Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Philips 20PT1553/58 L6.1 zła praca przetwornicy

14 Mar 2008 14:07 2165 7
  • Level 20  
    W w/w odbiorniku uszkodził się C2422 560nF/250V oraz R3438. Po wymianie tych elementów TV dalej się nie włącza,słychać głośne terkotanie przetwornicy.Obciążając przetwornicę żarówką startuje z lekkim terkotem i po chwili żarówka świeci, nap.95V. Sprawdziłem elementy przetwornicy są O.K. czyżby to trafo wys.nap.?Proszę o poradę
    elmor368

    Pragnę przypomnieć, iż w tytule tematu powinien znaleźć się w skrótowej formie opis usterki/uszkodzenia. Regulamin pkt. 11. Proszę uzupełnić.
    [_OBCY_]
    [Szkolenie 22.06.2021, g.9.30] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Level 28  
    Witam. Skorzystaj z wyszukiwarki wpisując chassis L6.1. Temat wałkowany. Wymień elektrolity linii bodajże 47uF/160V.Jest też tam słyny tranzystor chyba 7505 wymień go na BD. Byc może linie obciąża trafo ale aby się o tym przekonać należy sprawdzic elemny współpracujące z trafem. pozdr.
  • Level 43  
    Jest jeszcze jeden kondensatorek (2423 niebieski) obok trafa WN do sprawdzenia.
  • Moderator
    Jeżeli kond. 2423 jest w tym modelu, to przy jego przebiciu start przetwornicy nie byłby możliwy, chyba że żarówka była włączona zamiast odłączonego WN na wejściu trafo a nie zamiast tranzystora. Nie było to sprecyzowane.
    elmor368 wrote:
    Obciążając przetwornicę żarówką startuje z lekkim terkotem i po chwili żarówka świeci, nap.95V.

    Nie powinno być tego terkotu.
    Co znaczy określenie "sprawdziłem"? Pewnych elementów się nie sprawdza, tylko wymienia - np. wspomniane wyżej elektrolity czy tranzystorki.
  • Level 19  
    Trudno wyrokować ale objaw (pech) wskazuje na trafo zasilacza.....
  • Level 20  
    Sprawdziłem tzn podmieniłem elka ,a diody i rezystory sprawdzilem miernikiem.Nie wiem dlaczego nie świeci dioda czuwania, chociaż napięcie
    5V jest prawidłowe.podstawiłem trafo HR7814, nic to nie dało.Wymieniłem T7501,T7502,T7500, T7504, bez efektu,trafo zasilacza dalej głośno terkocze,a TV się nie załącza . Proszę o pomoc .elmor368
  • Level 13  
    elmor368 wrote:
    Sprawdziłem tzn podmieniłem elka ,a diody i rezystory sprawdzilem miernikiem.Nie wiem dlaczego nie świeci dioda czuwania, chociaż napięcie
    5V jest prawidłowe.podstawiłem trafo HR7814, nic to nie dało.Wymieniłem T7501,T7502,T7500, T7504, bez efektu,trafo zasilacza dalej głośno terkocze,a TV się nie załącza . Proszę o pomoc .elmor368


    U mnie to samo wymiana trafa nie pomogla a jak sie trafo wyjmie o wlacza się elektonika i dioda czówania swieci. ale pali sie rezysorek kolo trafa numerku nie pamiętam.
  • Level 13  
    elmor368 wrote:
    Sprawdziłem tzn podmieniłem elka ,a diody i rezystory sprawdzilem miernikiem.Nie wiem dlaczego nie świeci dioda czuwania, chociaż napięcie
    5V jest prawidłowe.podstawiłem trafo HR7814, nic to nie dało.Wymieniłem T7501,T7502,T7500, T7504, bez efektu,trafo zasilacza dalej głośno terkocze,a TV się nie załącza . Proszę o pomoc .elmor368


    U mnie to samo wymiana trafa nie pomogla a jak sie trafo wyjmie o wlacza się elektonika i dioda czówania swieci. ale pali sie rezysorek kolo trafa numerku nie pamiętam.