pomoc. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Polar PDT812 nie pobiera wody i silnik nie działa, mimo że programator działa i otrzymuje napięcie. Przyczyną problemu okazał się uszkodzony triak (oznaczony jako TC1 lub TR, typ Z00107, zamiennik ZO103/MAC 97) na module programatora, który został uszkodzony przez zwarcie pompki. Zalecane jest sprawdzenie wyłącznika krańcowego w zamku drzwi oraz wymiana blokady drzwi przed wymianą triaka, aby zapobiec ponownemu uszkodzeniu. W przypadku zwarcia pompki można tymczasowo odłączyć ją, stosując konektory zamiast wtyczki i zabezpieczając folią. Po wymianie triaka i zabezpieczeniu pompy pralka działa poprawnie, a procesor programatora nie uległ uszkodzeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA