logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udowodnić brak uszkodzeń mechanicznych w BenQ FP91GP?

SentiBM 14 Mar 2008 16:30 10113 10
REKLAMA
  • #1 4908591
    SentiBM
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem z monitorem BenQ FP91GP. Po około roku użytkowania na monitorze w lewym dolnym rogu (nie do końca w rogu ale prawie) pojawiła się czarna plama z kolorowymi "artefaktami" na jej brzegach. Wymiary tej plamy są dość spore jakieś 5-6cm szerokości i 2-3cm wysokości, kształt dość nieregularny ale przypomina półkole. Do tego z góry ekranu po prawej stronie mam 1-2 dłuższe lub krótsze , w zależności od "humoru" monitora paski błędnie wyświetlanych pikseli (szerokości 1 piksel).
    Ponieważ na monitor obowiązuje gwarancja 36 miesięcy, odesłałem go do serwisu. Po czym monitor wrócił nienaprawiony.. z adnotacją o uszkodzeniu mechanicznym i odmowie naprawy. Dzwoniłem już 2 razy do serwisu, dzisiaj udało mi się porozmawiać z dyrektorem ale sprawa na razie stanęła na tym, że czekam na zdjęcia, jak się domyślam z wewnątrz monitora i będziemy jeszcze rozmawiać. Od tego Pana dostałem informację, że matryca jest rozlana. Teraz moje pytanie, jak ja mogę udowodnić (i czy w ogóle muszę cokolwiek udowadniać), że jeżeli takie uszkodzenie wystąpiło to nie z mojej winy? Bo jest po prostu niemożliwe, żeby coś się stało z tym monitorem w domu, stał sobie na biurku i pewnego dnia po włączeniu wystąpił taki problem.. Nie ma u mnie małych dzieci itp. a sam korzystam jeszcze z 2 innych monitorów LCD i wiem jak się z nimi obchodzić, dbam o sprzęt. Monitor nie był też nigdy transportowany, oprócz transportu ze sklepu do domu po jego zakupie. Przyczyną musi być jakaś wada, którą monitor miał jeszcze zanim stanął u mnie w domu. Ponad 900zł, które na niego wydałem to dla mnie niemałe pieniądze. Co robić?

Pozdr.

Proszę przeczytać regulamin forum, szczególnie pkt. 11 i poprawić temat postu!
    Proszę o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane, regulamin pkt. 15!
    20:06 14.3.2008
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #2 4909366
    DawiDD
    Poziom 28  
    Ocena: 336
    trudna sprawa, takie uszkodzenia moga wystapic np po nacisku - np zle zapakowany w pudle mogl byc, i jak nie trafisz an dobry humor derektora to nie wiem czy uda Ci sie udowodnic ze takie cos samo sie stalo
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4910633
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Cena samej matrycy jak by leżała w magazynie serwisu kosztowała by więcej niż cały nowy monitor. Jeżeli serwis uznał że jest uszkodzenie mechaniczne to na koszt tego kto to spowodował będzie wymieniony na nowy czyli płaci serwis albo użytkownik.
  • #4 4910948
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Istnieje mała nadzieja.
    Niekiedy w matrycach występuje tak zwany leacking, czyli "wylewanie" się poszczególnych komórek matrycy do sąsiednich. Często takie problemy miał Philips i AUO w swoich matrycach.
    Problem jest w udowodnieniu tego gdyż bardzo podobnie wygląda usterka mechaniczna matrycy.
    Na twoją niekorzyść jest to że masz to w kształcie plamy co może świadczyć o mechanicznym uszkodzeniu matrycy.
    Zrób dobrą fotkę i załącz ją. Jak będzie widać wygląd tej usterki można coś bliżej powiedzieć.
  • REKLAMA
  • #5 5004433
    SentiBM
    Poziom 10  
    Długo nie pisałem w topicu bo monitor stał w domu moich rodziców w innym mieście, a musiałem go przetransportować do siebie. Z tego też względu wcześniej nie wiedziałem o pewnych szczegółach, które po dokładniejszych oględzinach odkryłem jak monitor do mnie dotarł. Mianowicie w miejscu, z którego rozchodzi się ta plama zauważyłem lekkie odkształcenie plastiku obudowy, dodatkowo jest tam taki brązowy punkt, wygląda jakby coś się tam w tym miejscu przypaliło.. Czy to możliwe, żeby od przepalenia jakiegoś elektronicznego elementu w tamtym miejscu i być może od powstałej tam punktowo wysokiej temperatury puściło jakieś uszczelnienie (matryca się rozlała) i coś się rozkleiło? Jako, że szef tego serwisu nie wysłał mi zdjęć, które obiecał wysłać, postanowiłem zrobić swoje i umieszczam je tutaj.

