Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wzacniacz philips Fa320, pali bezpieczniki;]

mrówa 14 Mar 2008 16:11 1425 5
    mrówa
    Level 14  
    Mam wzmacniacz philips Fa320 i pali on bezpieczniki;/, na schemacie są to bezpieczniki 1250 i 1251:(, niestety nie wiem jaka przyczyna była tego ze przestał działać;] co mnie zaniepokoiło to spadek napięcia na diodach 6278,6279,6280,6281 jest spadek 23V, a na tranzystorze 7281 na każdej nóżce jest ok 14V względem masy;/ chyba tak nie powinno być;]. Wiem ze te bezpieczniki te diody i tranzystor nie maja prawie nic wspolnego, ale pisze co mnie zaniepokoiło;] proszę o pomoc;]

Schemat dostępny jest na forum:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic674527.html
    Załącznik usuwam.

Przeniosłem z: "Audio"
    [Art]
    DawiDD
    Level 28  
    Koncowki nie maja zwarcia? Bo to w wiekszosci wyypadkow jest przyczyna
    mrówa
    Level 14  
    ale zwarcia do czego?? końcówki mocy sa w ukladach darlingtonai i raczej są sprawne, ale nie jestem pewny ponieważ gdzieś czytałem ze takie układy maja zwarcie w złączach Kolektor-emiter(i u mnie tak jest), ale jeszcze gdzie indziej czytałem ze ukl darlingtona bada sie jak zwykly tranzystor i nie powinno tak być;] i jak to z tym jest??
    DawiDD
    Level 28  
    jak jest miedzy K-E 0 om to masz do wymiany te tranzystory. Tylko sprawdz je po wylutowaniu bo czasmi cos innego moze zwarcie robic
    DawiDD
    Level 28  
    sprawdz jeszcze dodatkowo tranzystory sterujace i rezystory laczace tranzystor pnp i npn - po ok 0,22om
    mrówa
    Level 14  
    a tranzystory sterujace to te 7260 i 7261?? jaktak to one sa sprawne;]