Wstawiam linki do zdjęć z imageshack, mam nadzieję, że tak można :) jak nie to proszę o informację

1) Zdjęcie całego monitora i defektu w obrazie

2) Zdjęcie z góry, widoczne odkształcenie obudowy

3) zbliżenie na ten "przypalony" punkt, chociaż widać go mniej więcej także na poprzednim zdjęciu

4) jeszcze inny defekt, o którym nie pisałem wcześniej, można zauważyć lekkie przebarwienia, taki pionowy pasek ciemniejszego niebieskiego z prawej strony, generalnie to mi juz mało przeszkadza, widać to tylko przy dość ciemnych kolorach
  • REKLAMA
  • #6 5012352
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6860
    Ładnie opisałeś ..ale dalej nie wiemy jaka tam jest matryca

mam zanotowane,że
    BenQ FP91GP = 19 inch 8 ms (g2g) P-MVA (AUO M190EG01 V0) panel.
    *możę być dwóch modyfikacji nie odrózniających się od siebie
    M190EN03 V2 / i M190EG01 V0

w innych z tej serii stosowano takze w wiekszosci firmy AUO
    *znana z "lichych " jakościowo matryc

BenQ FP91G = 19 inch 12ms TN (AUO M190EN04) panel.
    BenQ FP91G P = 19 inch 8 ms (g2g) P-MVA (AUO M190EN03 V0) panel.
    BenQ FP91V = 19 inch 4ms (g2g) TN (AUO M190EG02 V0) panel.
    BenQ FP91V+ = 19 inch 6ms (g2g) TN (AUO) panel.

za wyjątkiem
    BenQ FP91E = 19 inch 8 ms (g2g) PVA (Samsung LTM190E4-L02) panel.

Jest to możliwe :jest to dolna cz. obudowy chyba koło przycisków
    -może to być od świetlówki/ lub może tam być inwerter (lubi się grzać..)

potzeba zobaczyć co jest montowane w dolnej cz. matrycy
    - zassać datasheet
    *mam tylko od M190EN04..

http://lcdtech.no-ip.info/data/lcd.panels.in.monitors.htm

p.s
    podobny problem był z viewsonic VP-930
    Załączniki:
    • M190EN04V5.pdf (458.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 5012824
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Ze zdjęć powiedział bym że usterka mechaniczna.
    Wygląda że w tym miejscu nastąpiło uderzenie matrycy.
  • #8 5017285
    SentiBM
    Poziom 10  
    Dzięki za zainteresowanie/odpowiedzi. Obecnie znowu nie mam monitora pod ręką bo wyjechałem. Skoro jest to BenQ FP91GP to pewnie będzie ta matryca AUO M190EN03 V0 ale to sprawdzę jak wrócę do Poznania. Będzie to napisane na tej nalepce z tyłu, tam gdzie numer seryjny i inne rzeczy?

Co do datasheet/schematu to nie wiem gdzie mógłbym go znaleźć, tzn. na razie trochę pobieżnie poszukałem na necie i nie widać. Ale jeszcze poszukam jutro.

Mógłbyś lisek więcej informacji podać co było nie tak z tym viewsonic cp-930 albo dać jakiś link? Z chęcią zobaczę.

Proszę wreszcie zapoznać się z ogłoszeniami w dziale i wkleić zdjęcia normalnie. W przeciwnym wypadku temat usunę.
    [Mirek Z.]
  • #9 5041211
    SentiBM
    Poziom 10  
    Zgodnie z tym:
    BenQ FP91GP = 19 inch 8 ms (g2g) P-MVA (AUO M190EG01 V0) panel
    BenQ FP91G P = 19 inch 8 ms (g2g) P-MVA (AUO M190EN03 V0) panel

domyślam się, że mam matrycę AUO M190EN03 V0 bo między G i P, w oznaczeniu zarówno na obudowie jak i na nalepce, jest przerwa

Z nalepki z tyłu wyczytałem ponadto:
    Model:Q9T4
    Made in China
    Mfg. Date: November 2006
    Rev.: B3-130

co do datasheet to szukałem i nie znalazłem..
  • #10 5041714
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6860
    Z tego co doczytałem
    - jesli w opisie nazwy monitora jest GP > to jest z nowa matrycą
    jesli jest (przerwa) G_P ze "starą" czyli MVA/lub TN
    http://www.prad.de/board/thread.php?threadid=24382&hilight=fp91gp

- oraz za http://aryarya.net/wassyoi/lcdmemo.html
    BenQ FP91GP = 19 inch 8 ms (g2g) P-MVA (AUO M190EG01 V0) 1000:1
    BenQ FP91G P = 19 inch 8 ms (g2g) P-MVA (AUO M190EN03 V0) 800:1

Jest AUO М190EN03 V0 (kontrast 1000:1, jasnosc 250kdm.)

p.s
    http://www.behardware.com/articles/588-1/lcd-19-belinea-10-19-20-and-benq-fp91v.html

http://www.behardware.com/articles/602-1/19-lcd-survey-2-3-4-6-8-ms-and-above.html

manual w j.ang
    http://support.benq.com/files/LCD/usermanual/FP91GX/fp91GX-en.pdf

Program dla testów LCD
    http://downloads.pcworld.com/pub/new/utilities/peripherals/dmw_demo.zip
    http://www.ixbt.com/monitor/images/lcd-test.html

Jak mierzy się GTG (Grey-to-Grey)...po nowemu *G2G
    http://www.benq.ru/support/library.cfm?ac=1&alid=882&OpenArticles=none,350,351,364#882
  • #11 5042992
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Takie rozważania by miały sens gdyby na jednym typie działały a na drugich nie i była by taka różnica że ktoś by to zauważył a do tego jak by była możliwość wyboru w sklepie i cena by była niższa nisz cały nowy monitor. Uszkodzenie matrycy jest w.g. mnie przez dostanie się agresywnej cieczy która spłynęła po niej np. obsikana przez kota znaczącego swój rejon.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor BenQ FP91GP po około roku użytkowania wykazuje defekt w postaci dużej czarnej plamy z kolorowymi artefaktami w lewym dolnym obszarze ekranu oraz pojedynczych pionowych pasków błędnie wyświetlanych pikseli u góry po prawej stronie. Serwis odmówił naprawy, wskazując na uszkodzenie mechaniczne matrycy, określając ją jako "rozlaną". Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być punktowe przegrzanie lub przepalenie elementu elektronicznego w obudowie, co mogło spowodować uszkodzenie uszczelnienia matrycy. W dyskusji wskazano, że matryca w modelu FP91GP to prawdopodobnie panel AUO M190EN03 V0 lub M190EG01 V0 typu P-MVA o przekątnej 19 cali i czasie reakcji 8 ms (G2G). Uszkodzenia mechaniczne matrycy mogą powstać na skutek nacisku lub uderzenia, co potwierdzają zdjęcia defektu. Wspomniano także o zjawisku "leakingu" (wylewania się komórek matrycy), które może przypominać uszkodzenie mechaniczne, jednak jego udowodnienie jest trudne. Koszt samej matrycy jest często wyższy niż nowego monitora, co wpływa na decyzje serwisu. Użytkownik poszukuje dokumentacji technicznej (datasheet) i testów LCD, aby lepiej zrozumieć problem i ewentualnie udowodnić brak uszkodzeń mechanicznych. Wskazano również na możliwe źródło przegrzania w dolnej części obudowy, gdzie może znajdować się inwerter świetlówki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA